18/03/2010 | Yazar: Bawer Çakır

"Eşcinselliğin yanlış öğrenme sonucu oluştuğunu" s&oum

Lambda, Prof. Dr. Tarhan'ı Tabipler Odası'na Şikâyet Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
"Eşcinselliğin yanlış öğrenme sonucu oluştuğunu" söyleyen ve eşcinselleri onarım terapileriyle tedavi ettiğini iddia eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ı Tabipler Odası'na şikayet eden Lamdaistanbul kişisel düşüncelerini kullanarak para kazanıyor dediği Tarhan'a ceza verilmesini istiyor.
 
Lambdaistanbul LGBTT Derneği, eşcinsellikle açıklamaları nedeniyle İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ı "Eşcinselleri tedavi ettiğini söyleyerek kendi görüşlerini ranta çevirdiği, tıbbın yıllar önce terk ettiği bazı yöntemleri bilimsel veriymiş gibi sunduğu için" İstanbul Tabipler Odası'na (İTO) şikâyet etti.
 
Dernek, Tarhan'la ilgili araştırma yapılmasını ve disiplin cezası ile cezalandırılmasını istiyor.
Dernek adına dilekçeyi veren avukat Fırat Söyle; "Tarhan'ın açıklamaları bilimin terk ettiği düşüncelere dayanıyor, ayrıca insan haklarına aykırı ve Kavaf'ın açıklamaları gibi eşcinsellerin 'tedavi edilebilir hastalar' olarak lanse ediyor" dedi.
 
Söyle, "Selma Aliye Kavaf ve Tarhan'ın açıklamaları nedeniyle aileler eşcinsel olan çocuklarının 'iyileşebileceklerine' inanıyorlar ve bu eşcinsellere baskı ve şiddet olarak dönüyor" diye ekledi.
 
Eşcinsellik "yanlış öğrenmenin" sonucuymuş
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf'ın verdiği bir söyleşide eşcinselliğin hastalık olduğu ve tedavi edilebildiğini söylemesinin ardından LGBTT örgütleri ile ruh sağlığı çalışanları ve dernekleri açıklamalar yayınlayarak Kavaf'ı kınamış ve özür dilemeye davet etmişti.
 
Kavaf'ın açıklamalarının hemen ardından İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tarhan da Bakan'ı destekleyen açıklamalarda bulundu:
"Eşcinsellik  insanda doğal olarak var olan bir yönelim değildir. Sosyal öğrenme ile ve yanlış eğitimle gelişmiş bir durumdur. Biyolojik doğaya uymayan bir sapmadır. Heteroseksüelliğin geni vardır ancak eşcinselliğin geni yoktur."
Tarhan "Eşcinselliği Heteroseksüellik gibi sağlıklı bir durum olarak tanımlamanın hiç bir bilimsel dayanağı yoktur" diyor.
 
Psikiyatri literatüründe geçerli temel metinlerden biri Amerikan Psikiyatri Derneği'nin (APA) Tanı ve İstatistik Rehberi (DSM). Diğeri de Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırması (ICD) metni.
 
APA, 1973'te aldığı kararla, WHO da 1990'da metinlerinde eşcinselliği tanı sınıflandırmalarından tamamen çıkardı. 1975'te de Amerikan Psikoloji Birliği aynı tutumu benimsedi.
 
"Eşcinsellik bir eğilim olarak, hayvanlara cinsel sevi (zoofili) ve eşyaya cinsel sevi (fetişizm) gibi  koruyucu ruh sağlığı sınırlarında sosyal  bir problem olarak değerlendirilmelidir" diyen Tarhan homofobinin de kötü bir şey olduğunu şu sözlerle beyan ediyor:
"Homofobi, yani eşcinselleri  aşağılamak doğru değildir. Bu tercihde olan insanlara saygı gösterilmeli ancak  gerek görülürse onaylanmadığı da belirtilmelidir."
 
Tarhan, önceki akşam Ülke TV'de katıldığı programda benzer görüşlerini savundu, programa bağlanan LGBTT örgütlerinin üyelerinin programa bağlanmasını  "Ben bilim adamlarıyla görüşürüm" diyerek engelledi.
 
Öte yandan İzmir Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği, Pembe Hayat Derneği'nin geçen hafta, Lambda'nın da dün mahkemeye verdiği, CHP'li Mehmet Sevigen ve BDP'li Sebahat Tuncel'in de Meclis'e taşıdığı Kavaf hakkında bugün suç duyurusunda bulunacak.
 

Etiketler: insan hakları
nefret