09/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Dr. Filiz Ak: Lezbiyen ve biseksüel kadınlar Aile Hekimliği’nin üstlendiği sağlık izlemini tercih etmiyor çünkü bu izlem heteroseksist bir biçimde.

Lezbiyen ve biseksüeller neden aile hekimlerini tercih etmiyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dr. Filiz Ak: Lezbiyen ve biseksüel kadınlar Aile Hekimliği’nin üstlendiği sağlık izlemini tercih etmiyor çünkü bu izlem heteroseksist bir biçimde.

Lezbiyen ve biseksüel kadınlar, kişilere koruyucu ve tedavi edici hizmetleri sunan birinci basamak izleminin konusu olan sağlık sorunlarını aile hekimleri ile konuşmuyor.

Lezbiyen, biseksüel kadınların aile hekimliğini tercih etmeme sebepleri arasında, hekimlerin uzman olmaması ve aile hekimliği hakkında bilgilerinin olmaması gibi sebepler de yer alıyor Ancak Aile Hekimi Dr. Filiz Ak, kadınların bu alandaki sağlık haklarından feragat etmelerinin asıl sebebinin burada verilen hizmetin heteroseksist olması ile açıklıyor.

Dr. Ak, lezbiyen ve biseksüel kadınların aile hekimliğine gitmeme ya da gitse dahi sağlık sorunlarını aile hekimleri ile konuşamama sebeplerini şöyle sıralıyor:

Güvensizlik

Lezbiyen ve biseksüel kadınlar aile hekimlerine güvenmiyor. Cinsel yönelimlerinden ötürü ayrımcılık yaşamaktan kaygılanan kadınlar bu gerekçe ile cinsel yönelimlerini hekimlerle paylaşmıyor.

Mahremiyetin korunuyor mu?

Güven eksikliğinin bir başka sebebi de burada verilen sağlık hizmetinden yararlandıklarında mahremiyetin korunmayacağı yargısı. Kadınlar hekimlerle paylaştıkları bilgilerin özellikle de cinsel yönelimlerinin kayıtlara geçirileceği endişesi taşımakta.

Homofobi?

Belki en önemli sebeplerden biri bu. Lezbiyen, biseksüel kadınlar aile hekimlerinin homofobik olabilme ihtimalini saklı tutuyor ve cinsel yönelimini hekimlerle paylaşmıyor.

“Yargılanmak istemiyoruz”

Lezbiyen, biseksüel kadınlar cinsel yönelimlerini muayene esnasında paylaşmaları durumunda yargılanabileceğini düşünüyorlar.

*Burada yer alan bilgiler Türkiye’de 2013 yılında yedi LGBT örgütünün (Kaos GL, Lambdaistanbul, Siyah Pembe Üçgen, Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Morel Eskişehir, İstanbul Radar Topluluğu) desteği ile yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayanıyor. Bu çalışmanın sonuçları, Dr. Ak’ın birinci basamakta LGBTİ’lerin sağlık sorunlarını da anlattığı “Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık” derslerinin de gerekçesine kaynak oluşturdu.

Kaynaklar:

  1. Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan.  What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. Abstract Book. European General Practice Research Network- Kusadasi-Turkey, 16th-19th May, 2013, p.35.
  2. Filiz Ak, A. Selda Tekiner, A.Gülsen Ceyhun Peker, Zehra Dağlı, Mehmet Ungan.  What are the Health Issues of Lesbians and Bisexual Women Concerning Family Medicine/General Practice. European General Practice Research Network (EGPRN), The European Journal of General Practice, 19:3, p.178, DOI: 10.3109/13814788.2013.822859

İlgili haber:

“Cinsel sağlık heteroseksüel kadına göre anlatılıyor”

Translar için birinci basamak sağlık izleminde neler önemli?


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam