26/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde lezbiyen görsel sanatçıların işlerinden mini bir derleme hazırladık.

Lezbiyen sanatçılar anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde lezbiyen görsel sanatçıların işlerinden mini bir derleme hazırladık.

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde kaosGL.org okurları için lezbiyen görsel sanatçıların işlerinden bir derleme hazırladık. Resim, karikatür, çizgi roman ve fotoğraftan oluşan bu mini derlemede sanatçıların sözlerine de yer vermeye çalıştık.

Keyifli seyirler.

Valyntina Grenier’in neşeli işleri

Amerikalı lezbiyen sanatçı Valyntine Grenier dünyadaki acılara karşı neşeli işler ürettiğini söylüyor. Endometriozise dikkat çekmek için “İkisi de” isimli seriyi üreten Grenier: “Bir kadın ve bir lezbiyen olarak, üremeyi öngören bir kültürde, ben amacımın şefkat ve empati uyandıran sanat yapmak olduğunu hissediyorum” diyor.

Sanatçının kâğıt üzerine akrilik çalıştığı bir işini sizin için seçtik.

Barton Yayları, 7.5 ”x 11”, Kâğıt üzerine akrilik

Reinelaren’in dijital işleri

Amerika’dan bir lezbiyen sanatçı daha. İllüstrasyon, çizgi roman ve tasarım alanlarında eser üreten Ren’in kendisini “Portland'da yaşayan bir Doğu yakası lezbiyeniyim. Kuşları ve bitkileri severim” diye tanıtıyor.

Ren’in dijital çalıştığı çizgi romandan bir kare paylaşıyoruz. Çizgi romanın diğer karelerine ulaşmak için buraya

Gökkuşağının Önemi, 2019. Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland, Oregon'daki bir dizi nefret suçuna yanıt olarak çizildi.

Paola Paredes, perdenin ötesini fotoğraflıyor

Ekvador’da yaşayan lezbiyen sanatçı Paola Paredes LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı yaygınlaştıran kurumları ifşa eden fotoğraflarıyla ünlü.

Paredes’in en çok konuşulan işlerinden biri 2016 yılında Dünya Psikiyatri Birliği’nin bilimsel olmadığını ve etik dışı olduğunu açıkladığı ancak uygulanmaya devam eden eşcinselliği tedavi edilebileceğini savunan homofobik ekolün yöntemi “onarım terapisi” yapılan merkezleri fotoğraflamak.

Paola Paredes’in “Perdenin Ötesinde” serisinden bir fotoğraf seçtik.

Alison Bechdel’in lezbiyen mizahı

Lezbiyen karikatürist ve çizgi roman sanatçısı Alison Bechdel’in en ünlü eseri “Dykes To Watch Out For” isimli seri. Eserlerinde sıklıkla aile ilişkilerini konu edinen Bechdel’in annesiyle arasında geçen bir diyaloğu aktardığı bant karikatür sizlerle…

Telefondaki kişi: Gerçek adını kullanmayacaksın değil mi? Komik isimlerinden birini kullanamaz mısın?

Bechdel: Ama bu amaca uygun olmazdı.

Telefondaki kişi: İsmini bir kitabın üzerinde görmek isterdim ama bir lezbiyen karikatür kitabının üzerinde değil.

Gal Cohen’in katmanları

Lezbiyen sanatçı Gal Cohen, üst üste resmettiği figürleri, katman katman işlerken toplumsal belleğe atıfta bulunduğu çalışmalarıyla tanınıyor.

Cohen işlerini şöyle tanımlıyor: Her bir katman bir öncekine saygılı ama bir öncekinin konfor bölgesine meydan okur. Böylece çağdaş toplumun baskı mekanizmalarına, ayrıcalıklı olanların gizlenen bölgelerine işaret eder.”

Cohen’in yağlı boya bir eserine yer veriyoruz.

İsimsiz,  2015, Yağlı boya, 70x50 cm


Etiketler: kültür sanat
İstihdam