25/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

“‘LGBTİ+’lar sapkın ve ahlaksız’ gibi söylemler doğrudan nefret suçlarının muhattabı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Gülüm, Meclis’teki konuşmasında “LGBTİ+’lar sapkın ve ahlaksız” benzeri söylemlerin nefret suçlarına zemin hazırladığına dikkat çekti. Gülüm konuşmasında şunları söyledi:

“İktidar direk veya dolaylı olarak bu nefret söylemlerinin zeminini hazırlar bu suçu işleyenleri korur kollar. Türkü; Kürde, Ermeniye, Süryaniye, Laza, Çerkese, Romana, sünni olanı aleviye, hristiyana, ateiste, yahudiye, ezidiye düşman edenler tüm toplumu da LGBTİ’lere düşman kılar. ‘LGBTİ+’lar sapkın ve ahlaksız’ gibi söylemler doğrudan nefret suçlarının muhattabı olan en büyük kesimden biri. 2016’da trans kadın Hande Kader yakılarak öldürüldü. Afyonkarahisar’da yaşayan trans kadın Defne bir erkek tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Didem Akay yaşadığı baskılardan ötürü daha fazla dayanamadı ve intihar etti. Antalya’da tras kadın Gökçe Saygı evinde, sırtından yedi bıçak darbesiyle öldürüldü. Son 5 yılda onlarca trans kadın öldürüldü. Ankara’da yani Meclis’in olduğu yerde, Eryaman’da translara karşı sistematik yağma ve yaralamalar yaşandı. Türkiye trans kadın cinayetlerinde Avrupa’da birinci dünyada ise 9. sırada… İşte Türkiye’nin rakamları.

“Halkları, inançları birbirine düşmanlaştırmaya çalışanlar…”

HDP İstanbul Vekili Gülüm konuşmasını Twitter hesabından şu notla paylaştı: “Halkları, inançları birbirine düşmanlaştırmaya çalışanlar aynı şekilde LGBTİ+’ları nefret söyleminin ve suçlarının hedefi haline getiriyor.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları, siyaset
nefret