07/12/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Seyhan Arman: Oyunda bir nevi dertleşiyoruz aslında.

Küründen Kabare’de buluşalım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Seyhan Arman: Oyunda bir nevi dertleşiyoruz aslında.

Seyhan Arman’ın yazdığı, oynadığı ve Melisa İclal Yamanarda’nın yönettiği “Küründen Kabare” tiyatro sahnelerinde fırtına koparmaya devam ediyor. Seyircinin yoğun ilgisi ve beğenisini kazanan Küründen Kabare, 11 Aralık’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu'nda 14 Aralık’ta Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 25 Aralık’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu'nda ve 11 Ocak’ta Kadıköy Baba Sahne’de olacak.

Küründen Kabare’nin yeni temsillerini bahane ederek Seyhan Arman’a oyunu henüz izlememiş seyirciye ne söylemek istediğini sorduk. Seyhan Arman, “Küründen Kabare’yi kaçırmasınlar. Çünkü sezon içerisindeki en özel oyunlardan birisi. Özel cast bir iş” diyor ve seyircinin bugüne dek çok fazla trans hikâyesi izlediğini ama Küründen Kabare’nin bakış açısının bir ilk olduğunu söylüyor.

Arman oyunun bakış açısını “Önceki metinler farklılıklar üzerinden anlatıyordu, biz benzerlikler üzerinden anlatıyoruz. ‘Translar ne kadar zavallı’ demek yerine resmi ortaya koyuyoruz ve her seyirci kendi yaşanmışlıkları ile tamamlıyor o resmi” ifadeleriyle anlatıyor.

“Oyun seyircinin seyir keyfi düşünülerek tasarlandı”

Arman oyunu yazanın da bir trans kadın olduğunu hatırlatıyor; “Oyun hakkında şunu da belirtelim, oyunu yazan bir trans kadın yani içeriden bir bakış mevcut. Bütün bunların dışında oyun gerçekten seyircinin seyir keyfi düşünülerek tasarlandı.  Her an bir sonra olacak şeyi merak ettikleri için de zaman nasıl geçti anlamadan finalde memnun ayrılacaklar salondan. Kısaca; o kadar çok saçma salak "şey" izliyoruz ki Küründen Kabare iyi gelecek seyirciye.”

Seyhan Arman’ın, oyunun yeni seyircisine bir de ricası var: “Facebook'ta canlı yayın yapmayın lütfen. O ana bırakın kendinizi ve oyun kişisi Serpil'le beraber Küründen Kabare'nin keyfini çıkarın.”

“Oyunda bir nevi dertleşiyoruz aslında”

Arman tiyatroyu bir iletişim mecrası olarak gördüğünü de belirtiyor. “Bu hayatla ilgili ne kadar derdim varsa oyunda anlatıyorum. Bazılarının özellikle altını çiziyorum. Bazılarına dikkat çekiyorum sadece. Resmen bir terapi. Sadece benim için değil seyirci için de öyle. Başarısız değil güçlü bir hikâye görmek gaza getiriyor onları da. Bir nevi dertleşiyoruz aslında oyunda. “Seyhan” olarak ulaşamayacağım insanlara “Serpil” olarak çok rahat ulaşıyorum. Aynı şekilde seyirci için de geçerli bu ulaşma mevzuu. Bir trans kadınla belki de ilk defa bu kadar yakınlaşıyorlar. Üstelik hiç bir şeyi saklamayan, her şeyi açık açık, tüm samimiyeti ile anlatan bir trans kadınla.”

Küründen Kabare’nin yolu uzun

Küründen Kabare’nin planları arasında tüm Türkiye'de tiyatro sahnelerinde oynamak, o arada yurt dışına turne yapmak, belki bir köy kahvesinde bir kaç aksesuarla oynamak, üniversitelere gitmek var… Arman, “Daha yolumuz uzun” diyor.

Küründen Kabare’yi kaçırmayın

Toplumsal şiddetin en açık haline maruz kalan, seks işçiliği de yapmış bir transın hikâyesini bu kez farklılıklar üzerinden değil, benzerlikler üzerinden anlatmayı seçen ve herkes gibi hayatta kalmak için direnen Serpil’in trajik ama bir o kadar da ironik hikâyesi Küründen Kabare’yi kaçırmayın. Biletler için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam