17/06/2020 | Yazar: Kaos GL

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırılarındaki artışı Meclis’e taşıdı: “LGBTİ+’ların nefret eylemlerinin hedefi haline gelmesini önleyecek misiniz?”

LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırılarındaki artış Meclis’e taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Haziran ayında LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırılarındaki artışı Meclis gündemine taşıdı.

SPoD Danışma Hattı verilerinden hareketle, LGBTİ+’lara dönük nefret saldırılarında Mart ve Nisan aylarında yaklaşık %50 Mayıs ayında ise %110’luk bir artış yaşandığının altını çizen Kadıgil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Haziran ayı içerisinde Maçka Parkı’nda, 4. Levent’te bir börekçide ve Beylikdüzü’nde  gerçekleşen saldırılara ilişkin yasal olarak yapılan işlemleri sordu:

“1- Söz konusu saldırılara ve şikayetlere yönelik herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

2- Mağdurların ifadelerini uygun şekilde almadıkları iddia edilen Esenyurt Karakolu’ndaki görevlilerle ilgili herhangi araştırma ve soruşturma başlatılmış mıdır?

3- Emniyet ve güvenlik birimlerindeki personelin, anayasa önünde eşit hak ve yükümlülüklere sahip olan LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı uygulamalar yapmasının önüne geçmek için herhangi bir eğitim çalışmanız var mıdır?

4- Son bir yıl içeridinde LGBTİ+’lara kaç saldırı gerçekleşmiştir?

5- 25 Mayıs tarihinden bugüne LGBTİ+’lara yönelik kaç saldırı gerçekleşmiştir?”

Kadıgil ayrıca Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği diğer önergede, LGBTİ+’ları sistematik olarak yayınları ve söylemleriyle hedef haline getiren kurum ve şahıslara yönelik bugüne dek açılan soruşturma sayısını ve yapılan yasal işlemleri sordu:

“1- Çeşitli yayın kuruluşları ve kimi şahıslar tarafından LGBTİ+’lara yönelik sistematik yapılan nefret söylemleri, ayrımcılık ifadeleri ve hedef gösteren açıklamalar/yayınlar için bugüne dek açılan soruşturma sayısı nedir? Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüştür? Hukuki süreç sonunda verilen cevalar nedir?

2- Bakanlığınız döneminde cinsel yönelimi nedeniyle saldırıya uğrayan kişi sayısı bilinmekte midir? Bilinmiyorsa bu yönde veri oluşturmak için herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?”

Türkiye’de nefret suçları

Kaos GL Derneği’nin 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarının üçte ikisinde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyor. 2019’da bildirilen 150 vakadan 41’inde yani dörtte birinden fazla oranda olayda failler üç kişiden fazlalar.

beylikduzu-nde-homofobik-nefret-saldirisi-1

2019 yılı araştırmasının sonuçlarına göre 150 vakadan sadece 26’sı polise bildirildi. Bildirmeme gerekçesi olarak ise en çok “başvurunun işe yarayacağına inanmama”, “polis tarafından aileye ya da medyaya ifşa edilmekten sakınma” ve “polis tarafından ayrımcılığa uğratılmak istememe” dile getiriliyor:

beylikduzu-nde-homofobik-nefret-saldirisi-2

“Bu yanıtlar LGBTİ+ hak sahiplerinin polis özelinde devlet organlarına duydukları güvensizliği resmediyor. Türk Ceza Kanunu’nda geçen fiziksel şiddet, cinsel taciz, tehdit, şantaj, alıkonulma ve hatta tecavüz gibi apaçık suçlara maruz kaldıklarında dahi adalet aramak yerine daha da fazla “hak ihlaline uğramamak” için polise gitmemeyi tercih ediyorlar. Maalesef ihbar edilen vakalarda polisin nasıl bir tepki verdiği sorusuna verilen yanıtlar da bu tercihi kısmen anlaşılır kılar nitelikte. 2019 yılında ihbar edilen 26 vakadan yaklaşık yarısında polis “ilgisiz” ve yaklaşık üçte birinde “aşağılayıcı ya da ters” davranmış. Bu bulgu, homofobi ve transfobi temelli ayrımcılığın toplumsal olduğu kadar kurumsallaşmış nitelikler de gösteren kökenlerine işaret ediyor. Çoğu vakada polis, suçluları mazur, mağdurları suçu hak etmiş kişiler olarak görüyor.”

beylikduzu-nde-homofobik-nefret-saldirisi-3


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam