18/01/2013 | Yazar: Umut Güner

Kuir Festival boyunca, "Kuir’de bugün ve yarın" haberleri ile festival programını takip edebilirsiniz.

Kuir Festival’de Bugün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kuir Festivalde Kıssa Kuir Filmler,
18 Ocak 2013, Cuma, saat 12:00'da Goethe Kültür Merkezinde yapılacak. 
ISLAHANE / THE WILDING
Avustralya, 2012, dijital, renkli, 15’
YÖNETMEN: Grant Scicluna
ÖDÜLLER: MQFF En İyi Avustralya Kısa Filmi, Seyircinin Seçimi St Kilda FF SBS Televizyon Ödülü
Islahevindeki genç Malcolm, hücresini paylaştığı Tye’a aşıktır; ancak ilişkileri hücrenin içinde saklı kalmak durumundadır. Malcolm’a şartlı tahliye fırsatı sunulunca Tye’ın davranışları ister istemez diğer mahkumların saldırısına hedef olur. Tye’a karşı artan zorbalık karşısında Malcolm, özgürlük şansı ile sevdiği kişiyi korumak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.
 
MILA CAOS / MILA CAOS
Almanya/Küba, 2011, dijital, renkli, 18’
YÖNETMEN: Simon Jaikiriuma Paetau
17 yaşındaki Kübalı genç Sebastian, her hafta sonu ‘Mila Caos’ olur ve Havana’nın banliyölerinde gizli gizli sahneye çıkar. Sebastian annesinin ona kayıtsız kalmasından şikâyetçidir ve bir gün annesinin onu sahnede görmesini ister.
 
BİR GÜN BENİM DE PRENSİM GELECEK / SOME DAY MY PRINCE WILL COME
Kanada/Canada, 2011, dijital, renkli, 12’
YÖNETMEN: Daniel McIntyre
Kimsenin sahip olamayacağı şeyleri istemediği bir dünya var. Bu dünyada herkes ne istiyorsa onu buluyor. Yıllar boyunca medyanın telkinleri ve sorunlu kışkırtıcı anlatılarla şekillenen ‘Bir Gün Benim de Prensim Gelecek’ yönetmenin izleyicinin inanmasını istediği hayallerden oluşuyor. Bu anlatıların yeniden inşa edilmesi ve gerçekliğin nasıl çaresizliği tercih ettiğinin araştırması bizlere izleyicinin aklında çıktığımız yolculukta rehberlik ediyor.
 
HARBİ MEMELER / BUTCH TITS
Kanada, 2010, dijital, renkli, 4’
YÖNETMEN: Jen Crothers
ÖDÜLLER: Bangalore Queer FF En İyi Kısa Belgesel OutTV Hot Pink Kısalar İzleyici Ödülü
Butch’lar memelerini konuşuyor!
Butch kadınlar memeleriyle yer yer sorunlu olan ilişkilerini tartışıyor.
 
BRADLEY MANNING’IN SIRLARI VARDI / BRADLEY MANNING HAD SECRETS
İNGİLTERE, 2011, dijital, renkli, 6’
YÖNETMEN: Adam Butcher
ÖDÜLLER: Mix Copenhagen En İyi Kısa Film
Film, aynı anda hem vicdani bir kriz hem de cinsiyet kimliği krizi geçiren genç Amerikalı asker Bradley Manning’in hikâyesini anlatıyor. Bradley’nin çevrimiçi sohbetlerinden diyaloglar yaratan film, izleyicileri kişisel ve siyasi sırlar, dijital kimlik ve yabancılaşma konularını irdelemeye çağırıyor.
 
Saat, 13:00
AUDRE LORDE: BERLİN YILLARI, 1984 – 1992 / AUDRE LORDE: THE BERLIN YEARS 1984 TO 1992
Almanya, 2012, dijital, renkli, 79’
YÖNETMEN: Dagmar Schultz
2012 yılı; lezbiyen, şair, aktivist Audre Lorde’un ölümünün yirminci yılıydı.  ‘Audre Lorde – Berlin Yılları, 1984-1992’ filmi yazarın verimli geçen hayatının az bilinen bir dönemine değiniyor. Lorde’u bu döneminde Afro-Alman Hareketi’nin başlatılmasına destek olurken, Berlin Duvarı’nın yıkılışından önce ve sonra Alman siyaseti ve kültürüne daimi katkılarda bulunurken izliyoruz. Lorde kendi kimliklerini, haklarını ve kültürlerini ortaya koyma biçimi olarak siyah Alman kadınları, onları izole eden ve susturan bir toplumda yazmaya ve yazdıklarını yayımlamaya teşvik etti. Öte yandan, beyaz Alman kadınları beyaz olmalarından gelen ayrıcalıkları fark etmeye ve bunları yapıcı bir şekilde kullanmaya çağırdı. Belgesel, yönetmen Dagmar Schultz’un kişisel arşivinden daha önce yayınlanmamış görüntüler içeriyor. Audre Lorde’un çalışma arkadaşları, öğrenci ve arkadaşlarından tanıklıklarla film, Lorde’un Almanya’daki kalıcı mirasını belgeliyor.
 
Saat, 15:00
BEN, SEN, O… / I, YOU, HER…
Türkiye, 2012, digital, renkli/color, 17’ 45’’
YÖNETMEN: Zeynep Oral
ÖDÜLLER: Altın Koza Adana FF En İyi Belgesel, Antalya Altın Portakal FF En İyi İlk Belgesel, Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması En İyi Belgesel
Ben, Sen, O…, yanlış bedende doğduklarına inanan iki transeksüel kadının hayatta karşılaştıkları baskı, şiddet ve adaletsizlikleri konu alır.
 
Saat, 16:00
AĞIR ABLALAR / DICKE MAEDCHEN / HEAVY GIRLS
Almanya, 2012, BluRay, renkli, 79’
YÖNETMEN: Axel Ranisch
ÖDÜLLERİNDEN BAZILARI: Hamburg L&G FF Jüri Ödülü MIX Copenhagen Özel Mansiyon Chicago Underground FFMansiyon Chtung Berlin En İyi Film
Sven bunamakta olan annesi Edeltraut’la birlikte yaşamakta, tüm hayatını, hatta yatağını bile annesiyle paylaşmaktadır. Daniel, bütün gün bankada çalışan Edeltraut’a bakmaya gelir; onu berbere, yürüyüşe, alışverişe götürür, evi derleyip toplar. Ancak, bir gün Daniel camları silerken Edeltraut onu balkona kilitleyip evden çıkar. Onu aramaya çıkan Daniel ve Sven’in bulduğu şey yalnızca Edeltraut değil, aynı zamanda birbirlerine duydukları ilgidir. Hayatlarını ters yüz edecek türden bir ilgi… ‘Ağır Ablalar’ biraz melankoli, biraz da mizah taşıyan trajikomik bir hikaye anlatıyor.
 
SAĞANAK / CLOUDBURST
Büyülü Fener Sinaması, 18 Ocak 2013, 19:00
ABD/Kanada, 2011, DCP, renkli, 93’
YÖNETMEN: Thom Fitzgerald
ÖDÜLLERİNDEN BAZILARI: Asheville QFest Kadın Oyuncu, Yardımcı Kadın Oyuncu; Atlanta Out on Film Seyirci Ödülü, Jüri Ödülü, Kadın Oyuncu Barcelona G&L FF Seyirci Ödülü MIX Copenhagen Seyirci Ödülü Hannover Queer FF Seyirci Ödülü Qfest Philadelphia Seyirci Ödülü San Diego FilmOut En İyi Film, Kadın OyuncuEn İyi Yönetmen, Seyirci Ödülü San Francisco Frameline Seyirci Ödülü
Otuz bir yıldır birlikte olan Stella ve Dot, birbirlerine hayatın inişli çıkışlı yollarında yoldaş olmuşlardır. Ancak, yetmişlerine gelmiş bu çift için artık bazı zorluklar vardır; Stella işitme güçlüğü çekmekte, Dot ise eskisi gibi görememektedir. Dar görüşlü torunu Molly, Dot için en uygun yerin ona ihtiyaç duyduğu her şeyin sağlanabileceği bir bakım evi olduğuna karar verir. Stella sevdiği kadın ile son zamanlarını birlikte geçirebilmek için, evlerini geride bırakıp eşcinsel evliliğin yasal olduğu Kanada’ya gitmeye karar verir. Bu, birlikte olmak için son şanslarıdır. Yolda genç otostopçu Prentice’le tanışırlar. Modern dansla ilgilenen küçük bir kasaba çocuğu olan Prentice’in kafası karışık, ruhu ise yaralıdır. Cesaretine rağmen Stella ve Dot’tan öğreneceği çok şey vardır. Peki, Stella ve Dot bu beklenmedik mücadelede geride bıraktıkları otuz yılın ardından ailelerini koruyabilecekler midir? Bol ödüllü bu eğlenceli ve aynı zamanda dokunaklı, romantik film, aslında bir yol hikayesi. Filmin kadrosunda Olympia Dukakis ve Brenda Fricker gibi ünlü yıldızlar da yer alıyor.
 
ASİ VE GENÇ / JOVEN Y ALOCADA / YOUNG AND WILD
Büyülü Fener Sinaması, 18 Ocak 2013, 21:15
Şili, 2012, DCP, renkli, 96’
YÖNETMEN: Mariayl Rivas
ÖDÜLLER: Sundance Ekran Yazarları Ödülü, MIX Copenhagen En İyi Film
Tutucu Evanjelik bir ailede yaşayan biseksüel Daniela, dini eğitim aldığı okuldan atılınca ailesinin önerisiyle dini bir televizyon kanalında staj yapmaya başlar. Daniela, baskı altında daha da güçlenen cinsel arzularını internette yazdığı günlüğünde yaşıtlarıyla sansürsüzce paylaşırken TV istasyonundaki Tomas ve Antonia ile ilişki yaşamaya başlar. ‘Asi ve Genç’, ergen cinselliğinin dizginlenemezliği ve sınır tanımazlığını yıkıcı bir güce çeviren, gençlerin kullandığı yeni teknolojileri filmin dokusuna da adapte etmeyi başarmış bir başyapıt. Kısa filmi ‘Blokes’ ile cinsel uyanış ve eşcinsellik temalarını diktatörlük fonunda anlatan yönetmen, cinselliği de bir o kadar kontrast oluşturacak bir zemin olan din üzerinden betimliyor.
 

    


Etiketler: kültür sanat
İstihdam