02/06/2016 | Yazar: Fırat Varatyan

Mersin Onur Haftası kapsamında ‘LGBTİ İnsan Hakları Savunucularının Güvenliği’ atölyesi yapıldı.

Mersin Onur Haftası kapsamında “LGBTİ İnsan Hakları Savunucularının Güvenliği” atölyesi yapıldı.

Mersin Onur Haftası kapsamında “LGBTİ İnsan Hakları Savunucularının Güvenliği” atölyesi bugün (2 Haziran) Mersin Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi’nde Mersin 7 Renk, Queer Adana, Kaos GL, Pembe hayat, Bursa Özgür Renkler, Antalya Pembe Caretta ve Mersin İHD’nin katılımıyla yapıldı.

Kaos GL Avukatı Hayriye Kara, Kaos GL’ye dönük tehdit ve karşılığında yaptıkları başvurularla aldıkları sonuçları aktardı. Alternatif çözümler bulmak zorunluluğundan bahsetti. Yer değiştirme, programların uygulanmasında güvenliği arttırma gibi seçeneklerden bahsetti.

“Dönemin rüzgarına göre baskı değişebilir”

Kişi güvenliğinden bahsedilen oturumda kendini korumanın gerekliliği ve önemi konuşulurken, ofislerin fiziksel güvenliğinin nasıl sağlanabileceği üzerinden aktivistler arasında deneyimler paylaşıldı. Pembe Hayat, Kaos GL ve Mersin 7 Renk LGBTİ derneklerinden isimler ofis güvenliği üzerine aktarımlarda bulundu.

Dönemin politik rüzgarına göre baskının değişebildiğini ve hareketin kendini buna göre ayarlayarak eylemselliğini ve aktivizmini belirlemesi gerektiğinden bahseden Kaos GL’den Seçin Tuncel eylemlerde güvenlik önlemlerinin konuşulması gerektiğini belirtti.

“Sokağa çıkmak zorunda değiliz ama sokağı talep etmek zorundayız”

Gençlerin derneğe ve dernek işlerine katılımına dair deneyim aktarımları yapıldı. Güvenlik ve sosyalleşmenin konuşulduğu kısımda derneklerin alternatif sosyalleşme mekanları yaratabileceği vurgulandı.

Pembe Hayat Derneği’nden Av. Yalçın Koçak alınan fiziksel önlemlerinin yetersiz olduğunu ve aktivistler açısından güvenliğin hiçbir zaman yüzde 100 olmayacağını söyledi. Yaratılan gergin ortamdan bahseden Koçak, “Sokağa çıkmak zorunda değiliz ama sokağı talep etmek zorundayız” dedi.

Sadece ofis ve aktivizm üzerinden değil özel hayat güvenliğinde dikkat edilmesi gereken esaslar da konuşuldu.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen “LGBT Hakları için Farkındalık ve Savunuculuk Projesi”  ve OutRight Güvenlik Fonu kapsamında desteklenmiştir. Bu, etkinlik içeriğinin AB'nin ve OutRight'ın resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam