07/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Geçtiğimiz Ağustos ayında tutuklanan Kürt vicdani retçi İnan Suver, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Cezaevi'nden Kütahya Gediz Cezaevi'ne nakledildi.

Kürt Vicdani Retçi Suver Gediz Cezaevi'ne Nakledildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Geçtiğimiz Ağustos ayında tutuklanan Kürt vicdani retçi İnan Suver, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Cezaevi'nden Kütahya Gediz Cezaevi'ne nakledildi.

Ailesi daha önce Suver'in ailesinin yaşadığı İstanbul'a yakın bir cezaevine nakli için başvuruda bulunmuştu.
Açlık grevi yapmıştı
2001'de askere alınan ancak daha sonra askere alınmayı reddedip defalarca birliğini terk eden İnan Suver, 2003'te yakalanmış, vicdani retçilerin adlandırmasıyla, "Şirinyer Askeri İşkencehanesi'nde" tutulmuştu.
Vicdani reddini açıklayan Suver, son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında İstanbul'daki evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. 6 Ağustos'ta tutuklanan Suver, bir süre İstanbul'daki Kasımpaşa Askeri Cezaevi'nde tutulmuştu. 9 Ağustos'ta açlık grevine başlayan Suver, 12 Ağustos'ta da Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
 
Suver'in vicdani ret gerekçesi
Evli ve üç çocuk babası olan Suver, yazdığı bir mektupta askere neden gitmek istemediğini şöyle anlatıyordu:
"...Çünkü ben biliyordum 12 Eylül'de işkencelerde öldürülen insanları, ben biliyordum insanlık için mücadele eden devrimcileri idam sehpalarında sallandırdığınızı, ben biliyordum işsizlikten dolayı, kaçakçılıktan başka mesleği olmayan amcamı sizin öldürdüğünüzü, ben biliyordum köylerini yakıp evsiz yurtsuz bıraktığınız insanları, ben biliyordum ana dillerini yasakladığın eğitimini yabancı dilde verdiğinden ve de parasızlıktan dolayı eğitimsiz mesleksiz bir halkı, ben biliyordum öldürülen gazetecileri, ben biliyordum seçimlerdeki barajları, ben biliyordum gelir dağılımda ki eşitsizliğinde bu ülkenin dünyanın en üst sıralarında bulunduğunu, ben biliyordum bu ülkede hiçbir başbakanın, bakanın, paşanın çocuğunun doğru düzgün askerlik yapmadığını, ben biliyordum ki bu ülkede hiç bir halkın diğer bir halkla bir sorununun olmamasına rağmen, iki kardeşi bir birine öldürttüğünü. ben biliyordum parası olanın rüşvet ile bir şekilde kacak dolaştığını, ben biliyordum bedelli askerlik altında zenginlerin çocuklarının ayırt edildiğini... "
 
Türkiye'nin vicdani ret karnesi
Türkiye, 28 NATO ülkesi içinde vicdani ret hakkını tanımayan tek, 47 üyeli Avrupa Konseyi'nin vicdani ret hakkını tanımayan üç ülkesinden biri. 2006 yılında vicdani retçi Osman Murat Ülke'nin davasından dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum oldu. Türkiye, tutuklanan ve işkence gören vicdani retçilerden dolayı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi tarafından sürekli uyarılıyor.

 
* İnan Suver'in mektubunun tümünü okumak için tıklayınız.
 



Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam