26/06/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Alman polisi Kreuzberg’te mültecilerin yaşadığı bir okulu boşaltmaya çalışıyor. Mülteciler okulda, antifaşist gençler ise sokakta direniyor.

Alman polisi Kreuzberg’te mültecilerin yaşadığı bir okulu boşaltmaya çalışıyor. Mülteciler okulda, antifaşist gençler ise sokakta direniyor.
 
Almanya Hükümeti’nin göçmen karşıtı politikaları ve mültecilere dönük devlet şiddeti artarak devam ediyor. Berlin Kreuzberg’te yer alan Ohlauer Straße’deki Gerhart Hauptmann okulunda yaşayan 300’e yakın mülteci polis zoruyla okuldan çıkarılmak isteniyor.
 
Okul ve çevresindeki sokakları işgal eden Alman polisi, Senato kararını gerekçe göstererek mültecilerin okulu terk etmesini istiyor. Mültecilerin bir kısmı okuldan çıkarken; büyük bir çoğunluğu ise okulun kapılarını kilitleyerek direnişe geçti.
 
Mülteciler direnişte kararlı
Polisin güç kullanması durumunda kendilerine terastan atacağını söyleyen mülteciler, her türlü baskıya karşı okuldan çıkmamakta kararlı. Okuldan ayrılan mültecilerin ise “misafir evlerine” yerleştirildiği söyleniyor.
 
Mültecilerin eylemine antifaşist gençler de destek veriyor. Günlerdir polis barikatları önünde oturma eylemi yapan gençler, polis baskı ve şiddetini protesto ediyor, mültecilerle dayanışıyor.
 
Polis eylemcilere saldırdı
Akşam saatlerinde polis eylem yapan gençlere saldırdı. Saldırı sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin yoğun şiddet kullandığı saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.
 
Dayanışma eylemine de polis saldırısı
Gün içerisinde polis ile gençler arasında kısa süreli gerginlikler yaşansa da; mültecilerin ve antifaşist gençlerin direnişi devam ediyor. Polisin biber gazlı saldırısında çok sayıda antifaşist gencin gözaltına alındığı bildirildi.
 
Alman polisi Kreuzberg’te yaşayan ve direnişe destek veren evlere de zorla girmeye çalışıyor. Geniş bir alanı işgal eden polis, civardaki esnafın da çalışmasını engelliyor. İşgal altındaki bir sokaktaki bar işletmecisi, Alman polisine dava açacaklarını söyledi.
 
“Buradayız, savaşacağız”
Gençler sık sık, “We are here. We will fight. Freedom of movement is everbody’s right/ Buradayız. Savaşacağız. Dolaşım hakkı herkesin hakkıdır” sloganları atıyor. Mülteciler ise gençlerin dayanışma çağrısına okulun çatısından bayrak sallayarak karşılık veriyor.
 
Önceki sene yine Kreuzberg’de Oranien Platz’da (Meydan) kurulan çadırlar ve sürekli yürüyüşlerle Avrupa’daki göçmen hareketi daha da görünür kılınmış, Kreuzberg Belediye Meclisi uzun süre mültecilere dokunamamıştı.
 
İki ay önce Oranien Platz, Kreuzberg Belediye Meclisi’nin Yeşiller’den olan üyeleri tarafından boşaltılmak istendi. Ancak, mültecilerin ardından başlattığı açlık grevi karşısında geri adım atıp, Oranien Platz’da bilgilendirme ve toplantı çadırını ve kabinini orada bırakmak zorunda kaldılar.
 
Bugün Brüksel’deki Almanya Konsolosluğu da, Berlin’den oraya yürüyen mülteciler tarafından işgal edildi. 21 gözaltı olduğu belirtiliyor. Avrupa’nın birçok yerinde dayanışma eylemleri de sürüyor.
 
Direnişe ilişkin gelişmeler şuradan takip edilebilir. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam