31/10/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Kuveyt LGBT bireylere yönelik ‘ahlak’ seferberliğine devam ediyor. Gözaltında tutulan 5 transın yanı sıra son iki haftada 6 trans kadın daha tutuklandı.

Kuveyt’te 11 Trans Tutuklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kuveyt LGBT bireylere yönelik ‘ahlak’ seferberliğine devam ediyor. Gözaltında tutulan 5 transın yanı sıra son iki haftada 6 trans kadın daha tutuklandı.
 
Aktivistler tutuklunun ‘karşı cinsi taklit etmekten ötürü’ suçlanıp yargılanmasından endişe ediyor. Kuveytli aktivistlere göre hâlihazırda en az on bir trans gözaltında, bunlardan altısı son iki hafta içinde tutuklandı.
 
Al-Raion gazetesinin 28 Ekim’de yayınlanan haberine göre Kuveyt şehrinin Salmiya bölgesinde devriye gezen polis memurları bir kadının sürdüğü aracı durdurdular ve ‘kadınsı görüntüsüyle çelişen sert sesinden ötürü sürücüden şüphelendiler.’ Kimlik kartını göstermesi istendiğinde evde unuttuğunu söyleyen kadına polisin uyguladığı ‘baskının’ ardından memurlar ‘sürücünün erkek olduğunu’ anladılar. Kapsamlı bir biçimde incelenen araçta polis pek çok kadın iç çamaşırı ve sutyen bulundu. Dava Kuveyt Cinayet Masası’na aktarıldı.
 
15 Ekim’de de beş trans kadın iki farklı olayda Kuveyt polisi tarafından tutuklanıp gözaltına alındı. İlk olayda, iki Kuveytli ve bir Lübnanlı ‘translara özel partiler’ düzenlemekten tutuklandı. Diğer olayda ise polis biri reşit olmayan iki trans kadının olduğu arabayı durdurdu.
 
Gay Star News’a konuşan bir trans aktivist şunları söyledi: “Burada durum gün geçtikçe kötüye gidiyor. Bildiğim kadarıyla şu an tutuklu bulunan en az 11 trans var. Beşi önceki tutuklamalardan. Hepsi benzer cezalarla karşı karşıya ve duruşmalarını bekliyorlar. Yetkililer ‘karşı cinsi taklit etmeyi’ yasaklayan maddeyi ifade özgürlüğümüzü ihlal etmek için politik bir silah olarak kullanıyor. Bu yüzden de transların hep saklanması gerekiyor, evimizden çıkıp insanların içinde dolaşamıyoruz bile. Güvenliğimiz için gizli kalmak zorundayız, üstüne üstlük suçlu muamelesi görüyoruz. Ülkemiz hem yasal, hem de toplumsal olarak geriliyor; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği meselesi politikacılar ve medya tarafından ülkenin kurtulması gereken bir ‘salgın’ olarak gösteriliyor.” 
 
10 Aralık 2007’de Kuveyt parlamentosu İslamcı milletvekillerin ceza yasasının 198. maddesinde önerdiği değişikliği kabul etti. Buna göre ‘karşı cinsin görünümünü taklit eden’ her kimse bir yıla kadar hapis ya da 2800 Avro para cezasına çarptırılabiliyor. Yasa Kuveyt’te transların maruz kaldığı zulüm ve sıkıntılar daha da arttırıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bu yıl 15 Ocak’ta yayınladığı raporda ülkede trans bireylere yönelik tutuklama, işkence ve tacizlere dikkat çekildi.
 
Kuveyt siyasi çalkantıların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Bu ayın başlarında Kuveyt Emiri, İslamcı Halk Eylem Bloğu’nun çoğunlukta olduğu parlamentoyu dağıtarak bazı liderlerin tutuklanması emrini verdi. Emir, İslamcı muhalefet tarafından yoğun biçimde eleştirilen yeni seçim kurallarıyla 1 Aralık’ta seçime gidileceğini açıkladı.
 
El-Sabah kraliyet ailesi ve İslamcı muhalefet arasındaki çekişmede ahlak ve LGBT bireyler sıklıkla günah keçisi olarak kullanılıyor. Cinsellik meselesi iktidardaki aileyi ve onun liberal müttefiklerini yozlaşmış ve ahlaksız Batı’ya bağlı göstermek için muhalefet tarafından sıklıkla kullanılıyor.
 
Bunun son örneği geçenlerde Uluslararası Af Örgütü’nün Kuveyt’i ifade ve örgütlenme özgürlüğüne saygı duymaya çağırdığı raporun İslamcı bir politikacı tarafından eleştirilmesi sırasında yaşandı. Politikacı ‘eşcinsel evlilikleri bir insan hakkı sayan bir örgüt tarafından yapılan bir açıklamayı desteklemekten utanç duyacağını’ belirtti. Yetkililer kendilerini ahlaklı göstermek ve muhalefetin eleştirilerinden korunmak adına bu yıl içinde lezbiyen, gey ve trans bireyleri de hedef gösteren ‘ahlak’ seferberlikleri yürütmeye koyuldular.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam