30/09/2019 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği’nin “Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar (Hayat)” projesinin açılışı Bandabulya Sahnesi’nde gerçekleşti.

Kuir Kıbrıs’ın “Hayat!” projesinin açılışı nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2007 yılından bu yana faaliyet yürüten Kuir Kıbrıs Derneği tarafından Kaos GL işbirliğiyle yürütülen “Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar (Hayat)” başlıklı yeni projenin açılış etkinliği ve sergisi 20 Eylül’de Bandabulya Sahnesi’nde (Lefkoşa) gerçekleşti.

“Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve dahası (LGBTİ+), sömürüden özgür olabileceği bir Kıbrıs için Sömürüden Özgür LGBTİ+ (Hayat)!” diyerek yola çıkan ekip, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+’ların mücadelesine katkı sağlamayı hedefliyor. Proje Mayıs’ta (2019) başladı ve iki buçuk yıl boyunca sürecek.

“Utancın son bulması için herkesin payına görev düşüyor”

Etkinlik proje koordinatörü Doğukan Gümüşatam’ın açılış konuşması ile başlayıp ardından, Lefkoşa, Avrupa Birliği Program Destek Ofis Bölüm Yöneticisi Michael Docherty’nin konuşmasıyla devam etti.

Gümüşatam, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin, “Homofobiye Karşı İnsiyatif” olarak başlattığı “erkekler arası cinsi münasebetin” yasaklandığı yerel mevzuatın değiştirilmesi için yürütülen çalışmaları anlattı. 27 Ocak 2014’da gerçekleşen değişiklik ile Kuir Kıbrıs Derneği’nin; Kıbrıs’ın kuzey kesiminde toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıklara karşıt zorlu mücadelesi hakkında da bilgi verdi.

Gümüşatam iki buçuk yıl boyunca uygulanacak proje aktivitelerine değinerek ve projenin gelişim sürecinde yardımı dokunan herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Avrupa Birliği Program Destek Ofis Bölüm Yöneticisi Michael Docherty konuşmasına, projenin amaçladıkları hakkında bilgi vererek başladı.

Docherty, “İnsan Ticaretine Karşı Birlikte Mücadele Hibe Programı” kapsamında seçilen projelerin savunmasız gruplara, yasal çerçevenin değiştirilmesine ve mağdurlara destek sağlanmasına odaklanarak birbirini tamamladıklarını aktardı.

Docherty ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Ticareti ile Mücadele Raporu’na göre, Kıbrıs'ın kuzey kesiminin “insan ticareti için bir dokunulmazlık bölgesi olmaya devam ettiğini” belirtti. Finansal kazanımlar uğruna insanların sömürüye maruz bırakıldığını ve bu utancın sonlanması için herkese düşen görevler olduğunun altını çizdi.

Açılış etkinliği, kokteyl eşliğinde küratörlüğünü Derya Ulubatlı’nın üstlendiği ve Mehmet Koza’nın çalışmalarından oluşan mini-görsel ve işitsel serginin görücüye açılması ile devam etti.

“Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar (Hayat)” projesi, Avrupa Birliği tarafından İnsan Ticaretine Karşı Birlikte Mücadele Hibe Programı tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam