11/01/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Murat Köylü, bianet’e Avrupa Konseyi standartlarına göre Türkiye’nin LGBTİ+ hakları açısından ne durumda olduğunu anlattı.

LGBTİ+ hakları açısından Türkiye Avrupa Konseyi’nin neresinde? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Murat Köylü, bianet’e Avrupa Konseyi standartlarına göre Türkiye’nin LGBTİ+ hakları açısından ne durumda olduğunu anlattı.

Kaos GL İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü, geçtiğimiz günlerde üçüncü baskısını yapan “Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabına ilişkin bianet’ten Evrim Kepenek’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin önerdiği yol haritasına göre hareket etmediğini söyleyen Köylü, şöyle devam etti:

“Maalesef Türkiye kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihadını uygulamaktan son derece uzak. Tersine, son yıllarda daha da geriye giden bir yaklaşım gözlemliyoruz.

“Örneğin başkent Ankara’da bir yılı aşkın süredir LGBTİ+ hakları ile ilgili her türlü etkinlik yasak. Mahkemeler de ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin apaçık ihlal edildiği bu yasağı destekler nitelikte kararlar verdiler. Öldürülen onca trans ve eşcinsele rağmen hala bazı medya organları nefret söylemi yayıyor; kişileri ve sivil toplum kuruluşlarını hedef gösteriyor; savcılıklar ise bunlarla ilgili herhangi bir girişimde bulunmuyor.

“Avrupa Konseyi ve AİHM standartları bir yana, Türkiye, kendi anayasasına da içkin eşit vatandaşlık ilkesinin gereklerini yapmıyor. Hükümet, bunca cinayete ve ayrımcılığa rağmen LGBTİ+ hakları alanında çalışan derneklerle herhangi bir iletişim içinde değil. Çözüme değil soruna çanak tutan bir yaklaşım sürdürdüğünü söyleyebiliriz.”

Söyleşinin tamamı için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam