09/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Dünyanın en ünlü mimarlarından Daniel Libeskind’ın Milano projesi için tasarladığı kule İtalya Başbakan Silvio Berlusconi tarafından ‘yeterince erkeksi’ bulunmadı. Berlusconi, Libeskind’ın eğimli kulesi için ‘Milano’da yeterince çükü kalkmayan var’ yorumu yaptı.

Kule yeterince ‘erkeksi’ olmayınca... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın en ünlü mimarlarından Daniel Libeskind’ın Milano projesi için tasarladığı kule İtalya Başbakan Silvio Berlusconi tarafından ‘yeterince erkeksi’ bulunmadı. Berlusconi, Libeskind’ın eğimli kulesi için ‘Milano’da yeterince çükü kalkmayan var’ yorumu yaptı.

KAOS GL

İtalya’da son dönemde bazı model ve dansçıların iş bağlantılarını takip etmesi ve kabinesine bakan yaptığı eski model Mara Carfagna’yla müstehcen telefon konuşmalarıyla olay yaratan sağcı Başbakan Silvio Berlusconi, bu kez cinsellik takıntılı tavrıyla dünyanın en ünlü mimarlarından birini çileden çıkarttı. Berlusconi, Leh kökenli ABD’li mimar Daniel Libeskind’ın Milano’nun tarihi mahallesi Fiera Milano’daki kentsel dönüşüm projesi için tasarladığı sanat müzesi ve ofis binalarını içeren gökdelenin eğimini ‘yeterince erkeksi’ bulmayınca fırtına koptu.


*Manchester’daki Emperyal Savaş Müzesi, Berlin’deki Yahudi müzesi ve Manhattan’da Dünya Ticaret Merkezi yerine yapılacak kompleksin mimarlarından Libeskind’ın Milano projesi için tasarladığı kule, Britanyalı mimar Zaha Hadid ile Japon meslektaşı Arata Isozaki’nin binaları arasında eğimli duruşuyla dikkat çekiyor.

Atışma ülkenin en zengin işadamı Milanolu Başbakan’ın tasarıma dair hoşnutsuzluğunu cinsel içerikli kinayeyle dile getirmesiyle başladı. Gaflarıyla nam salmış Berlusconi, Corriere della Sera’ya ‘Milano zaten çükü kalkmayan bir sürü insanla doludur. Epi topu Viagra’ya ihtiyaç duyacak biri daha eklenecek’ deyiverdi. Ünlü mimarın yanıtı gecikmedi. Berlusconi’nin yorumunu faşist ideolojiye bağlayan Libeskind, ‘Faşist İtalya’da ‘dümdüz’ (eşcinsel) olmayan her şey ‘yakışıksız sanat’ görülürdü. Kulemde Leonardo da Vinci’den esinlenilmiştir ve bu büyük İtalyan kültürüne aittir. Ama o bunları düşünecek entelektüel birikim yahut zamana sahip değil’ çıkışını yaptı. Libeskind, ‘Bir Amerikalı ve Yahudi olarak Berlusconi’yi berbat buluyorum. Milliyetçilik algısı, sınırları kapatıp farklı olanı olumsuzlaması tiksindirici. Yabancılardan nefret ediyor’ diye ekledi.

Berlusconi projeyi iptal edebilir

Tasarımı beğenmeyenler, Berlusconi’nin müdahalesiyle binanın biraz ‘dikleşmesi’ umudunu dile getirse de, atışmanın Başbakan’ın kompleks için verilmiş izni iptaline yol açacağı söyleniyor. Milano’nun eski kültür danışmanı Vittorio Sgarbi, ‘Mimar özür dilemezse Başbakanın kendisine izin vereceğini sanmıyorum’ dedi.

Kaynak: Independent, Radikal, 8 Temmuz 2008




Etiketler: yaşam, siyaset
nefret