13/03/2019 | Yazar: Yıldız Tar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, senelik raporunda Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasakları ve 2018 İstanbul Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasına yer verdi.

LGBTİ+ etkinlik yasağı İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, senelik raporunda Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasakları ve 2018 İstanbul Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasına yer verdi.

Kaos GL Derneği’nin 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde gazetelere verdiği ilan, Çizim: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) senelik raporu yayınlandı. İnteraktif ve güncellenen bir belge olarak tasarlanan raporda 100’den fazla ülkede 2018 yılında yaşanan insan haklarına ilişkin gelişmeler yer alıyor.

Örgüt; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin gelişmeleri de ayrıca ülke bazlı değerlendiriyor. Hemcinsler arası cinsle ilişki ve cinsiyet ifadesinin suç olduğu ülkelerin yanı sıra LGBT haklarına ilişkin önemli gelişmelerin yaşandığı ülkeler de raporda yer alıyor.

Raporda ayrıca örgütün özel olarak interseks haklarına ilişkin çalışmalarının yer aldığı ülkelere de yer veriliyor.

Ankara’daki etkinlik yasakları ve İstanbul Onur Yürüyüşü’ne yasak

Raporun Türkiye bölümünde ise Ankara’da Kasım 2017’de Valiliğin ilan ettiği halen devam eden LGBTİ+ etkinlik yasağı ve 2018 İstanbul Onur Yürüyüşü’nün yasaklanması yer alıyor:

“Ankara Valisi’nin Kasım 2017’de yürürlüğe koyduğu lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları için çalışan grupların etkinliklerine yasak kararı 2018 boyunca uygulandı; yasak başka şehirlerdeki toplanma ve etkinliklere yasak getirilmesine ilham kaynağı oldu ve Türkiye’nin LGBT’lere dönük gittikçe artan baskıcı yaklaşımını gözler önüne serdi. Haziran’da ise İstanbul Valisi şehrin geleneksel Onur Yürüyüşü’nü dördüncü kez güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle yasakladı.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam