23/01/2017 | Yazar: Umut Güven

SPoD Belediye Eşitlik Endeksi projesi kapsamında altı şehirden LGBTİ aktivistleri bir araya geldi.

LGBTİ aktivistleri belediyelerde eşitlik için buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD Belediye Eşitlik Endeksi projesi kapsamında altı şehirden LGBTİ aktivistleri bir araya geldi, yerel yönetimlerin LGBTİ politikalarını tartıştı.

SPoD Belediye Eşitlik Endeksi projesinin aktivistler paydaş toplantısı 21 Ocak’ta İstanbul'da gerçekleşti.

Belediye Eşitlik Endeksi projesi kapsamında altı farklı şehirden LGBTİ örgütlerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda Belediyelerin mevcut politikaları ve hedeflenen çalışmaları konuşuldu.

Hedef: Belediyelerin çalışmalarını görünür kılmak

Türkiye’deki yerel yönetimler arasında LGBTİ dostu faaliyetler içinde olan belediyelerin yaptığı çalışmaları endeks sayesinde öne çıkartmayı ve uzun vadede de Türkiye genelindeki belediyeleri LGBTİ dostu olmaları yönünde teşvik etmeyi hedefleyen projenin danışma kurulu toplantısı da 2016 yılının Aralık ayında gerçekleşmişti.

Gün boyu süren toplantı, SPoD’un siyasi temsil alanında yaptıklarının ve Türkiye’deki LGBTİ’lerin taleplerinin neler olduğunun, SPoD Akademik Alan Koordinatörü Neyir Zerey tarafından sunulması ile başladı.

Aktivistlerin yerel yönetimlerle mevcut ilişkilenmelerine dair tecrübe paylaşımları ile devam eden toplantıda, yerellerde gerçekleştirilmek istenen projelere de değinildi.

Katılımcılar arasından Açık Toplum Vakfı Program Sorumlusu Didem Tekeli, yerellerde gerçekleştirilmesi planlanan projeler için derneklere hibe desteği sunabileceklerini ve başvurulara açık olduklarını dile getirdi.

“Belediyelerde kurum içi eğitim şart”

Toplantıdaki son oturum ise, proje kapsamında dikkat edilecek olan endeks kriterlerinin tartışılması ile gerçekleşti.

Katılımcılardan Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Sedef Çakmak, kurum içi eğitimin önemli bir kriter olduğunu şu sözlerle belirtti:

“Bazı Belediyeler LGBTİ alanında çalışma yapmak konusunda tedirgin bir yaklaşım sergileyebiliyor. Bu tedirginliği homofobi veya transfobi olarak isimlendirmek yanlış olur. Bilgi eksikliğinden kaynaklı bu yaklaşımla mücadele etmede kurum içi eğitimler yapmak bu yüzden çok önemli”

SPoD, aktivistlerle gerçekleştirilen bu toplantıdan bir gün sonra, belediye çalışanları ile bir araya geldi.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam