17/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Kuzey Kıbrıs'taki antimilitarist inisiyatifin düzenlediği konsere katılanlar Türkiye'nin harekatına göndermeyle "Ayşe tatil bitti, evine dön" dedi.

Lefkoşa'dan Antimilitaristler: Kuzey Kıbrıs'taki antimilitarist inisiyatifin düzenlediği konsere katılanlar Türkiye'nin harekatına göndermeyle "Ayşe tatil bitti, evine dön" dedi. Türkiye'den konsere giden Bandista, gelecek yılki konserin çıkartmanın başladığı Yavuz Plajı'nda düzenlenmesini önerdi. Konserde Ulus Baker de anıldı.

Kıbrıs 1974 "mutlu barış harekatının" 36. yıldönümünde, Lefkoşa'nın ortasından, antimilitarist mesajlar yükseldi.
 
Aralarında Baraka Kültür Merkezi, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Doğa Severler Derneği ve Kıbrıslı Gençlik Platformu'nun bulunduğu antimilitarist inisiyatif, 14 Ağustos Cumartesi akşamı Lefkoşa Selimiye Meydanı'nda bir konser düzenledi.
 
Konser "Dikkat Askersiz Bölge" ve "Ayşe tatil bitti, evine dön" temaları ile gerçekleştirildi. Bu temalar, 1974'te Türkiye'nin Kıbrıs'a düzenlediği harekatın başlangıç parolası olan"Ayşe tatile çıksın" mesajına bir gönderme.
 
Kıbrıs'tan Gommalar grubu, Özgür ve Baraka Kültür Merkezi müzik grubu, Sol Anahtarı ve Türkiye'den de Bandista'nın katıldığı konserde sık sık "Ayşe tatil bitti, evine dön", "Ankara elini yakamızdan çek" ve "Bağımsız Kıbrıs, bütün halklar kardeştir" sloganları atıldı. Sahneden milliyetçik karşıtı ve antimilitarist konuşmalar yapıldı. Konsere Güney Kıbrıs'tan "Kıbrıslı Elenler" de katıldı.
 
Bandista: Dayanışmak için buradayız
Bandista grubu konsere katılmalarını enternasyonal dayanışmanın bir parçası olarak açıkladı. Gelecek yıl, yine aynı tarihte bu konserin "barış harekatının" gerçekleştiği Yavuz Çıkartma Plajı'nda yapılmasını öneren Bandista grubu, böyle bir çıkartmanın antimilitarist ve antikapitalist olacağını söyledi. Amaçlarının dışarıdan, Türkiye'den devrimcilik ithal etmek olamadığını söyleyen grup üyeleri enternasyonal dayanışma adına burada bulunduklarını ve Kıbrıs'taki işgale karşı Kıbrıs halklarının mücadelelerini desteklediklerini açıkladılar.
Bandista grubu, Sol Anahtarı ile Kıbrıs'ın geleneksel bir türküsü olan Dolama (Gavur imam isyanı) türküsünü de sahnede birlikte söylediler. Grup yeni hazırladıkları, Gavur İmam İsyanı, Hiçbir Yerin Şarkısı ve Beton Millet Sakarya adındaki Kıbrıs'la ilgili üç şarkının İnternet sayfalarından indirilebileceğini de duyurdu.
 
Ulus Baker de anıldı
Daha önce Lefkoşa'daki Barış Manço parkında yapılması planlanan konser Emniyet'in ve Kaymakamlığın son dakikada verdiği kararlar nedeniyle, eskiden Lüzinyan kilisesi olan Selimiye Camisi'nin bulunduğu meydanda gerçekleştirildi. Bandista grubu sahnede akademisyen Ulus Baker'in naşının buradan kaldırıldığını söyledi ve "Emniyet'in bize attığı kazık bir kıyağa dönüşmüştür" diyerek Baker'i alandaki kalabalıkla birlikte andı.


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam