17/01/2019 | Yazar: Kaos GL

8. Pembe Hayat KuirFest programında hangi paneller, söyleşiler, yuvarlak masa buluşmaları ve atölyeler yer alacak?

KuirFest’in etkinlikleri neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

8. Pembe Hayat KuirFest programında hangi paneller, söyleşiler, yuvarlak masa buluşmaları ve atölyeler yer alacak?

Afiş: Rüzgar Buşki

8. Pembe Hayat KuirFest, 25 - 27 Ocak tarihlerinde, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Fransız Kültür Merkezi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy’de takipçileriyle buluşacak.

Gökkuşağının Altında, Kuir Belgeseller, Kuir Diziler, Kült, Ğ, Türkiye’den Kuir Kısalar bölümleri ile birçok queer filmi izleyici ile buluşturacak Festival programında ayrıca paneller, söyleşiler, yuvarlak masa buluşmaları ve bir performatif atölye de yer alıyor.

Peki, KuirFest etkinlikleri neler, hangi mekânlarda ve kimlerle gerçekleşecek?

Dönüşümün nereden nereye?

Festivalin ilk etkinliği bir yuvarlak masa toplantısı. “Kuir Performans: Şansın ne? Çatışman ne? Dönüşümün Nereden Nereye?/Queer Performance: Chances/Challenges/Chances” isimli toplantı 25 Ocak Cuma günü saat 18:00’de, Dramaqueer’de gerçekleşecek.

Toplantıda Brenda Dixon-Gottschild’in “Tanz im August”ta üç farklı kıtadan üç kadın koreografa sunduğu bu kavramsal çerçeve, kendisinin izniyle ve Gizem Aksu’nun moderasyonu ile KuirFest’e taşınıyor. Sanatçıların kişisel tarihlerinde ve bu tarihin politik, ekonomik ve sosyo-kültürel olan ilişkisinde şans, çatışma ve dönüşüm ele alınacak.

Sohbete Kuir Belgeseller bölümünde “Burada Demokrasi Yo”k filmiyle yer alan Liad Hussein Kantorowicz, Atina Kuir Sanatlar Müzesi’nden Maria Dolores, Dramaqueer’den Hülya Dolaş ve performans sanatçısı Leman Sevda Darıcıoğlu katılacak.

Tekstilde çalışan lubunyalar anlatacak

KuirFest’in 25 Ocak Cuma günü saat 19:15’te Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleştireceği söyleşide tekstilde çalışan lubunyalar anlatacak. “Kuir Mensucat A.Ş.: Tekstilde Çalışan Lubunyalar Anlatıyor/Queer Workers in Textile Industry Speak” isimli etkinlik, Gökkuşağının Altında bölümünde yer alan “Elektrik Beden” filminin gösteriminin ardından gerçekleşecek.

Söyleşide, böylesi emek yoğun bir sektörde işçi olmak üzerinden, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık mekanizmaları tartışılacak.

Performatif atölye

Festivalin ikinci gününün ilk etkinliği “Gizem Aksu ile Performatif Atölye” 26 Ocak günü saat 13:30-16:00 arası gerçekleşecek.

Sanatçı Gizem Aksu’nun bedenin organ’ik bilgeliğini araştıran ve birçok festivalde gösterilen solo performansı YU’da ve IV. Mardin Bienali için ürettiği bedenin yokluğu üzerine odaklanan “Barınak, Barikat, Tabiat” enstalasyonunda kullandığı obje; bedenin çokluğu ve bolluğunu kutlamak için ilk kez kuir bir bağlama ve birçok performansçıya açılıyor. Katılımcıların performatif araştırmacı olacağı bu atölyede; bedenin, hareketin ve algının kuir inşasına yönelik performatif önermeler denenecek. Atölyeye performatif denemelere açık olan herkes katılabilir.

Atölyeye katılmak için kuirfest@gmail.com adresine mail atılması gerekiyor.

Nefret de konuşulacak

Festival nefret dilini masaya yatıracağı bir panele de hazırlanıyor. 26 Ocak Cumartesi günü saat 14:15’te Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde düzenlenen “NEFRET.DLL BULUNAMADI!/ ERROR İN HATE.DLL” panelinde Kanada, Türkiye ve Yunanistan örnekleriyle, nefret dilinin ve nefret suçlarının bölgesel değil evrensel bir sorun olduğuna dikkat çekilecek.

Moderasyonu Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin hukuk danışmanı avukat Emrah Şahin tarafından yapılacak olan panele Kuir Belgeseller’den “Sevgiler, Scott” filminin baş kahramanı Scott Jones, avukat Eren Keskin, Türkiye’nin bilinen açık kimlikli ilk avukat adayı Efruz Kaya ve 20 yıldır Atina’da kuir ve feminist grupların içinde yer almış aktivist Anna Apostotelli katılıyor.

İnterseks aktivizmi KuirFest’te

Festivalin bir diğer paneli “X: Ulusötesi İnterseks Aktivizmi/X: Transnational Intersex Activism” 26 Ocak Cumartesi günü saat 17:45’te Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleşecek.

Dünyadan örnekler ve deneyimler üzerinden interseks aktivizminin masaya yatırılacağı, sınırları aşan dünya interseks buluşmalarının konuşulacağı, farklı yerlerdeki mücadelelerin tartışılacağı panele Almanya’dan Ins A Kromminga, Fransa’dan Vincent Guillot ve Hollanda’dan Vreer Sirenu katılacak; moderasyonu ise interseks aktivist Şerife Yurtseven üstlenecek.

“Gece, Melek ve Bizim Lubunlar” ve “Çekilemeyen Sahneler”

26 Ocak Cumartesi gününün bir diğer etkinliği saat 19:15’te Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek “Gece, Melek ve Bizim Lubunlar” söyleşisi.  Türkiye sinemasında kadın filmlerinin yönetmeni olarak nam salan, incelikle sarsan filmlerin rejisörü Atıf Yılmaz’ın dönemine damgasını vuran Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filmi, 25. yılına özel gösterimi ile KuirFest seyircisiyle buluşuyor.

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filminin gösteriminin akabinde, filmin senaristi Yıldırım Türker ve “Melek”i Deniz Türkali’ye Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair filmi Çekil(e)meyen Sahneler”  Metin Akdemir’in eşlik edeceği panelde, 80'ler ve 90'larda Türkiye sinemasında, lubunyalığın ve cinselliğin ana tema olarak ele alındığı filmler ve dönemin kendisi üzerine bir sohbet gerçekleşecek. Panelin moderasyonunu Esma Akyel üstlenecek.

Çocuksuzluğa dair

Festivalde “Çocuksuzluğa Dair/Concerning Childfreeness” isimli panel 26 Ocak Cumartesi günü saat 19:30’da, Feminist Mekan’da gerçekleşecek.

Kuir Belgeseller seçkisinde yer alan, “Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair” filminin gösteriminin ardından gerçekleşecek olan bu forumda, filmden yola çıkılarak çocuk sahibi olmayan, olamayan ve olmak istemeyen kadınların deneyimleri paylaşılacak.

Bir sohbet

Liad Hussein Kantorowicz’in “Burada Demokrasi Yok” adlı performans - filminin gösteriminin ardından, çevirmen, editör, yazar, şair araştırmacı Gülkan Noir ve Kantorowicz filmin de mesele ettiği siyasi kavramlarla erotik / pornografik hattın kesiştiği yerlere, BDSM’nin politik zeminine dair çok yönlü bir sohbet gerçekleştirecek. Sohbet 26 Ocak Cumartesi günü saat 20.00, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleşecek.

Kürmasyon!

Kuir festivaller programlarını nasıl oluşturuyor? Seçkilerinde nelere öncelik veriyor, nasıl hassasiyetler gözetiyorlar? Bu soruların tartışılacağı “Kürmasyon: Kuir Programcılar Anlatıyor/Queeration: Querr Programmers Talk” sohbeti 27 Ocak Pazar günü saat 15:00’te, Kıraathane Edebiyat Evi’nde düzenlenecek. Sohbetin moderasyonunu Esra Özban (KuirFest) üstlenecek ve sohbete Ricke Mericke (Queer Lisboa), Theresa Heath-Ellul (Wotever DIY Film Festivali), Muffin Hix (Fringe! Kuir Sanatlar Festivali) ve Andrea Coloma (Mix Copenhagen) katılacak.

Türkiye’de kuir kısa

KuirFest’in son etkinliği 27 Ocak Pazar günü saat 17:45’te 27 Ocak saat: 17.45, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleşecek olan forum. “Kuir Sinemacılar Toplaşıyor/Queer Filmmakers on Board” isimli forum Türkiye’den Kuir Kısalar seçkisinin gösteriminin ardından düzenlenecek.

Seçkide yer alan filmlerin yönetmenlerinin ve ekiplerinin yanı sıra Türkiye’de kuir sinema üreten sinemacıların bir araya geleceği bu forumda, Türkiye’de kuir film üretim koşulları, zorlukları, gösterim ve dağıtım gibi pek çok konu masaya yatırılacak.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam