20/06/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Av. Rozerin Seda Kip en başta tutuklama kararının adil olmadığını vurgulayarak, uzun tutukluluk sürelerini eleştirdi.

LGBTİ+ aktivisti Çağla tutuksuz yargılanacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Referandum protestosunda tutuklanan LGBTİ+ aktivisti Çağla’nın duruşmasında tutuksuz yargılanma kararı çıktı. Av. Rozerin Seda Kip en başta tutuklama kararının adil olmadığını vurgulayarak, uzun tutukluluk sürelerini eleştirdi.

İstanbul’da referandum protestosu sırasında gözaltına alınıp tutuklanan LGBTİ aktivisti Çağla bugün hakim karşısına çıktı. İki aydır “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklu bulunan Çağla’nın duruşması 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada Çağla’nın tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Dava 13 Temmuz’a ertelendi.

“Ortada delil yok”

Çağla’nın avukatı Rozerin Seda Kip duruşmaya ve davanın geneline dair KaosGL.org’a konuştu. Kip, Çağla’nın iki aydan uzun bir süre boyunca tutuklu olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“İddianamede Çağla’nın bir slogan atarak Cumhurbaşkanına hakaret ettiği söyleniyor. Ancak ortada herhangi bir delil yok. Müvekkilim de protestoya katıldığını ancak bahsi geçen sloganı atmadığını defaatle ifade etti.”

“Tutuklama kararı adil değildi”

Dosyanın bilirkişiye gönderildiğini, tutuksuz yargılanma taleplerinin ise kabul gördüğünü belirten Kip, Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla ülke genelinde çok sayıda kişinin haksız yere tutuklandığını vurguladı:

“Hakaret iddiasıyla tutuklanmanın, tutuklu yargılanmanın hukuki hiçbir tarafı yok. Uzun tutukluluk süreleri bezdirme, yıldırma ve cezalandırmaya dönüşüyor. Hakaret suçunun niteliği bile tartışmalı iken, tutukluluk gibi ağır bir yaptırımın bu kadar yaygınlaşması endişe verici. Kişiler hapsedilme duygusuyla yıldırma psikolojisine sokuluyor. Biz Çağla’nın dosyasında ve diğer dosyalarda tutukluluğa itiraz ettiğimizde aynı suçtan başka mahkemelerin verdiği beraat kararlarını da sunuyoruz. Ancak çoğu zaman mahkemeler beraat kararlarını dikkate almıyor. Mahkemeler birbirleriyle çelişiyor. Hukuk, herkes için aynı işlemiyor.”

Ne olmuştu?

18 Nisan Günü referandum protestolarının bitmesinin ardından evine yürürken polis tarafından gözaltına alınan Çağla Devrim, Beşiktaş Polis Merkezi’nde talimatsız ve keyfi olarak 1 gün tutulduktan sonra gözaltı süresi ifadesi alınmaksızın 3 gün daha uzatıldı. Gözaltında geçen 4. gününde yine ifadesi dahi alınmadan cumhurbaşkanına hakaret suçundan tutuklamaya sevk edildi.

LGBTİ+ aktivisti Çağla Devrim 22 Nisan tarihinde çıkarıldığı 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından cumhurbaşkanına hakaret suçu gerekçesiyle tutuklandı.

Dosyaya bakan 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Çağla, “Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu”nu işlediğine yönelik somut emareler bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak Bakırköy Cezaevine sevk edildi.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), tutuklama kararının ardından “Çağla’nın tutukluluğu hukuksuzdur! Çağla derhal serbest bırakılmalıdır” diyerek davanın takipçisi olacağını belirtti.

SPoD, tutuksuz yargılanma kararını da sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

Nisan ayında beş LGBTİ aktivisti tutuklanmıştı

16 Nisan’da oylanan anayasa değişikliği için hayır kampanyası yürüten, referandumdaki şaibeleri protesto eden Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’den 5 LGBTİ aktivisti farklı gerekçelerle tutuklandı.

Tutuklananlar arasında yer alan Kızıl Okyanus LGBTİ aktivisti ve Pozitif Direniş üyesi Asya Gökalp de geçtiğimiz günlerde tahliye edildi.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam