26/04/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

‘Lezbiyenler eşcinsel mi?’ sorusunun tartışıldığı günlerden bugüne, 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü kutlu olsun!

Lezbiyen Görünürlük Günü kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Lezbiyenler eşcinsel mi?” sorusunun tartışıldığı günlerden bugüne, 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü kutlu olsun!

Sevgili lez, lezzo, ablacı, sevici, erkek fatma, "normal" olmayan kadınlar ve çirkin olduğu için lezbiyen olduğu iddia edilen tüm bireyler… Bugün 26 Nisan, Lezbiyen Görünürlük Günü. Günün anlam ve önemine binaen konuşmayı yapması için mikrofonu bugüne kadar çekingen olmakla, örgütlenememekle, sevgili bulunca hak mücadelesinden çekilmekle, yeterince “açık” olmamakla, “aman bunlar da çok şey istiyorlar, biz nasıl görünür olduk onlar da olsunlar” ile suçlanan lezbiyen görünmezliğine bırakmak boynumuzun borcudur.

Lezbiyenleri görünmezliği “kendi elleriyle yaratmakla” suçlayanlar ve GLBT’den LGBT’ye değişen kimlikler kısaltmasını bir “lütuf” olarak görenler bilmeliler ki dünya dönüyor. Huhuuuu! Değişiyor bir şeyler, görünmezlik dediğimiz şey artık denizde kum gibi gözükse de aslında denize atılmış bir naylon poşet, bir kola kutusu ve dökülen fabrika atığı kadar kötü sonuçlara sebep olabiliyor.

Sevgili lezbiyenler, bugün kadın eşcinselliğiyle ilgili konu açıldığında “hep daha kolaydır, kızlar el ele yürüyebilir; düğünlerde dans bile edebilir ama erkekler öyle mi”, “ama o evlenmiş, çocuğu bile var lezbiyen olamaz”, “lezbiyen olsa farklı görünürdü, çok NORMAL duruyor” diyenlere bir şeyler anlatmaya çalışırken helak olmuş bir şekilde bulabilir ya da tercihen bir boş bakış yarım gülüş atabilirsiniz.

Yaratılan “eşcinsel” kültür içinde lezbiyenliğin arka bahçe gibi algılanmaması için yapılabilecek o kadar çok şey var ki… Temasları arttırmakla işe başlayabilirsiniz. Elinizin altında internet vardır, lezbiyen ya da lezbiyen kapsayıcı toplulukları bulabilirsiniz. Lezbiyen Biseksüel Feministler'e ulaşabilir, hakkında Twitter'da yüzlerce şey yazılan #LebezyenlerTakipleşiyor hashtagiyle örgütlenebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz topluluğu yaratabilirsiniz. “Bir söz söylemek istemek” bunun için yeterli motivasyonu yaratacaktır. Kimlikleri, kimliklere bağlı gelişen durumları; kendinizi eksik ya da fazla bulduğunuz durumları tartışacak zemin yaratmak sizin elinizde. “Bir ben bir de Zeki Müren vardı” anıları, kadın kadına aşkı görünür kılmayan bir kız kardeşlik sizin için bir anlam ifade etmiyor olabilir, bunları söylemekten çekinmeyin. :)

Yalnız değilsiniz! Lezbiyen Görünürlük Günü’nüz; kutlu, mutlu ve en önemlisi görünür olsun!


Etiketler: kadın
nefret