15/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Evde sıkılma ihtimaline karşı Kaos GL dergisinin Queer Göç 1 sayısından beş söyleşi seçtik. İyi okumalar…

Koronavirüs nedeniyle evde vakit geçirirken okumalık 5 söyleşi: Queer Göç Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim insanları koronavirüs nedeniyle evde vakit geçirmeyi öneriyor. Sosyal teması minimuma indirmek ve evden dışarı çıkmamak gerekiyor. Koronavirüsün yayılımını önlemek için en etkili yollardan birisi evlerde karantinaya girmek. Yeterli yiyecek ve içecek ihtiyacının yanı sıra, evdeyken sıkılmamak ve vakit geçirmek için okunacak yazılar ve izlenecek filmler önem taşıyor.

Bu süreçte biz de KaosGL.org olarak çeşitli dosyalar hazırlayacak ve bu dosyaları okurlarımızla paylaşacağız. İlk dosyamız Kaos GL dergisinin Queer Göç 1 sayısından. İyi okumalar…

Göç ve queer üzerine yuvarlak masa: göçmen denilen özne hep heteroseksüel mi?

koronavirus-nedeniyle-evde-vakit-gecirirken-okumalik-5-soylesi-queer-goc-1

Almanya’da yaşayan, queer çalışan iki “queer” ile Türkiye’de yaşayan iki “queer” bir gün bir yuvarlak masaya oturmuşlar ve fıkra başlamış…

Göç, queer, akademi… Berlin’de bir masanın etrafına oturduk ve başladık konuşmaya. Göç çalışmalarından girdik, kendi göç hikayelerimize daldık. Akademinin hal-i pür melalini konuşalım derken arafta kalmalara, bir yerde ibne diğerinde yabancı olmalara değindik.

“Göçle birlikte senin pozisyonun da yeniden kuruluyor”

koronavirus-nedeniyle-evde-vakit-gecirirken-okumalik-5-soylesi-queer-goc-2

Nazlı, İstanbul’dan Berlin’e göç eden LGBTİ+’lardan. Boğaziçi Üniversitesi’nde LuBUnya topluluğunun kurucularından. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda yer aldı. Berlin’de bir yandan göç üzerine akademik çalışmasını sürdürüyor bir yandan da Kuir+ Lubun Berlin isimli grupla iki onur yürüyüşü düzenledi. Gazino Neukölln’de çalması da cabası…

Nazlı ile göçü, göç çalışmalarının heteronormatif yapısını, kuşakların var olup olmadığını ve Berlin’deki örgütlenme girişimlerini konuştuk.

“Hep etrafın çevrili gibi”

koronavirus-nedeniyle-evde-vakit-gecirirken-okumalik-5-soylesi-queer-goc-3

Burçin Tetik, 2010 yılında Berlin’e yüksek lisans yapmak için geldi. O zamandan beri Berlin’de yaşıyor. Kuir+ Lubun Berlin Pride kurucularından. Bir yandan da gazetecilik yapıyor. Göçmen LGBTİ+’ların hikayelerini anlatan az sayıdaki gazeteciden biri…

Burçin Tetik ile Berlin’i, göç eden jenerasyonlar arasındaki iletişimi, örgütlenmeyi, Almanya’nın LGBTİ+ hakları konusundaki sanrılarını ve gazeteciliği konuştuk.

“Herkes onur duymayı hak ediyor, herkesin gullüme ihtiyacı var”

koronavirus-nedeniyle-evde-vakit-gecirirken-okumalik-5-soylesi-queer-goc-4

Görkem uzun yıllar boyunca İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda yer alan eşcinsel bir erkek. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’ndeydi. Görkem geçtiğimiz yıl mastır yapmak için Berlin’e taşındı.

Görkem’le onun Berlin’ini, koli hayatını, sokakları, ayrımcılığı ve Berlin’de yaşamayı konuştuk.

Ringin İçinde: Fotoğraflar hayatta kalma şeklim

koronavirus-nedeniyle-evde-vakit-gecirirken-okumalik-5-soylesi-queer-goc-5

Ceren Saner, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası fotoğraflarından tanıdığımız Türkiyeli bir sanatçı. Kendi deyimiyle darbe girişimi sonrası “apar topar” Almanya’ya göç etti. Eserleri Almanya ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde sergilendi. Konuşma turnesi ile Almanya’yı gezdi. Şimdilerde Türkiyeli, queer, göçmen bir sanatçı olarak Almanya’da hem yaşıyor hem de sanatsal üretimini sürdürüyor.

Ceren Saner ile göç hikayesini, göçmenliğin sanatsal üretimini nasıl etkilediğini, ringin içinden bildirdiği yeni işini ve Almanya’yı konuştuk.


Etiketler: yaşam
nefret