23/12/2010 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Kot kumlama işçileri oksijen tüpleriyle Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesine geldiler.

Kot Kumlama İşçileri Adalet Arıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kot kumlama işçileri oksijen tüpleriyle Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesine geldiler. İşçiler, silikozis hastası kot kumlama işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin bir düzenlemeyi de kapsayan TBMM'de görüşülmekte olan “Torba Yasa Tasarısı”nı protesto ediyorlar. 
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi öncülüğünde yasaya tepki gösteren işçiler, kot işçilerine özürlüler katagorisinden maaş bağlanmak istenmesine karşı çıkıyorlar. 

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi sanatçı Yasemin Göksu ile görüştük
 
Başından beri komitede yer alan Göksu, bugüne kadar 8 kumlama işçisinin hayatını yitirdiğini belirtti ve teşhis koymanın bile uzun mücadele sürecinden sonra olduğunu söyledi.
 
Göksu şu açıklamayı yaptı: “Torba yasa hiç istemediğimiz bir şekilde geçirilmeye çalışılıyor. Torba yasaya göre Silikozis işçilerine yoksul ve özürlü maaşı verilmek isteniyor. %40 ile %80 arası malul olanlara verilen maaş 300 TL’ye kadar. %40’ın altındakiler ise 100, 150 TL maaş bağlanmak isteniyor.”
Yılbaşına kadar Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinde mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen Göksu, ziyaretçilerinin eksik olmadığını, Milletvekillerinden ve siyasi partilerden büyük destek aldıklarını sözlerine ekledi. Çalışma Bakanı ile yaptıkları görüşmeden umutlu olduklarını söyleyen Göksu, stk’ların, öğrencilerin, sendikaların destek verdiğini söyledi.
 
Göksu, kot üreten firmalar hakkında ise şunları söyledi: “En ünlü kot markalarından olan Levis, kot kumlama ile üretilen modellerden yapmadıklarını açıkladı. Tabii ki markalara ya da firmalara, fabrikalara savaş açmak, kriz yaratmak derdinde değiliz. Sadece kumlama yöntemlerinden vazgeçmeliler.”    
 
Numan Kurtulmuş silikozis hastası işçileri ziyaret etti
 
Petrol-İş Sendikasında Silikozis hastası işçileri ziyarete gelen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve Has Parti kurucu üyelerinden (İşçi Kardeşliği Partisi Eski Başkanı) Zeki Kılıçaslan, işçilere geçmiş olsun dediler.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş işçileri ziyaretinde şunları söyledi: “Kot kumlama işçilerinin durumunu yakından takip ediyorum. Global ekonomik düzende yerimizi almak zorundayız, fakat bu düzendeki yerimizi alırken emeği yok sayan politikaları kabul etmemeliyiz. İnsan hak ve onurunu ayaklar altına alır şekilde politikalara karşı çıkmak zorundayız.” Kurtulmuş, “Kalkınmak sadece yollar, köprüler, HES’ler, nükleer santral yapmak değildir. Adaletli gelir dağılımını sağlamaktır” dedi.
 
Her türlü haksızlığa karşı çıkacaklarını, sözlerini esirgemeyeceklerini söyleyen Kurtulmuş, “kitabın tam da orta yerinden” konuşacaklarını söyledi. Silikozis işçilerinin her zaman yanlarında olacaklarını söyleyerek sendikadan ayrıldı.
 
Silikozis hastalığı

Kotlara eskimiş, ağarmış görünümü vermek için uygulanan kumlama (kuvars tozu püskürtme) yapılırken yüksek oranda "silika" içeren "kuvars kristallerinin" kullanılması sonucu, solunum yoluyla işçilerin akciğerlerini kaplayan kum tanecikleri bir süre sonra solunum yetmezliğine neden oluyor.

Hastalık, öksürük, nefes darlığı, gözlerde kızartı ve kaşıntı, göğüs ağrısı şeklinde belirtilerle kendini gösterirken, hastalığın tedavisinin bulunmadığını ifade ediliyor.
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam