02/06/2009 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

24. ILGA Dünya Konferansı 3-6 Kasım arasında Viyana, Avusturya’da gerçekleşti.

24. ILGA Dünya Konferansı 3-6 Kasım arasında Viyana, Avusturya’da gerçekleşti. Trans bireylerin Avrupa Birliği içerisindeki yasal hakları, spesifik mevzuat ve vakalar ile aktivistlerin dava açarken hangi adımları atması gerektiği tartışılan trans konularının büyük bir bölümünü oluşturdu.
 
Konferans sırasında Kuzey Amerika hariç her kıtadan gelmiş çok sayıda trans aktivist bir trans ön konferansında translarla ilgili farklı farklı atölyelerde ve kişisel toplantılarda fikir alışverişi yapmak, ağ kurmak ve uluslararası trans hareketini güçlendirmek için toplandı. Bu aktivistler Arjantin, Kolombiya, Panama ve Peru, Cezayir, Botswana, Mozambik, Nijerya, Uganda ve Zambiya, Çin, Hindistan, Kırgızistan, Nepal, Filipinler ve Tayvan, Tonga Krallığı ve Belçika’dan gelen grupları temsil ediyordu. Konferanstaki tek uluslararası ağ olan Transgender Avrupa, Jane Thomas ve Carla La Gata tarafından temsil edildi.
 
Trans ön konferansı bir önceki 2006 Cenevre ILGA Konferansı’nda kurulan ILGA Dünya trans sekreterliği tarafından organize edildi ve Institutio Runo ile Peru’dan Belissa Andia Perez tarafından temsil edildi. Aktivistler ön konferans boyunca Afrika, Asya ve Güney Amerika üzerine konu ile ilgili araştırmalar sundular. Yakın zamandaki bazı gelişme ve kazanılmış zaferlere de parmak bastılar: bunlar arasında Japon Ulusal Kongresi’ne ilk defa seçilen trans bir kadın (2006) ve Kenya LGBT hareketi açısından bir dönüm noktası olan Nairobi Konferansı (2007) var.
 
Carla La Gata bir yuvarlak masa toplantısında Evrensel Periyodik İnceleme’yi (UPR) sundu. UPR yerel NGOlara ülkelerindeki bu durumla ilgili uluslar arası bilinçliliği yükseltme olanağı sağlayan bir Bileşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi mekanizması.  
 
Konferansta, küresel bir trans hareketi yaratma bağlamında Batılı bir terim olan ‘trans’ kapsayıcı bir terim olarak ayrıntısıyla tartışıldı ve gender variant people (‘toplumsal cinsiyet açısından farklı insanlar’) ve global gender diversity (‘küresel cinsiyet çeşitliliği’) gibi alternatif terimler getirildi. Jane Thomas TGEU’nun GID ve DSM V hakkındaki savlarını sundu ve bunlar derinlemesine tartışıldı. Konferansın çoğunluğu ILGA’nın örgüt yapısının geleneksel ikili toplumsal cinsiyet temsilinden daha trans dostu bir konum alması yönünde oy kullandı. Bir sonraki ILGA Dünya Konferansı 2010 yılında trans hareketinin çok güçlü ve birleşik olduğu Rio de Janeiro’da gerçekleşecek.

Çeviri: Kıvanç Tanrıyar

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam