15/03/2012 | Yazar: Barış Sulu

Cezaevlerindeki LGBT’ler ile ilgili çalışan derneklerden biri olan Pembe Hayat’tan Aras Güngör’e LGBT mahkûmların durumlarını sorduk...

LGBT Mahkûmlar Çifte Cezalandırılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Son dönemlerde cezaevlerindeki mahkûmların koşulları, cezaevindeki gazeteciler, çocuk mahkûmların tacize ve tecavüze uğraması gündemden düşmemekte. Son olarak da CHP çocuklu kadın mahkûmların sorunlarını gündemleştirmek için çalışmalara başladı.
 
Peki, cezaevlerindeki LGBT mahkûmların durumları ile ilgili Türkiye’de neler yapılıyor? Türkiye’de yaklaşık 15 yıldır “biz de varız” diyerek her alanda var olduğunu göstermeye çalışan ve örgütlü olarak mücadelesini sürdüren LGBT’ler cezaevlerinde nelerle karşılaşıyor? Cezaevlerindeki LGBT’ler ile ilgili çalışan derneklerden biri olan Pembe Hayat’tan Aras Güngör’e sorduk.
 
Kaç yıldır cezaevleri ile ilgili çalışıyorsunuz?
6 yıldır cezaevleriyle ilgili çalışıyoruz. Kurulduğumuzdan beri derneğimizin adresine ve faks numarasına cezaevinden mektuplar geliyor.
 
Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Aslında cezaevlerinde LGBT bireylerle dayanışma niteliğini taşıyor çalışmalarımız. Kıyafet, ayakkabı, kitap, dergi gönderiyoruz, mektuplaşıyoruz.
 
Kaç LGBT mahkûmla bağlantıdasınız?
İletişimde olduğumuz -trans kadınlar çoğunlukta olmak üzere- 25’e yakın LGBT mahkûm var.
 
Cezaevlerinde LGBT bireyler açısından nasıl sorunlar var?
Cezaevleri çok girebildiğimiz bir alan değil. İçerideki sorunları ancak mektuplardan ve cezaevinden çıkan arkadaşlardan öğreniyoruz. Mektuplaşmalarda da sorunlar var biliyorsunuzdur. Mektuplara sansür gibi bir durum söz konusu.
Genel olarak yaşamsal, insani koşullar ile ilgili sorunlar var, LGBT kimliğini öne sürerek havalandırmaya çıkamama, spor etkinliğine katılamama, eğitime katılamama, meslek edindirme kurslarına katılamama gibi durumlardan haberimiz var. Kısaca hakları olan şeylerden yararlandırılmıyorlar LGBT bireyler.
Trans durumu ile ilgili sorunlar var, düzenli kullanılması gereken hormonlar, hastaneye gitme, tektik yaptırma gibi durumlar var biliyorsunuz bu minvalde. Cezaevleri tarafından bu izinler ya verilmiyor ya da verilse bile trans bireylerin ayda bir defa karaciğer testi yaptırması gerekirken buna yılda bir defa izin verebiliyor gibi.
Bunun yanı sıra LGBT bireyler için en zor olanı koğuşlardaki kadın - erkek ayrımı. Bazı cezaevlerinde trans ve/veya eşcinsel bireyler için özel koğuşlar bulunmakta ama trans kadın bir birey trans geçiş sürecini tamamlamamış ve bundan dolayı hala mavi kimlikli ise erkek koğuşuna konulabiliyor ya da tam tersi trans erkekler için de geçerli. LGBT’ler cezaevinde kendisinden başka LGBT yoksa zorunlu olarak tek kişilik hücrede tecrit altında kalabiliyor. Geçiş sürecinde olan translar için durumu bir düşünün yani. Ya da erkek koğuşuna konulan eşcinsel bir mahkûm kimliğinden dolayı tacize ve tecavüze açık hale getiriliyor. Cezaevleri tarafından da bunların üstü kapatılıyor… Daha tahmin edemediğimiz onlarca sorun.
 
Ne gibi önerileriniz var?
Öncelikle Türkiye’deki cezaevi sistemine yönelik dış denetimin yani devlet kurumları dışındaki örgütlerin, STK’ler ve diğer insan hakları örgütlerinin cezaevlerine denetiminin yolunun açılması gerekiyor.
Cezaevlerinin tüm koşullarının insani koşullarda olması için mekânsal bir revizyona gidilmeli. 5 metrekarede insanlar hayatta kalmak için uğraşıyor. Sosyal uyum sorunları, sağlık sorunları bu nedenle çok fazla yaşanıyor. Cezaevlerinde bütüncül bir yaklaşım gerekli. Hem LGBT bireyler için hem de LGBT’ler dışındaki mahkûmlar için mekânsal ve tıbbi anlamda uluslararası standartlarda iyileştirilme yapılması gerekiyor.
 
CHP’nin “cezası 5 yıldan az olan çocuklu kadın mahkûmlar cezalarını evlerinde çeksinler” önerisi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Cezaevleri için özel çalışılmalı sadece kadın mahkûmlar için değil diğer mahkûmlar için de belli bir standarda getirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar mecliste BDP’nin önerileri oldu ama yeteri kadar tartışılmadı. Cezaevleri meclisin önemli gündemlerinden olmalı. Popüler olaylar üzerinden gündemleşen sonra da unutturulan bir konu olamaz bu. (Barış Sulu/kaosgl.org)
 
Konuyla ilgili haberler:
 
Eşcinsel ve Tutsak Olmak!
 
İçeri’de Olmak!

Etiketler: insan hakları
nefret