06/08/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuzey Kıbrıs’ta eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili davayı işleme aldı. Kuzey Kıbrıs, Avrupa Konseyi ülkeleri arasında eşcinsel olmanın ceza gerektiren bir suç olduğu son yer.

Kuzey Kıbrıs’ta Eşcinsel Edimler Suç Olmaktan Çıkarılsın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuzey Kıbrıs’ta eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili davayı işleme aldı. Kuzey Kıbrıs, Avrupa Konseyi ülkeleri arasında eşcinsel olmanın ceza gerektiren bir suç olduğu son yer.
 
Mahkeme, 1993 yılında yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişkilerin suç olmaktan çıkarılmasını gerektirse de Kıbrıs’ın bölünmesiyle adanın kuzeyinde İngilizlerden kalan ceza yasalarının pek çoğu hâlen yürürlükte. Bunlardan biri de eşcinselliğe ilişkin yasak.
 
Hükümet yetkilileri insan haklarını ihlâl eden yasaların feshedileceğine dair defalarca söz verse de durum böyle. Uluslararası insan hakları yasası, cinsel kimliğe ilişkin hakları da koruyor. Böylece, yetişkinlerin rızaya dayalı cinsel birliktelikleri insan hakları yasasınca korunuyor.
 
Dava, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki insan haklarını koruma ve ilerletmeden sorumlu Türkiye’ye karşı. Bu da, eşcinselliği bir suç olarak kabul etmeyen Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki İngiliz sömürgeci mirası savunması demek oluyor.
 
Mahkemeye müracaat eden kişiyi korumak amacıyla kişisel bilgileri saklı tutuluyor ve dava anonim olarak görülecek. Müracaatçı şu anki yasalar sebebiyle özel hayatının ve aile hayatının ihlâl edildiğini iddia ediyor. Ayrıca maruz kaldığı ayrımcılığın insan dışı ve aşağılayıcı bir muamele olduğunu belirtiyor.
 
“H.Ç. vs Turkey” isimli dava müracaatçı adına Human Dignity Trust (İnsan Haysiyeti Vakfı) tarafından mahkemeye taşındı. Vakıf, dünya çapında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması için yasaları kullanan uluslararası bir örgüt.
 
İnsan hakları avukatı ve vakfın başkanı Jonathan Cooper şöyle konuştu: “Umarız mahkeme bu dava için hızlı bir sonuca varır. Bu yasa çok eski ve uluslararası yasa ile AİHM kararlarını ihlâl ediyor.
 
“Bir kimliğin suç olarak kabul edilmesi insanları yasanın korumasından mahrum bırakıyor. Bu bir eşcinsel hakları meselesinden öte, evrensel insan haklarını destekleme meselesi. Dünya çapında 80’den fazla yasal sistemde – dünyadaki ülkelerin neredeyse yarısında – eşcinsellik suç olarak görülmeye devam ediyor.”
 
Dava, Kuzey Kıbrıs LGBTI örgütü Queer Cyprus tarafından destekleniyor. Nigel Pleming QC tarafından yürütülen yasal ekipte Kuzey Kıbrıs avukatı Oncel Polili ve Tom Mountford var. Hukuk danışmanı olarak ise uluslararası hukuk firması Taylor Wessing LLP iş başında.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam