21/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Teknoloji ev içi köleliğimizi sürdürmemiz için çalışıyorken, ileri teknoloji ile istediğimiz kirpiklere sahip olmak hayatımızı kolaylaştıracak, daha ‘güzel’ yapacak mı?

Kusursuz görünümünüzü tamamlamak için ihtiyacınız olan tek şey! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Teknoloji ev içi köleliğimizi sürdürmemiz için çalışıyorken, ileri teknoloji ile istediğimiz kirpiklere sahip olmak hayatımızı kolaylaştıracak, daha “güzel” yapacak mı?

Makyaj endüstrisi, farklı ürünleri aynı sloganlarla pazarlamayı tercih ediyor. Makyaj reklamlarındaki “kusursuz”, “mucizevi”, “anında daha etkileyici” “kavuşacaksınız” vurguları ürün ne olursa olsun muhakkak kullanılan sloganlar. Öyle ki bu sloganlarla reklamda gördüğünüz imajın neyi pazarladığını anlamak çoğu zaman mümkün olmuyor.

Makyaj yapın ya da yapmayın, bu reklamlar için oluşturulan metinlerin toplumsal cinsiyet kalıplarını nasıl beslediğini görmek gerekiyor. Çeşitli kozmetik ürünlerinin reklamlarında yer alan sloganların nasıl bir ideal “kadın” tasarladığını birlikte inceleyelim:

Mucizevi formül

Tüm ürünlerin ilk vurgusu bir anda, mucizevi bir biçimde “harika” görünmek üzerine:

“İki adımda kirpiklere bambaşka bir görünüm kazandıran ilk maskara”

“Ateşleyici bakışlar, roket hızında! 8 kat daha hacimli kirpikler”

“Kirpiklerde dev hacim, çekici buğulu bakışlar”

Pürüzsüz…

En çok kullanılan bir diğer slogan kusursuzluk olmaya dair…

“Diğerleri dağılabilir, o asla! Dış etkenlere karşı dayanıklı, 24 Saat kalıcı özel formülüyle pürüzsüz, doğal ve kusursuz görünüm”

Dudaklarında saten pürüzsüzlüğü sağlıyor!

Gözle görülür pürüzsüzlük sağlar

Yumuşak ve ipeksi yapısıyla cildinizi kusursuzlaştırıp makyaja zemin hazırlar.

İçeriğindeki nemlendiriciler ve Vitamin E ile dudaklarınızı nemlendirir ve pürüzsüzleştirir.

Ablan star!

Hayatı podyumda yaşamak, zengin ve star olmak sıkça kullanılan vurgular:

“Nefes kesici süperstar bakışları”

“Yoğun siyah formülü sayesinde kirpikleri kamera ışıklarına hazırlar”

“Tutkunu belli eden lüks bir kırmızı ya da en yoğun gününde yanında olacak 14 saate kadar dayanıklı rujlar”

“Podyumlardan ilham alınarak tasarlanmış özel renkler ipeksi dokuyla buluşuyor”

“Kalıcı renkleri podyumlardan tırnaklarına taşı”

"Sonuçta yirmi birinci yüzyıldayız"

Makyaj ürünlerinin en sevdiği bir diğer pazarlama aracı ürünün yüksek teknoloji ile üretilmiş olduğuna dikkat çekmek. Medyada kadınların teknoloji ile anıldığı yegâne ürünler ev aletleri ve kozmetik…

 “Yeni formülü sayesinde, kirpiklerde takma kirpik etkisi”

“Gelişmiş teknolojisi sayesinde, 2 adımda kirpiklere bambaşka bir görünüm kazandırır”

“İleri teknoloji formülü sayesinde uzun, belirgin ve hacimli kirpiklere kavuşacak ve etkileyici bir göz makyajının en önemli basamağını tamamlamış olacaksın”

“Üstün fırça teknolojisi ve yenilikçi formülüyle istediğin kirpiklere sahip ol”

Şimdi biz bu muyuz?

Reklam metinlerindeki mucizevi, kusursuz dönüşüm bize lazım mı? Yani bir yanda homofobi diğer yanda ataerki nefesimizi keserken “nefes kesici süperstar bakışlarına” ihtiyacımız var mı? Kamusal alanda oluşumuzu sorgulayanlara tokat gibi tek bir ağızdan cevap veremezken podyum renkleri nerede işimize yarayacak? Bize satmak için ürettikleri teknoloji ev içi köleliğimizi sürdürmemizden başka bir şeye yaramazken ileri teknoloji ile istediğimiz kirpiklere sahip olmak hayatımızı kolaylaştıracak, daha “güzel” yapacak mı? O kirpikleri gerçekten istiyor muyuz?

Bu ürünlerin tüketicileri olan, makyaj yapan erkekleri, drag queen’leri, transları görmezden* gelen dev bir endüstri… Israrla bir “mucize”yi kadınlara satma telaşındaki şirketleri… Belki de tek mucize, ister boyalarımızla ister olduğumuz gibi şu pürüzsüz, kusursuz, net olduğu söylenen ikili cinsiyete karşı birlikte vereceğimiz mucizedir.

* Yeni sayılacak bir gelişmeyi atlamayalım. Maybelline yıl başında, açık gey kimliği ile tanınan güzellik danışmanı Manny Guiterrez'i maskaranın reklam yüzü olarak seçti. 


Etiketler: medya
İstihdam