25/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Lesbos, Türkçedeki adıyla Midilli adası halkı, "lezbiyen" kelimesinin kullanımına karşı açtıkları davayı kaybetti. Kelimenin kökeni, 7.

Lesboslular 'lezbiyen' davasını kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Lesbos, Türkçedeki adıyla Midilli adası halkı, "lezbiyen" kelimesinin kullanımına karşı açtıkları davayı kaybetti. Kelimenin kökeni, 7. yüzyılda Lesbos adasında yaşayan ve şiirlerinde kadınlara duyduğu hayranlığı anlatan kadın şair Sappho’ya dayanıyor.

Yunanistan'ın Lesbos (bilinen adıyla Midilli) adası sakinleri, lezbiyen kelimesinin kullanımına karşı açtıkları davayı kaybetti. BBC'nin haberine göre, bir eşcinsel hakları derneğine dava açan ada halkı, ‘lezbiyen’ kelimesinin aslen ‘Lesbos adasında doğan’ anlamına geldiğini, bu kelimenin eşcinsel kadınlar için değil ancak kendi adalarında doğanlar için kullanılabileceğini iddia etti.



*Adalıların avukatı Lambrou, "lezbiyen" kelimesine yüklenen anlamın, ada halkının insan haklarını ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Davayı inceleyen Atina mahkemesi, iddiayı haksız bularak ‘lezbiyen’ kelimesinin ada halkının kimliğini temsil etmediğine hükmetti. Davalı dernek Yunanistan Gay ve Lezbiyen Birliği’nin avukatı Vassilis Chirdaris, kararan ilişkin ‘Bu, her yerdeki lezbiyenler için çok güzel bir karar’ dedi. Davanın açılmasına öncülük eden yayıncı Dimitris Lambrou ise, ‘lezbiyen’ kelimesine cinsellik alanında yüklenen uluslararası anlamın ada halkının insan haklarını ihlal ettiğini ve küçük düşürdüğünü öne sürdü. Lambrou, bu durumun adalıların günlük hayatında gerek Yunanistan'da gerekse yurt dışında önemli sorunlara yol açtığını söyledi.

Davayı kazanamayan Lesboslular, ayrıca mahkeme masraflarını da ödemeye mahkum edilirken, karara temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

Meraklısına: Lezbiyen kelimesinin kökeni, 7'nci yüzyılda Lesbos adasında yaşayan Yunan kadın şair Sappho’ya dayanıyor. Sappho, şiirlerinde kadınlara duyduğu hayranlığını anlatıyordu.

Çağrı Alkan


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam