29/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Azerbaycan’da İsa Şahmarlı’nın intiharının ardından LGBT intiharları yeniden gündeme geldi.

LGBT İntiharları Toplumsal Bir Meseledir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Azerbaycan’da geçtiğimiz hafta LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivisti İsa Şahmarlı’nın kendini asması, intihar meselesini yeniden gündeme taşıdı. Kendisi de eşcinsel bir erkek olan Şahmarlı, bıraktığı “bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil” notuyla ölümüne yol açan toplumsal yapıya dikkat çekmişti.   
 
Eşcinsel ve Biseksüellerde İntihar Oranı Heteroseksüellerden Daha Yüksek
Eşcinsel intiharlarına ilişkin, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin “Eşcinsellik” başlıklı 10. Bilgilendirme Dosyası uluslararası araştırmalardan bilgilere yer veriyor. Dosyaya göre, gey, lezbiyen ve biseksüellerin (GLB) yaşamları boyunca intihar düşüncesi ve intihar girişimi sıklığı heteroseksüellerden daha fazla.
 
İntihar özelinde Psikiyatri Uzmanı Seven Kaptan’ın yazısı, GLB’lerin özellikle ergenlik döneminde intihar girişimlerinin daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Bunun altında yatan sebep ise GLB ergenlerin GLB erişkinlere kıyasla homofobiye daha fazla maruz kalması olarak belirtiliyor.
 
GLB ergenlerin eğitim hayatında yaşadığı ayrımcılığın ciddî ruh sağlığı sorunları yarattığını ifade eden Kaptan, eğitimcilere ve rehberlik uzmanlarına cinsel yönelimler konusunda doğru bilgilerin ulaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
 
Transların Ruh Sağlığı: Çok Çalışılmamış Bir Alan
Transların intihar riski ve aldıkları klinik destek üzerine bir çalışma hazırlayan Dr. Şahika Yüksel ise transların, GLB’lerin maruz kaldığı risk faktörlerinin yanı sıra cinsiyet kimliklerine yönelik ayrımcılık ve damgalamayla karşılaştıklarını belirtiyor.
 
Yüksel, intihar düşüncesine sahip LGBT’lerin yakın çevresinde bulunanlara kendi homofobi ve transfobilerini yenmeye çalışmalarını, sakin davranmalarını, yargılayıcı tepkiler vermemelerini ve kişi istiyorsa konuşma ortamı yaratmalarını öneriyor.
 
Peki, uzman desteği için nasıl bir yönlendirmeli izlenmeli sorusuna ise Yüksel’in yanıtı şöyle: “İntihar düşüncesi ve planlarının ciddiyeti değerlendirilmelidir. Bir ruh sağlığı sorunu ve ciddi bir ölüm riski olan LGBT’lerin bir klinik uzman tarafından görülmesi gerekir. Uzman seçiminde farklı şehirlerdeki CETAD listesinden yararlanılabilir.”   
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret