16/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Jinekoloğa gitmekten kaygılanan kişilerin korkuyu aşabilmesi için jinekologlara düşen sorumlulukları Jinekolog Dr. Irmak Saraç kaosGL.org okurları için yanıtladı.

Korku dağlarını aşmak: Jinekoloğun sorumluluğu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Jinekolog Muhabbetleri’ne gelen ve yayımlayamadığımız çoğu deneyim “bir daha asla jinekoloğa gitmem” yargısı ile bitiyordu. Rutin bir sağlık kontrolü ya da iyileşmek için gidilen jinekoloji muayenelerinden korku, kaygı, utanç duyguları ile ayrılan kişiler ihlal edilen haklarının hesabını sormak için şikâyet mekanizmalarını kullanamıyor ve aradan yıllar geçse dahi sağlık sorunları yaşamalarına rağmen jinekoloğa gitmeyi reddediyorlardı.

Jinekoloğa yolu düşenlerin kendilerini güçlendirmesi için neler yapabileceklerini Psikiyatr Seven Kaptan kaosGL.org okurları için anlatmıştı. Peki, korkuyu aşmak için jinekologlara düşen sorumluluklar neler?

Jinekoloğa gitmekten kaygılanan kişilerin korkuyu aşabilmesi için jinekologlara düşen sorumlulukları Jinekolog Dr. Irmak Saraç kaosGL.org okurları için yanıtladı. Dr. Saraç, “Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli” diyor ve güven hissine dikkat çekiyor.

Korku nasıl aşılabilir?

Kadınların korkusunu pekiştiren ne yazık ki çok sayıda somut sebep var. Normalde jinekoloji muayenesi kesinlikle ve kesinlikle ağrılı bir muayene değil. Belli hastalıklarda ağrılı olabilir ama normal bir kontrol muayenesinde asla ağrı olmaz. Ağrının altındaki sebep muayene korkusu ve güvensiz hissetmek.

Bu güveni sağlamakta doktora düşen sorumluluk nedir?

Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli. Güven hissi verilmeli. Mesela hastaya “dur dersen dururum, acelemiz yok” gibi sık sık onu rahatlatacak cümleler söylenmeli, her müdahale için onay alınmalı. Arada nefes alması hatırlatılmalı. Bu adımlar izlendiğinde muayene ağrılı olmuyor. Özetle doktorun yaklaşımı çok önemli, beklenmedik bir muayenede hasta elbette kötü hisseder.

Jinekolog Muhabbetleri kitabına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam