18/09/2017 | Yazar: Özgül Saygun

Kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi edinme dilekçesi gönderen Kuir Kıbrıs Derneği, basın toplantısı düzenleyerek alınan cevapları açıkladı.

Kuir Kıbrıs, iş yerinde ayrımcılığa uğrayan LGBTİ’leri dayanışmaya çağırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi edinme dilekçesi gönderen Kuir Kıbrıs Derneği, basın toplantısı düzenleyerek alınan cevapları açıkladı.

Kamu kurum ve kuruluşlarına iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa yönelik yasal mevzuatı öğrenmek için bilgi edinme dilekçesi gönderen Kuir Kıbrıs Derneği dilekçe metnini düzenlediği basın toplantısında özetledi.

LGBTİ’lerin çalışma hayatında, hem yoğun bir şekilde ayrımcılığı hem de bunun görünmezliğini deneyimlediğini ifade eden Dernek, LGBTİ’lerin çalışma hayatında ayrımcılığa maruz kalmamak ve işten atılmamak için cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini gizlediğine dikkat çekti.

Dernek açıklamasında, “Kamuda çalışan trans kadın ve erkekler cinsiyet geçiş sürecinde ciddi hak ihlallerine uğradığı bilgimizdedir” ifadelerini kullanarak, kamu kurum ve kuruluşlarının cevaplaması istemiyle hazırladıkları soruların kamuda çalışan LGBTİ’lerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde yaşadığı ayrımcılığa ilişkin olduğunu belirtti.

“On bir kamu kurumuna gönderilen dilekçeye beş kurum cevap verdi”

Toplamda on bir kamu kurumuna gönderilen dilekçeye beş kurumun cevap verdiğini belirten Dernek, dilekçeye cevap veren kurumlar arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği, Polis Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı bulunduğuna dikkat çekti. Dernek, "Cevap gönderen tüm kurumlar cinsiyet geçiş ameliyatı sonrasında çalışanlarının hiçbir ayrımcılığa uğramayacaklarını belirtmişler, birçoğu da bunun işten atılma sebebi olamayacağının ve ameliyat süreçlerinde de yasal izin haklarından faydalanabileceklerinin altını çizmiştir" ifadelerini kullandı.

“Cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelime dair ayrımcı bir uygulamanın olması durumunda disiplin işlemlerinin başlatılması gerekir”

Yasal mevzuat konusunda ilgili kurumlardan detaylı bilgi aldığını belirten Kuir Kıbrıs Derneği, açıklamaya şöyle devam etti; "En detaylı ve net cevap veren kurumlar arasında olan Personel Dairesi, ayrımcılık yasağının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı da kapsadığını açıkça* belirtmiştir. Personel Dairesi’nin yanı sıra Cumhuriyet Meclisi ve Dışişleri Bakanlığı cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelime dair ayrımcı bir uygulamanın olması durumunda disiplin işlemlerinin başlatılması gerektiğini söylemişlerdir.”

“Personelin inisiyatifine bırakmak, keyfi uygulamaların önünü açar”

Kuir Kıbrıs Derneği, bir diğer yandan Yataklı Tedavi Kurumlar Dairesi gibi bazı kurumlardan gelen cevaplarda net bir dil kullanılmaması ve ayrımcılıkla mücadeleyi birimlerden sorumlu yetkili kişilerin inisiyatifine bırakılmasının da keyfi uygulamaların önünü açabileceğine dikkat çekti.

İş Yerinde Ayrımcılığa Uğrayan LGBTİ'lere Çağrıda Bulunuldu

Kamu kuruluşlarında ayrımcılığa karşı yasal mevzuatın bulunduğuna tekrar vurgu yapan Kuir Kıbrıs, pratikte iş hayatında ayrımcılığın devam ettiğinin bilincinde olduklarını söyleyerek bu kurumlarda çalışan kişilerin haklarının korunması için farkındalık aktivitelerine devam edeceklerini belirtti.

Aynı zamanda iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa uğrayan herkese çağrıda bulundu; "Bu temellerde sorun yaşayan ve hakları hakkında bilgi almak isteyen herkesin derneğimize ulaşması için çağrı yapıyoruz."

Son olarak, özel sektörde çalışan emekçilerin çok daha kötü koşullarda çalıştıklarının ve bilgi almanın da bir o kadar zor olduğunu belirten Dernek, özel sektör emekçilerin de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıklardan muaf olmadığının altını çizdi. Dernek, tüm talep ve çağrılarını özel sektör emekçileri için de yineledi.

Kuir Kıbrıs Derneği'nin Facebook Sayfasından canlı olarak yapılan basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

* İlgili yasa Kamu Görevlileri Yasasının 16. maddesinde bulunan İyi İdare Yasasının 6. maddesidir.

 

 

 

 


Etiketler: yaşam
nefret