23/06/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Onur Haftası kapsamında ‘Korkmadan sevişme taktikleri’ atölyesi yapıldı.

Korkmadan sevişme taktikleri! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Haftası kapsamında “Korkmadan sevişme taktikleri” atölyesi yapıldı: Cinsellik korkmamız gereken bir şey değil!

Kondomu doğru şekilde taktığınızdan emin misiniz? Oyuncaklarınızı nasıl paylaşacağınızı biliyor musunuz? Güvenli oral seks nasıl yapılır? Peki ya kişisel temizlik yaparken enfeksiyonlara açık hale gelebileceğinizin farkında mısınız? Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları ne kadar tanıyoruz?

Bütün bu sorular ve dahası 25. LGBTİ+ Onur Haftası’nda tartışıldı. “Güvenli Bölge - Korkmadan Sevişme Taktikleri” atölyesinde Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı) ve Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği’nden uzmanlar cinsel sağlık üzerine merak edilen soruları yanıtladı.

                     Soldan sağa: Arda Karapınar, Kağan Çavuşoğlu, Nurşen Kanbur ve Murat Çekiç

“Cinsellik korkmamız gereken bir şey değil”

TAP Vakfı’ndan Murat Çekiç, “güvenli cinsellik” ifadesi yerine neden “korkmadan sevişme” dediklerini şöyle açıkladı:

“Cinsellik korkmamız gereken bir şey değil. Dünyada güvenli cinsellik kavramı seks negatif bir jargondan geliyor. Cinselliğe yönelik çeşitli önyargılar bunda çok etkili oldu. Biz de seksi olumlayan, seks pozitif bir terminolojiyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde güvenli cinsellik jargonu ve tartışmaları cinselliğin çeşitliliğine yetişemiyor, bütün çeşitliliği ile cinselliği kapsamıyor. LGBTİ+, cinsellik ve keyif dostu bir jargona ihtiyacımız var.”

“Güvenli seks ayrımcılık olmadan cinselliğini yaşayabilmeyi de kapsar”

Çekiç’in ardından yine TAP Vakfı’ndan Nurşen Kanbur; cinsellik, cinsel tatmin ve güvenli seks kavramlarını açıkladı. Güvenli seksin güç kullanma, şiddet ve ayrımcılık olmadan cinselliğini yaşayabilmeyi de kapsadığını hatırlatarak cinselliğin sadece üreme amaçlı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.

Güvenli olmayan cinsel davranışları sıralayan Kanbur katılımcılara güvenli olmayan cinsel davranışlar sonucunda negatif kazanımları sordu. Katılımcılar Kanbur’un yönlendirmesiyle flört şiddeti ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları tartıştı. Kanbur cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Penis ve vajina kondomlarının nasıl kullanılacağını aktardı.

“HIV hakkında neler biliyoruz?”

Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği’nden Kağan Çavuşoğlu da HIV üzerine konuştu. Çavuşoğlu konuşmasına katılımcılara “HIV nedir? HIV hakkında neler biliyorsunuz” sorusuyla başladı. HIV’in önce bakteri sanıldığını, başvuran kişinin gey olması dolayısıyla HIV hakkında “gey kanseri” iddialarının yaygınlaştığını ancak bu iddiaların geçerliliği olmadığının en nihayetince açığa çıktığını hatırlattı.

Çavuşoğlu HIV’in bulaş yollarını ise şöyle sıraladı:

“HIV, korunmasız anal ya da vajinal cinsel ilişki, kan yoluyla, enjektör iğne paylaşımı, gerekli önlemler alınmadığı takdirde doğum esnasında anneden bebeğe veya da emzirme yoluyla bebeğe bulaşabilir. Ancak bu bulaşının hangi yolla, hangi yoğunlukla ya da ne zaman gerçekleşebileceğini kesin bir şekilde söylemek zor.”

HIV’le yaşam: Tek tabletle metrobüsünden işine her şey aynı!

Günümüzde HIV’le yaşamın herhangi bir kişi ile aynı olduğunu, HIV’le yaşayan kişilerin ilaç kullandığı sürece herhangi bir kişi ile aynı yaşam süresine sahip olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Günümüzde sabah ya da akşam alacağınız tek bir tablet ile İstanbul’da işinize gidebilir, yöneticinizle kavga edebilir, metrobüste bunalıp bu şehirden kaçma hayalleri kurabilirsiniz” dedi.

HIV hakkında sıkça sorulan sorulara Kırmızı Kurdele’nin yanıtları için tıklayın.

Belirlenemeyen=Bulaştıramayan

Son konuşmacı Kırmızı Kurdele’den Arda Karapınar ise “Undetectable=Untransmittable / Belirlenemeyen=Bulaştıramayan” kuralını aktardı. Karapınar, cinsellik söz konusu olduğunda mayın tarlasında yürüyor gibi düşünmemek gerektiğini vurgulayarak, “Vücuttaki HIV düzeyi baskılayıcı ilaçlarla belirlenemeyen seviyeye düşürüldüğünde ve bu durum 2 yıl boyunca sürdüğünde bulaşın da imkansız hale geldiğine dair bilimsel veriler var” dedi. Kırmızı Kurdele olarak U=U uluslararası kampanyasını Türkiye’de yürüttüklerini aktardı.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret