16/04/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Erdoğan’ın attığı tweet nedeniyle tazminat davası açtığı LGBTİ aktivisti ve avukat Levent Pişkin, 10 bin lira daha para cezasına çarptırıldı.

Levent Pişkin’e 10bin lira tazminat cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Erdoğan’ın attığı tweet nedeniyle tazminat davası açtığı LGBTİ aktivisti ve avukat Levent Pişkin, 10 bin lira daha para cezasına çarptırıldı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde LGBTİ aktivisti Av. Levent Pişkin’e açtığı tazminat davası bugün sonuçlandı. Mahkeme Pişkin’in Erdoğan’a 10bin TL tazminat ödemesine karar verdi.
 
Daha önce de 1500 TL ceza verilmişti
 
Erdoğan daha önce de attığı bir tweeti gerekçe göstererek Pişkin hakkında “hakaret” davası açmış ve Pişkin 1500 TL para cezasına çarptırılmıştı. Aynı tweet sebebiyle açılan tazminat davasında ise Pişkin’in 50bin TL tazminat ödemesi talep edilmişti.
 
Ceza davasının ardından Pişkin’e destek amacıyla yapılan basın açıklamalarının da delil olarak yer aldığı tazminat davasında Erdoğan’ın “onur, şeref ve saygınlığının rencide edildiği; kişilik haklarına saldırıldığı” savunularak 10bin TL manevi tazminat cezası verildi.
 
“Cinsel yönelimin hakaret sayılmasını kolaylaştıran bir karar”
 
Cezayı KaosGL.org’a değerlendiren Levent Pişkin, “Bu karar ifade özgürlüğünün açıkça ihlalidir. Aynı şekilde cinsel yönelimin hakaret olarak sayılmasını da kolaylaştıran bir karar ile karşı karşıyayız. Cümlelerim tam olarak okunduğu vakit neyi kast ettiğim çok açık. Eşcinselliği aşağılayan bir karar verildi” dedi.
 
Ceza davası nasıl başlamıştı?
 
Levent Pişkin, Başbakan Erdoğan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine twitter’dan “Erdoğan’dan ‘dört dörtlük ibneyim, ibneliği sizden öğrenecek değiliz’ açıklaması bekliyorum. Öptüm. #AnayasadaLGBT” yazmış, Başbakan Erdoğan da Pişkin hakkında basın yoluyla hakaret suçundan şikâyetçi olmuştu. Savunmasında “ibne”nin hakaret değil cinsel yönelim ifadesi olduğunu söyleyen Levent Pişkin ise cinsel yönelimini hakaret addettiği için Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
 
Dava hâkimi özel olarak değiştirilmişti
 
Pişkin’in suç duyurusu işleme konulmazken, Erdoğan’ın açtığı dava sonucunda Pişkin, yazılı iletiyle hakaret suçundan (125/2) alt sınırla 2 ay 15 gün karşılığı 1500 lira para cezasına çarptırılmıştı.
 
Davaya bakan hakim davanın ilk duruşmasında hâkim Pişkin’e “Korkma, biz 17 Aralık davasının hâkimiyiz. Özgürce anlat,” demiş, 25 Mart’ta görülmesi beklenen ikinci celse ertelenerek davada hâkim değişikliğine gidilmişti. 
 
Erdoğan, ceza davasını kazanmasının ardından Pişkin’e bir de tazminat davası açarak kendisine 50 bin lira ödemesini istemişti. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam