19/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Lezbiyen ve biseksüeller aile hekimlerinden ne bekliyor?

Lezbiyen ve biseksüeller aile hekimlerinden ne bekliyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dr. Filiz Ak lezbiyen ve biseksüel kadınların Aile Hekimliği’nin üstlendiği sağlık izleminden neler beklediğini KaosGL.org’a anlattı.

Lezbiyen ve biseksüel kadınlar, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri sunan aile hekimlerinden neler bekliyor?

Aile Hekimi Dr. Filiz Ak, KaosGL.org’a lezbiyen ve biseksüel kadınların aile hekimlerinde tedavi olmayı tercih etmediğini sebepleriyle açıklamıştı. Dr. Ak bu defa da lezbiyen, biseksüel kadınların aile hekimlerinden ne beklediğini anlatıyor.

Dr. Ak, lezbiyen ve biseksüel kadınların herkes gibi hastaya saygı, tamamlayıcı ve alternatif tıp hakkında bilgi almak gibi talepler dışında aile hekimlerinden neler beklediğini şöyle sıralıyor:

Dikkatlice dinlenilmek

Lezbiyen ve biseksüel kadınlar aile hekimleri tarafından dikkatlice dinlenmeyi, cinsel yönelimlerini paylaştıkları zaman ayrımcı uygulamalara maruz kalmamayı umuyor. Aile hekimleri tarafından yapılacak diyet ve yaşam tarzı önerilerinin de benzer şekilde homofobik olmaması önemli.

Başka bir periyodik izlem?

Aile hekimlerinin yürüttükleri periyodik izlemin heteronormatif olmaması beklentiler arasında. Lezbiyen, biseksüel kadınlar, heteroseksüel kadınlara uygulanan izlemin her daim kendilerinde işe yaramayacağını belirtiyor ve yapılacak olan izlemin lezbiyen, biseksüel kadınları da kapsayacak şekilde düzenlenmesini istiyor.

Homofobik ve yargılayıcı olmayan uygulamalar, tutumlar

Lezbiyen, biseksüel kadınlar cinsel yönelimlerini muayene esnasında paylaşmaları durumunda yargılanmak istemiyorlar. Hekimlerin LGBTİ+ farkındalığına sahip olması kadınlar için oldukça önemli.

Mahremiyet önemli

Kadınlar hekimlerle paylaştıkları bilgilerin özellikle de cinsel yönelimlerinin kayıtlara geçirilmemesi, bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmamasını bekliyor.

*Burada yer alan bilgiler Türkiye’de 2013 yılında yedi LGBT örgütünün (Kaos GL, Lambdaistanbul, Siyah Pembe Üçgen, Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Morel Eskişehir, İstanbul Radar Topluluğu) desteği ile yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayanıyor. Bu çalışmanın sonuçları, Dr. Ak’ın birinci basamakta LGBTİ’lerin sağlık sorunlarını da anlattığı “Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık” derslerinin de gerekçesine kaynak oluşturdu.

Kaynaklar:

  1. Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan.  What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. Abstract Book. European General Practice Research Network- Kusadasi-Turkey, 16th-19th May, 2013, p.35.
  2. Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan.  What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. European General Practice Research Network (EGPRN), The European Journal of General Practice, 19:3, p.178, DOI: 10.3109/13814788.2013.822859

İlgili haber:

“Cinsel sağlık heteroseksüel kadına göre anlatılıyor”

Translar için birinci basamak sağlık izleminde neler önemli?

Lezbiyen ve biseksüeller neden aile hekimlerini tercih etmiyor?

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam