31/07/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘The Handmaiden’ filmi gösterime girmiyor, ithalatçı firmadan hiçbir açıklama yok!

Lezbiyen aşkı anlatan film Temmuz’da da gösterime girmedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

The Handmaiden” filmi gösterime girmiyor, ithalatçı firmadan hiçbir açıklama yok!

Dünyanın birçok ülkesinde 2016 yılında vizyona giren, Güney Kore yapımı “Hizmetçi/ The Handmaiden” ithalatçı firma Kurmaca Film’in daha önce ifade ettiğinin aksine Türkiye’de halen gösterime girmedi.

Nisan ayından bugüne bir türlü gösterime giremeyen film, Sarah Waters’ın “The Fingersmith” adlı romanından Park Chan-wook tarafından uyarlandı ve Cannes Film Festivali’nde yarıştı. Film lezbiyen aşkı ve erkek egemenliğine karşı kadın dayanışmasını anlatıyor.

“İçerikte sorun yok, Temmuz ayında gösterimde” denilmişti

İthalatçı firma, kendileriyle yaptığımız görüşmede filmin gösterilmemesinin sebebini içeriğinden bağımsız olarak açıklamış ve filmin Temmuz ayında gösterime gireceğini bildirmişti.

Filmin Temmuz ayı içerisinde gösterime girmemesi nedeniyle Kurmaca Film’e mail yoluyla filmi akıbetini sorduk ve herhangi bir yanıt alamadık. Film hala gösterimde değil. Firmanın konuyla ilgili bir açıklaması da bulunmuyor.

Film neden gösterime girmiyor

Filmin kadın kadına aşkı, kadın dayanışmasını konu edindiğini biliyoruz, lezbiyen aşkın “erotik” kabul edilen sahnelerinin olduğunu da okuduk. Ancak birçok defa, filmin içeriğinin neden olduğu gösterim iptalleri, teknik gerekçelerle açıklandı. “Son Şnitzel”, “Bakur”, “Zer” gibi filmler de bazı teknik gerekçelerle eser işletme belgeleri iptal edildiği için gösterime giremedi.

Filmin gösterime girememesinin elbette farklı teknik gerekçeleri olabilir ancak birçok ülkede geçtiğimiz yıl vizyona giren bu filmin Türkiye’de hâlâ gösterime girememiş olması düşündürücü.“

The Handmaiden” filminin sorumlu firma tarafından belirtilen tarihlerde yayınlanmaması, firmanın maillerimizi yanıt vermemesi filmi sinema salonlarında izlemek isteyen izleyicinin aklındaki “acaba film homofobik gerekçelerle mi gösterime girmiyor” sorusuna can sıkıcı bir yanıt veriyor.

Ne olmuştu?

Film bu yılın Nisan ayında “Başka Sinema” kapsamında gösterime girecekti. Ancak gösterim için duyurulan tarihten kısa bir süre önce, Başka Sinema sosyal medya hesaplarından filmin “ithalatçı ile ilgili problemlerden dolayı” gösterime giremeyeceğini duyurdu.

Lezbiyen aşkı konu edinen filmin, gösterime kısa bir süre kala iptal edilmesinin nedenini Başka Sinema’ya sorduğumuzda kendilerinin de bilgisi olmadığını, ithalatçı firmanın kendilerine “eksik belgeler olduğu için eser işletmenin vizyon tarihine yetiştirilemeyeceği” şeklinde bilgi verdiğini ifade etmişti.

Bunun üzerine görüştüğümüz ithalatçı firma Kurmaca Film, 13 Nisan tarihinde tarafımıza “The Handmaiden” filminin vizyonunun iptal edilmediğini, sadece ertelendiğini, erteleme kararının filmin içeriğinden bağımsız olduğunu ve yakında yeni vizyon tarihini açıklamayı umduklarını ve Nisan ayı içerisinde filmin vizyon tarihinin duyurulacağını belirtmişlerdi.

Ancak Kurmaca Film, Nisan ayı içinde filmin vizyon tarihini açıklamadı. Bunun üzerine 18 Mayıs günü ithalatçı firmaya yeniden filmin ne zaman gösterime gireceğini sorduğumuzda firma bu defa “yaz ayları içinde, muhtemelen Temmuz’da vizyona girecek” yanıtını vermişti.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam