12/02/2020 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2019 Yılı Araştırması, işyerindeki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığı engelleyecek araçlar öneriyor.

LGBTİ+ çalışanlara yönelik ayrımcılık ile nasıl mücadele edilir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Cat O'Neil

Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2019 Yılı Araştırması, LGBTİ+ çalışanlara yönelik ayrımcılıkla mücadelede izlenmesi gereken yola ışık tutuyor.

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin birlikte hazırladığı araştırmada katılımcıların çoğu ayrımcılığa karşı toplumsal farkındalığı geliştirecek zihinsel ve davranışsal dönüşümlerin sağlanması gereğini belirtiyor ve bu dönüşüm için ise toplumsal farkındalık kampanyalarını öneriyor.

Mevzuat değişikliği ve hükümetin rolü

Katılımcıların işaret ettiği bir diğer mücadele aracı ulusal mevzuatta ayrımcılık yasağı ihtiyacı. Araştırma sonuçlarına göre, Anayasa’nın ayrımcılık yasağını düzenleyen ilgili maddesinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini kapsayacak şekilde değiştirilmesi işyerinde LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılığa karşı mücadelesinde etkili olacak.

Rapordan çıkan bir diğer mücadele aracı, hükümetin sorumluluk üstlenmesi. Katılımcılar, hükümet yetkililerinin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemde bulunmadan ve LGBTİ+’ların en temel insan haklarını geliştirmek için çalışmaları ile işyerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcı uygulamaların azalacağını umuyor.

Toplumsal dönüşüm olmadan olmaz

Rapor, LGBTİ+’ları koruyan yasaların çıkmasının ayrımcılığı tamamen engellemeyeceğine dikkat çekiyor: “Yasalar insanlar eliyle hayata geçirilmektedir ve toplumsal dönüşüm olmaksızın LGBTİ+ çalışanların işyerindeki çalışma koşullarının bütünüyle değişmesi mümkün değildir.”

Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel’in hazırladığı editörlüğünü Kaos GL’den Murat Köylü’nün üstlendiği “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2019” raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam