29/11/2006 | Yazar: Kaos GL

I. BölümDerleyen: DidemAIDS’in tıbbi öneminin yanı sıra ideolojik bir önem taşıdığını daha önce de vurgulamıştık. Toplumsal ve bilimsel araştırmalarda çoğu kez yok sayılan veya göz ardı edilen kadınlar, AIDS konusunda da bundan nasibini aldı. Son yıllarda AIDS’in kadınlar arasındaki yaygınlığı dört kat arttı. En hızlı yayılım gösterdiği grubu kadınlar oluşturuyor. Ancak üzerinde en az araştırma yapılan ve en az bilgi sahibi olunan grup lezbiyen ve biseksüel kadınlar.

I. Bölüm

Derleyen: Didem

HIV/AIDS’in tıbbi öneminin yanı sıra ideolojik bir önem taşıdığını daha önce de vurgulamıştık. Toplumsal ve bilimsel araştırmalarda çoğu kez yok sayılan veya göz ardı edilen kadınlar, HIV/AIDS konusunda da bundan nasibini aldı. Son yıllarda HIV/AIDS’in kadınlar arasındaki yaygınlığı dört kat arttı. En hızlı yayılım gösterdiği grubu kadınlar oluşturuyor. Ancak üzerinde en az araştırma yapılan ve en az bilgi sahibi olunan grup lezbiyen ve biseksüel kadınlar.

ABD’de HIV/AIDS ile yaşayanların çoğunluğunu erkekler oluşturmasına rağmen, HIV'in gruplar arasında en hızlı artışı kadınlarda görülmektedir. Lezbiyen ve biseksüel kadınların risk grubu kategorisinde oldukları açıklanmış, fakat bulaşmaya neden olan özel davranış biçimleri belirtilmemiştir. Lezbiyen ve biseksüel kadınların deneyimleri sürekli gözden uzak tutulmuştur. Sonuç olarak lezbiyen ve biseksüel kadınlar HIV riskini anlayabilmek için gerekli olan hizmet ve eğitimden yararlanamamakta, risk taşıyan davranışları sürdürmektedir.

Sunacağımız araştırma Haziran 1992 ile Mayıs 1993 tarihleri arasında San Francisco’da 498 kadınla yapılmıştır. Bu çalışmaya göre HIV ile enfekte lezbiyen ve biseksüel kadın oranı %1.2’dir. Bu oran San Francisco’daki tüm kadınlarda görülme sıklığından üç kat yüksektir. Çalışmaya katılanlarda, erkek ve kadınlarla korunmasız cinsel ilişki oranı yüksektir. Katılımcıların %10’u damar içi uyuşturucu kullanımı sırasında enjektörü paylaşmaktadır. Ek çalışmalar lezbiyen ve biseksüel kadınların diğer uyuşturucu kullanan kadınlara oranla daha büyük risk altında olduğunu göstermiştir.

Bu çalışma, HIV açısından risk altında olan lezbiyen ve biseksüel kadınların genellikle araştırma ve istatistiklerin dışında tutulduğunu, HIV eğitimi ve korunma yöntemlerinden yeterince yararlanamadığını ortaya koymuştur. Araştırma sırasında yüz yüze görüşme ve grup çalışması yöntemleriyle HIV eğitimi yapılmış, kadınların HIV/AIDS konusundaki algı ve davranışları incelenmiştir.

Eğitim çalışması şu konularda yürütülmüştür:
HIV’ın bulaşma yolları,
HIV riskinin azaltılması,
HIV ile uyuşturucu kullanımı arasındaki ilişkiler,
Kadınlarda HIV belirtileri,
Testler ve tedavi,
Lezbiyen ve biseksüel kadınlar için güvenli cinsel ilişki yöntemleri.

Güvenli cinsel ilişki yöntemleri temel olarak eşlerin vücut sıvılarının birbirine geçişini önleyen bariyer yöntemler kullanımıdır. Bunlar;
Vajina, anüs ve ağza penis girişi sırasında kondom kullanımı,
Vajina ve anüse parmak girişi için latex eldiven kullanımı,
Kadınlarda oral seks sırasında vajinal ve anal bölgeyi örten ağız kondomları kullanımı,
Paylaşılan seks oyuncakları için kondom kullanımı.

Korunmasız veya güvenli olmayan cinsel ilişki ise, vücut sıvılarının (örneğin kan, sperma, vajinal sıvılar) geçişini önleyici yöntemler kullanılmadan yapılan cinsel aktivitedir.
Yüksek riskli cinsel aktiviteler şunlardır:

Orogenital cinsel ilişki,

Oro-anal cinsel ilişki,

Adet kanaması sırasında cinsel ilişki,

Seks oyuncaklarının eşler arasında değiştirilerek kullanımı.

HIV RİSKLİ TAŞIYAN ALGI VE DAVRANIŞLAR

Bu çalışmanın en belirgin sonucu “kadınlarla birlikte olmanın HIV riski taşımadığı” düşüncesiydi. Bu düşünce nedeniyle kadınların HIV riski taşıyan başka davranışlarda da bulunduğu (damar içi uyuşturucu kullanımı, kadın ve erkeklerle korunmasız cinsel ilişki, kadın ve erkeklerle düzenli olmayan güvenli cinsel ilişki) gösterildi.

Lezbiyen ve biseksüel kadınların bağışıklık konusundaki yanlış kültürel altyapıları nedeniyle riskli davranışlarda bulunduğu kanısına varıldı.

İşte bazı kadınların görüşmeler sırasında belirttiği düşünceler:

Böyle bir şey asla lezbiyenlerin başına gelmez!!

AIDS bir gey hastalığıdır!!

HIV/AIDS konusunda kaygılanmıyorum çünkü asla erkeklerle yatmam!!

Lezbiyenler hemen hemen her şeye karşı bağışıktır!!

Sadece fahişelik yapan kadınlar AIDS olabilir!!

HIV/AIDS ilk gündeme geldiğinde pek dikkate almamıştım. Şimdi aniden kadınların da hastalığı olduğunu öğreniyorum. Ve ne yapmam gerektiği konusunda hiç bir fikrim yok!!
Uyuşturucu kullanımının riskli olabileceğini hiç düşünmedim. Çünkü enjektörü sadece lezbiyenlerle paylaşırım!!

Kadınlarla ilgili hiç bilgi yok. Demek ki kadınlara HIV bulaşmaz!!
Lezbiyenlerin risk taşıdığına dair istatistikler nerede? Hiç çalışma yok. Öyleyse nasıl bana her zaman yaşadığım cinselliği yaşayamayacağımı söyleyebilirsiniz?!!

Araştırma HIV/AIDS konusunda lezbiyenlerin eğitimsiz ve önyargılı olduğunu gösterdi. Yukarıdaki tepkiler belki içimizden bir çoğunun da taşıdığı görüşler olabilir. Cinsiyetçi bilim çoğu kez yaptığı gibi biz kadınları HIV/AIDS konusunda da görmezden geliyor ve aydınlatmıyor. Kapitalizmin bilimine bile güvenmeyerek; yaşamın her alanında özgürlükçü eşcinseller olarak alternatif üretmemiz ve yaratımlar gerçekleştirmemiz gerekiyor.

ÖNEMLİ NOT: Güvenli kondom NONOXYNOL-9 adlı kimyasal madde (sperm öldürücü krem) ile birlikte kullanılan latex kondomdur. Doğal-deri kondomlar ve petrolden üretilmiş kayganlaştırıcılarla kullanılan latex kondomlar güvensizdir. Petrol bazlı kayganlaştırıcılar kondomların geçirgenliğini arttırmaktadır. Eğer gerekliyse su-bazlı kayganlaştırıcılar kullanılmalıdır.



Kaynak: Kaos GL, Eylül 1996, Sayı 25


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam