05/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği, “Aplıç Kapısı’nda görevli memurun cinsiyeti ne?” başlıklı haberinden ötürü Halkın Sesi Gazetesi’ni kınadı. Gazete, Derneğin açıklamasının ardından haberi kaldırdı.

Kuir Kıbrıs’tan özel hayata saygı hakkını ihlal eden habere kınama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2007 yılından beri lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks’lerin (LGBTİ) hakları için mücadele eden Kuir Kıbrıs Derneği, “Aplıç Kapısı’nda görevli memurun cinsiyeti ne?” başlıklı haberinden ötürü Halkın Sesi Gazetesi’ni kınadı.

Kıbrıs’ta yayımlanan Halkın Sesi gazetesi haberinde, gazeteye ulaşan bir kişinin Lefke Aplıç Kapısı’nda çalışan görevli için “bu kişi kadın mı erkek mi anlayamadık” diyor ve çalışanı hedef gösteriyor. Dernek açıklamasında gazetenin hedef gösterdiği memurun cinsiyet kimliğinin özel hayata dâhil olduğunu hatırlatıyor ve haberin temel insan haklarından “özel hayata saygı hakkını” ihlal ettiğini belirtiyor.

Açıklamada haberin LGBTİ+’lar dâhil tüm kimlikleri ötekileştirdiğine, toplum dışı ve ehil olmayan olarak damgaladığına, kişinin mesleğinin gereklerini yerine getirip getirmemesine bakmaksızın, salt dış görünüşünden ötürü işinden olmasının hatta neredeyse bir linç girişimine maruz kalmasının zeminini hazırladığına dikkat çekiyor.

“Haber LGBTİ+’lar da dâhil tüm kimlikleri ötekileştirmekte

Halkın Sesi gazetesi Kuir Kıbrıs Derneği’nin açıklamasının ardından haberi kaldırdı. Derneğin açıklamasının tamamı şöyle:

“3 Aralık 2019 tarihinde, Halkın Sesi Gazetesi’nde, çıkan ‘Aplıç Kapısı’nda görevli memurun cinsiyeti ne?’ başlıklı haberden ötürü Halkın Sesi Gazetesini kınıyoruz. Bilindiği gibi cinsiyet kimliği özel hayata dâhil hususlar içinde yer almaktadır. Söz konusu haberde verilen bilgiler, bahsi geçen kişinin çalıştığı kurum, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesine dayalı bilgiler (vb), temel insan haklarından olan “özel hayata saygı hakkını” ihlal etmektedir.

“Ayrıca, gerek başlığında gerekse içerikte, toplumsal cinsiyet normlarına dayalı tüm kalıp yargıları besleyen bu haber, LGBTİ+’lara ve ikili cinsiyet normlarına uymayan herkese karşı ayrımcı ve aşağılayıcı bir dil içermektedir. Söz konusu haber polis gibi görevlerde sadece görünüşleri itibariyle ikili cinsiyet kalıplarına uyan kişilerin bulunması gerektiğini ima etmekle kalmayıp, buna uymayan LGBTİ+’lar da dâhil tüm kimlikleri ötekileştirmekte, toplum dışı ve ehil olmayan olarak damgalamakta, kişinin mesleğinin gereklerini yerine getirip getirmemesine bakmaksızın, salt dış görünüşünden ötürü işinden olmasının hatta neredeyse bir linç girişimine maruz kalmasının zeminini hazırlamaktadır.

“Bunların yanı sıra ve bağlantılı olarak da söz konusu haber gazetecilik meslek ilkelerinden insan haklarına aykırı yayın yapmama (Madde 2); nefreti körükleyen nitelikte yayın yapmama (Madde 11); cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılık teşvik edecek yayın yapmama (Madde 16); kişileri eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanmama (Madde 21); özel yaşamın gizliliğini ihlal etmeme (Madde 22) ilkelerini de aykırıdır. Halkın Sesi gazetesini bir an önce bu haberi kaldırmaya, hedef gösterdiği kişi ve onun şahsında aşağıladığı ve aleyhinde nefret yaydığı tüm toplumsal gruplardan özür dilemeye ve gazetecilik meslek ilkelerine uyan şekilde haberler yapmaya davet ediyoruz!”


Etiketler: medya, dünyadan
nefret