21/10/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Gay-friendly olduğu kadar straight-friendly’ bir mekân olan Sahne Kahve’nin işletmecisi Kaan Alay girişimcilik macerasını kaosGL.org’a anlattı.

Kurtuluş’ta ‘büyük cesaret’: Straight-friendly Sahne Kahve Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Dışarı çıkma”nın kendisi bir diğer dışlanma aracına dönüştüğünde “nereye gitsek?” sorusu üç bilinmeyenli denklem hissi yaratabiliyor. E tabi, işletmeciler de ister herkesin “tipini beğenmeyi”; ama işte olmuyor, jüri “marjinalleri” sevmiyor. “İşletmeci zulmüne êdî bese!” diyenler için İstanbul Kurtuluş’ta yeni bir mekân açıldı. Adı Sahne Kahve. “Gay-friendly olduğu kadar straight-friendly” bir mekân olan Sahne Kahve’nin işletmecisi Kaan Alay girişimcilik macerasını kaosGL.org’a anlattı.
 
"Kurtuluş esnafı homofobi ve transfobiye karşı" pozu
 
Sahne Kahve’nin hikâyesi Kaan ve ev arkadaşlarının Levent tarafından Kurtuluş’a taşınmaya karar vermeleriyle başlıyor. Ev sahibiyle kontrat imzalamak için buluştukları Café 150’nin üst katı, Kaan’ın bir yıldır devam eden işletmecilik hayallerinin adresi oluyor.
 
“I want to have my own café”
 
Café 150’nin işletmecisi Dilek ile Kaan’ın tesadüfen gelişen sohbeti, Kaan’ın üst katta yaz boyunca İngilizce dersi vermesiyle sonuçlanıyor. Kaan “Müşteri olan da olmayan da derse geliyordu. Üst katı kahve dükkânı yapalım dedik, aşağıda çok olmayan şeyler burada olsun,” diye anlatıyor 15 Eylül’deki kuruluşlarını.
 
Kaan ve Dilek: Tesadüflere inanır mısınız?
 
Café 150’nin henüz Nisan’da açılan yeni bir yer olması Kaan’ı daha da heveslendirmiş: “Kurulmuş bir şeyin içine gelip var olmaya çalışmıyorum; Café 150 ve Sahne Kahve’yi birlikte markalaştırmaya çalışıyoruz.”
 
Gökkuşağı bayrağı asacak mıyız?
 
Kaan, eşcinsel olduğunu Dilek’e doğrudan söylemese de kendini saklamamış. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne gideceği zaman Dilek de yanında olmuş.
 
“Yürüyüşün ertesi günü girişe ve yukarıya gökkuşağı bayrağı astık. Bir eksisi olduğunu düşünmüyorum. Anlayan anlıyor zaten ve takdir ediyor.”
 
 
Peki, burası LGBTİ’lere özel bir mekân mı? Yani Sahne Kahve “gey kafe” mi?
 
“Gey kafe deyince akla Taksim’de sadece geylerin gittiği kafeler geliyor. Ama Avrupa’da da örnekleri olduğu gibi, birçok eğlence mekânı zaten ‘gey’ aslında. Sadece gey mekânı demek straight (heteroseksüel) arkadaşlarımızı dışlamak oluyor. O yüzden ben gay-friendly (eşcinsel dostu) olduğu kadar straight-friendly (hetero dostu) bir yeriz diyorum.”
 
“Tacize asla izin vermem”
 
Yeni bir mekâna insanların ayağının alışması zaman alabiliyor, insanlar Sahne Kahve’ye neden gelsin diye soruyorum Kaan’a:
 
“Daha görünür kesim, mesela translar, bir yere gittiklerinde farklı bakışlara, hatta sözlü tacize maruz kalabilir, o noktada ben böyle bir şeye izin vermem.
 
“Kişisel iletişime de inanırım. Aslında ben biraz daha interaktif olmak için işletmecilik yapmak istedim. Buraya gelenler benim sadece müşterilerim olmuyor, aynı zamanda arkadaşlarım oluyor. Dolayısıyla yardımlaşıyoruz.”
 
Gey mekân olunca pahalı oluyor, peki ya Sahne Kahve?
 
Gökkuşağı bayrağını asınca fiyatlar iki katına çıkmak zorunda mı peki, Sahne Kahve cebe de hitap ediyor mu?
 
“Gey mekânlarda fiyatlar genelde daha uç oluyor. Soran oldu, biz öğrenciyiz, Sahne Kahve de pahalı mı diye. Fiyatlar standart. Çay büyük bardakta 2,5 lira; sıcak çikolata 8-10 lira değil. [Ekim 2014 itibariyle]”
 
“LGBTİ örgütleriyle ortaklık kurmaya açığım”
 
Kaan ayrıca mekânın LGBTİ mücadelesi açısından bir sorumluluğu olduğunu düşünüyor ve LGBTİ örgütleriyle ortak işler yapmaya açık olduklarını belirtiyor:
 
“Gay-friendly olmanın bir sorumluluğu da heteroseksüellere eşcinselliği anlatmak, bilmeyene destek olmak. Sürekli müşterim olan bir heteroseksüelden cinsel yönelimimi saklamıyorum, bu bile bir çeşit aktivizmdir. O anlamda LGBTİ örgütleriyle de ortaklık kurmaya açığım. Sadece ticari olarak düşünülmesin; parti ve etkinlikle sınırlı değil, mücadeleye katabileceklerimi de katmak isterim.”
 
Tatavla’ya çeşitlilik yakışır
 
Kimilerine göre Kurtuluş’ta böyle bir kafe açmak “büyük cesaret” olsa da Kaan, eski adı Tatavla olan semtte geçmişten bu yana Ermeni ve Rumların yaşamasını önemsiyor:
 
“Geçmişten gelen bir kültürle farklı insan profillerine karşı daha açıklar. Hoşlanmasalar bile tepki yok burada. Başka hiçbir yerde bir transın gündüz vakti alışveriş yaptığını görmemiştim.”
 
Semtteki çeşitlilik Sahne Kahve’de de ilginç karşılaşmalara yol açıyor:
 
“Biz özellikle müziğimizin Kurtuluş’a yakışan bir şekilde çeşitli olmasına özen gösteriyoruz. Ermeni müziği çaldığımızda gelen olumlu tepkilere açıkçası şaşırdım. Bu şarkıyı burada duyacağım hiç aklıma gelmezdi diyen Ermeni müşterilerim oldu.”
 
Kaan, Sahne Kahve’de şimdiye kadar yapıp ettiklerini şöyle anlatıyor:
 
#kitaplarsahneye
 
“Herkesin erişimine açık bir kütüphane oluşturmak istedim. Freecycle’ı kullanmaya başladım, oradan gelenler oldu. #kitaplarsahneye hashtag’iyle proje oluşturdum, oradan da dönüş var. Kaos GL Derneği’ne yazdım dergilerinizi gönderir misiniz diye, hemen döndüler. Dergiler geldi.”
 
Akustik parti, Cumartesi zirvesi
 
“Sahne Kahve, gün içinde daha çok kitabınızı, bilgisayarınızı alıp sakince oturabileceğiniz bir yer. Akşam 7’den sonra müzik hareketleniyor; iş çıkışı, insanlar sosyalleşmeye geliyor. Cuma ve Cumartesi akşamları, eğlenmeye çıkmadan önce 7’de başlayıp 12’de biten etkinliklerimiz oluyor. Cuma akşamı için müziğimiz, yerli yabancı şarkıların canlı akustik temiz kayıtları. Canlı müzik havasında. Cumartesi akşamları için ise, 80’lerden bugüne hit olmuş şarkıların farklı kişilerden yorumları, yerli-yabancı. Her iki akşam için de o geceye özel yiyecek-içecek hazırlıyoruz. Sürpriz.”
 
"Madonna olacakmış, gülmeyin, belki yarası var..."
 
Neden Sahne?
 
“Farklı kültürel etkinliklere sahne olacak bir yer olsun istedik. Tiyatro bazında tek kişilik ya da küçük performanslar olabilir. Suriyeli ressam Maher Daoud’un ‘İstanbul’un Renkleri’ sergisi devam ediyor. Yeni sergiler için alan açmak istiyoruz. Müzik konusunda da özellikle ‘no name’lere (henüz tanınmayan isimler) açığız.”
 
Lokasyon at!
 
Adres: Kurtuluş Caddesi, 150/A, Şişli, İstanbul.
 
Sahne Kahve’yi Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
 
LGBTİ dostu işletmeler, “biz de varız, bizi de tanıtın” derseniz web@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.  

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam