10/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Dora isimli bir trans kadın dün evinde bıçaklanarak öldürüldü.

Kuşadası’nda Bir Trans Öldürüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Dora isimli bir trans kadın evinde bıçaklanarak öldürüldü. Dün (9 Temmuz 2013) gerçekleşen cinayet, Dora’dan haber alamayan arkadaşının Dora’nın evine gitmesiyle öğrenildi.

 
24 yaşındaki Dora’nın cesedi otopsi için morga kaldırılırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği de trans cinayetlerini protesto etmek amacıyla Cuma günü saat 18:00’da Galatasaray Lisesi önünden Taksim tramvay durağına yürümeye davet ediyor. Aynı gün saat 18:00'da İzmir Yakın Kitabevi önünde de bir basın açıklaması yapılacak.
 
Trans Cinayetleri Bakanlığın Gündeminde mi?
Trans cinayetiyle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı henüz herhangi bir açıklama yapmadı. LGBT’lere yasal güvence sağlanmasıyla ilgili AKP Milletvekili Türkan Dağoğlu, 29 Mayıs’ta Meclis’te yaptığı konuşmada kadın cinayetleriyle mücadelede kimsenin trans olduğu için görmezden gelinmediğini söylemişti.  
 
Kaos GL Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Derneği yaptıkları açıklamada Kuşadası’ndaki nefret cinayetini kınadılar. Devletin nefret suçları bağlamında etkin bir soruşturma yürütmemesi, katillerin yakalanmaması, yakalansa bile “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimleri ile suça teşvik edilmesi açıklamada altı çizilen noktalardan oldu.
 
“Transların Direnişi Gezi Parkı Direnişinden Farksız”
Pembe Hayat LGBTT Derneği’nden Buse Kılıçkaya, translara yönelen nefret cinayeterine karşı herkesin hassasiyet geliştirmesi gerektiğini söyledi. Kılıçkaya, “bu hassasiyet Gezi Parkı direnişindeki ruhu taşımalı; zira transların direnişiyle Gezi Parkı direnişi arasında bir fark yok, direniş aynı direniş,” dedi. 
 
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Kemal Ördek de devletin seks işçiliğini kabul ederek seks işçilerine güvenli çalışma alanları ve şiddete karşı koruma sağlaması gerektiğini ifade etti.
 
“Trans seks işçileri, zaten her gün fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalıyorlar. Devletin yetkili birimleri seks işçilerine yönelik şiddeti “fuhuş” veya “genel ahlak” argümanlarını temel alarak yürüttüğü politikalarıyla bizzat artırıyor. Devlet, trans kadınları seks işçiliği dışındaki istihdam alanlarından koparan eğitim ve istihdamdaki her türlü transfobik ayrımcılıkla da yasal ve fiili önlemlerle mücadele etmelidir.”
 
Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır!
Dernek ayrıca yaptığı basın açıklamasında Dora cinayetinin asıl katillerinin “trans seks işçilerinin hak taleplerini görmezden gelen ve en temel hakkımız olan yaşam hakkımıza kast edilmesine ses çıkarmayıp dolaylı yoldan destek olan herkes” olduğunu belirtti.
 
Kuşadası’nda geçen yıl Nisan ayında da Nükhet Kızılkaya adlı bir trans, nefret cinayetine kurban olmuştu.
 
Medyada transların kendi kullandıkları isimler yerine kimlik isimlerine yer verilmesi de sosyal medyada LGBT aktivistlerinin eleştirilerine hedef oluyor. 

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam