17/01/2019 | Yazar: Kaos GL

8. Pembe Hayat KuirFest programı açıklandı.

KuirFest’te hangi filmleri izleyelim? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

8. Pembe Hayat KuirFest programı açıklandı.

Bu yıl sekizincisi gerçekleşecek olan Pembe Hayat KuirFest’in programı açıklandı. KuirFest 24 Ocak Perşembe akşamı “Sevgiler, Scott” filminin gösterileceği açılış töreni ve ardından Anahit Sahne’de gerçekleşecek konser ve partiyle festival sezonunu açıyor.

25 - 27 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan festivale bu yıl Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Fransız Kültür Merkezi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy ev sahipliği yapacak.

Festivalde, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gökkuşağının Altında, Kuir Belgeseller, Kuir Diziler, Kült, Ğ, Türkiye’den Kuir Kısalar bölümleri yer alıyor. Peki, KuirFest hangi filmleri izleyicilerle buluşturacak?

Gökkuşağı’nın Altında neler var?

Festivalin Gökkuşağı’nın Altında bölümünde bu yıl “Elektrik Beden”, “Madi Nullius”, Malila: Veda Çiçeği (Malila: A Farewell Flower, 2017), Minyatür (Retablo, 2017) ve Rafiki (2018) yer alıyor.

Elektrik Beden

Elektrik Beden, yakın dönemde oldukça başarılı kuir sinema örnekleri veren Brezilya sinemasından bol ödüllü bir yapım. Queer Lisboa dahil pek çok festivalde ödülleri toplayan film, tekstil işçisi olarak çalışan bir grup gencin hikayesini gündelik karşılaşmalar ve ânlar üzerinden gerçekçi bir dille anlatıyor.

Madi Nullius, adını sahipsiz toprak anlamına gelen “terra nullius” tamlamasından alıyor. 2002 yılından Sydney’de kurulan ve genellikle belgesel ile spekülatif kurgu türlerinin kesişiminde işler üreten iki kişilik sanat kolektifi Soda Jerk tarafından çekilen film, Hollywood yapımı “Çılgın Max 2: Yol Savaşçısı” filminin setinde geçen hikayesi üzerinden Avustralya sinemasını yapıbozuma uğratıyor.

Anucha Boonyawatana’nın filmi Malila: Veda Çiçeği sade anlatısı ve etkileyici sinematografisi ile özel bir ilgiyi hak ediyor. Ölümcül bir hastalıkla boğuşan Shane’in eski aşkıyla yeniden bir araya gelişini, yaşamın kırılganlığı ve ölümün kaçınılmazlığını simgeleyen  “Bai Sri” süsleme sanatı üzerinden aktaran film, doğanın ihtişamı ve insanın varoluşsal korkuları üzerine düşünen şiirsel bir yapım.

2018 Berlin Film Festivali’nin Generations bölümünde gösterilen Minyatür, ismini heykel ve resim sanatını bir araya getiren tekniğiyle dinsel öyküleri desenleyen “retablo” sanatından alıyor. Baba-oğul hikâyesi diyebileceğimiz film geçen yıl Berlin Film Festivali izleyicisinin takdirini toplamış ve festivalden TEDDY Yeni Yetenekler En İyi İlk Film Ödülü ile dönmüştü.

Yılın en dikkat çeken yapımlarından Rafiki de bu yıl Gökkuşağının Altında izleyicisiyle buluşacak. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Rafiki, ülkesi Kenya’da eşcinselliği özendirdiği gerekçesiyle yasaklanmasıyla da çok konuşulmuştu. İlerleyen aylarda KuirFest kapsamında Denizli’de de gösterilecek olan Rafiki, Türkçe’yle birlikte aynı zamanda Farsça altyazılı olarak izlenebilecek.

Hangi Kuir Belgeseller?

Festivalin Kuir Belgeseller bölümünde, Burada Demokrasi Yok, Dayks, Kamera, Ekşın!, İnterseks, Kainatla Münasebet, Kaliarnta: Yunan Lubuncası (2015), Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair, Sevgiler, Scott ve Zırıl Lubunya filmleri gösterilecek.

Dayks, Kamera, Ekşın!

Performans sanatçısı ve aktivist Liad Hussein Kantorowicz, BDSM’yi demokrasinin mekanizmalarını sorgulamak için bir alegori olarak kullandığı belgeseli “Burada Demokrasi Yok”ta bir “dominatriks” olarak, sağcı “köle”lerini tamamen karşı oldukları bir partiye oy vermek üzere tasmalarından tutarak katı emirler eşliğinde sandığa götürüyor. Elbette karşı tarafın rızasıyla ve meraklı bakışlar eşliğinde.

“Dayks, Kamera, Ekşın!” Stonewall hareketi, aktivizm, feminizm ile kuir sinema ve deneysel sinemanın tarihsel olarak kesişiminde dönüşerek kendini var eden, beyaz perdeyi renklendiren kuir kadınların sinemasını anlatıyor

Queer Lisboa’da yoğun ilgi gören “İnterseks”, yaşamının ilerleyen dönemlerinde, kendini tanımlayabileceği interseks kelimesini keşfettiğinden beri kendi gibi olanlarla bir araya gelmeye çalışan Vincent Guillot’nun hikâyesini anlatan sıkı bir aktivizm filmi.

Trans yönetmen Jason Barker’ın ilk uzun metraj filmi “Kainatla Münasebet” tamamen kişisel arşivlerden oluşan otobiyografik bir çalışma. İlk kez BFI Flare’da gösterilen belgesel, Jason’ın çocuk sahibi olma sürecini toplumsal cinsiyet ve yeni ebeveynlik tartışmaları üzerinden oldukça içten ve kişisel sorgulamalar eşliğinde aktaran özel bir iş.

Atina’da linç edilerek öldürülen LGBTİ+ aktivisti Zak Kostopoulos’un anısına gösterilecek olan “Kaliarnta: Yunan Lubuncası”, Yunanistan’da yaşayan trans seks işçisi Paola Revenioti’nin artık konuşulmayan Yunan lubuncası üzerine yaptığı bir belgesel.

Seçkinin bir başka ilgi çekici yapımı “Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair”, yönetmenlerin kendi hikâyelerini de paylaştığı, farklı geçmiş ve deneyimlerden kadınların hikayelerinin buluştuğu, çocuk sahibi olmayan, olamayan ve olmak istemeyen kadınların dünyalarını keşfe çıkan bir belgesel.

Festivalin açılış filmi olan “Sevgiler, Scott” ilk gösterimini BFI Flare’da gerçekleştirmişti. Sevgiler, Scott, maruz kaldığı nefret saldırısının ardından müzikle hayata tutunan Scott Jones’un yaşadığı travmatik olaydan sonraki üç yıl boyunca yaşadıklarını konu ediniyor.

Berlin Film Festivali’nde TEDDY En iyi Belgesel ödülünü kazanan “Zırıl Lubunya”, São Paulo’nun favelalarından çıkan siyah trans performansçı ve aktivist Linn da Quebrada’nın çarpıcı kişiliğine ve baş döndüren dünyasına tanıklık ediyor.

Peki ya dizi?

Üç yıldır ‘Kuir Diziler’ bölümüne yer veren festivalin programında bu yıl “Karışık Mesajlar” yer alıyor. Londralı bir lezbiyenin Berlin’in kuir ortamlarındaki flört maceralarını konu alan mini dizi, aşkı yanlış yerlerde aradığını fark eden kahramanının başarısız ve kimi zaman talihsiz tecrübelerini muzip bir dille anlatıyor.

Karışık Mesajlar

kÜLT’ler

Geçmişten günümüze sinema tarihine damgasını vuran kuir yapımları festival izleyicileriyle buluşturan Pembe Hayat KuirFest ‘kÜLT’ bölümünde, bu yıl 30. yaşını kutlayan “Çözülen Diller”i ağırlıyor. Restore edilmiş kopyasından gösterilecek olan film performatif belgesel türünün en önemli örneklerinden sayılıyor. “Çözülen Diller”, siyah, gay, HIV+lerin ‘kendi adlarına konuşmalarına alan açmasıyla film tarihinde oldukça özel bir yere sahip.

Çözülen Diller

Önceki yıllarda da programında siyah kuir hareketten filmlere geniş yer ayıran KuirFest, ‘kÜLT’ bölümünde ayrıca 1985 yapımı “Eküriler” filmini yine restore versiyonundan takipçileriyle buluşturacak.

Ğ’de neler var?

Türkiye’den kuir yapımları ve LGBTİ+ hareketine dair çığır açan filmleri izleyicileriyle buluşturan bölüm kapsamında bu yıl 25. yılını kutladığımız, Atıf Yılmaz imzalı kült film Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) gösterilecek!

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar

Kısa kısa…

Festival programı kapsamında bu yıl tam yedi kısa film seçkisi gösterilecek. Festivalde “Fringe! Kısa Seçkisi: Kader Diyemezsin Sen Kendin Ettin”, “Mix Copenhagen Kuzey Işıkları”, “İşte Böyle Güzeliz! Engel(siz)lilik Kesişiminden Kısalar”, “Başkaldıran Bedenler”, “Erkeklik Belası” seçkileri yer alıyor.

Festival programında bu yıl yine Türkiye’den Kısalar bölümünde de Sinan Göknur’un “Rüya”, Umut Erdem’in “Bir Bisiklet Hikâyesi”, Gizem Aksu’nun “Hisler Arşivi: Radikal Şefkat”, Demhat Aksoy’un “Oda Ex”, Bahar Kılıç “Adilçe” ve Hulusi Nusih Tütüncü’nün “Başka Mevzu”, Öykü Aytulun’un “Tanışma” filmleri ile Ezgi Şahin, Demhat Aksoy, Uzay Nagodre ve Umut Erdem’in “Değişim İçin Film” başlıklı projeleri gösterilecek.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam