28/02/2019 | Yazar: Yıldız Tar

​LGBTİ çatı örgütü ILGA-Avrupa senelik raporunu yayınladı.

LGBTİ+ etkinlik yasakları ILGA-Avrupa raporunda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ çatı örgütü ILGA-Avrupa senelik raporunu yayınladı. Türkiye’deki LGBTİ+ etkinlik yasakları, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne engeller, şiddet ve hak ihlalleri raporda yer alıyor.

Uluslararası lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks çatı örgütü ILGA’nın Avrupa bölge örgütü ILGA-Europe (Avrupa), senelik LGBTİ hakları inceleme raporunu yayınladı.

2018 yılı raporunun Türkiye bölümünde LGBTİ+ etkinlik yasakları ile örgütlenme özgürlüğünün ihlal edilmesi öne çıkıyor.

Raporda; iltica, eğitim, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, sağlık gibi başlıklar altında Türkiye’de bir yolda LGBTİ+’ların haklarının nasıl ihlal edildiği ortaya konuyor.

LGBTİ+ etkinlik ve yürüyüş yasakları

Raporun örgütlenme özgürlüğü bölümünde, Ankara Valiliği’nin devam eden LGBTİ+ etkinlik yasağı yer alıyor. Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin yasaklara karşı açtığı davalar, Valiliğin 3 Ekim’de yenilediği yasak kararı, SPoD ofisine saldırıİstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ve Adana Onur Yürüyüşü’nün yasaklanması yer alıyor. Raporda ayrıca İzmir ve Mersin’de onur yürüyüşlerinin sorunsuzca yapılması ve polis saldırısı ile karşılaşmamasından da bahsediliyor.

Raporun ifade özgürlüğü bölümünde ise Kaos GL’nin kurucularından Ali Erol’un gözaltına alınması eleştiriliyor.

Rapordan kısa kısa

Raporda çeşitli başlıklarda öne çıkan ihlaller şöyle

*İltica başlığında KaosGL.org’un duyurduğu Yalova’da mülteci trans kadın Ayda’nın linç girişimine maruz kalması ve yine KaosGL.org’un duyurduğu Azerbaycanlı LGBTİ’lere keyfî gözaltı

*Yeni Akit’in nefret söylemleri ve SPoD hakkında “sapkınların örgütü” demesi

*Ankara, İzmir ve Osmaniye’de LGBTİ+’ları hedef alan nefret bildirilerinin dağıtılması

*Trans öğrencilerin KYK yurtlarına alınmaması ve eğitim haklarının gasp edilmesi

*Trans kadın mahpus Diren Coşkun’un kötü muameleye uğradığı ve sağlık hakkına erişimi engellendiği için açlık grevi yapması ve hapishanelerde devam eden hak ihlalleri

Rapora ulaşmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları
nefret