19/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

“LGBTİQ+’ların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü” başlıklı çalıştayın ilk konuşmacısı Av. Didem Öykü Aydın oldu.

“LGBTİ+’ların yaşam hakkını savunmakla o kadar meşgulüz ki medeni haklarını konuşamıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği “LGBTİQ+’ların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü” çalıştayı 19 Ekim Cumartesi günü Ankara Barosu Eğitim Genel Merkezi’nde başladı.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın açılış konuşmasının ardından LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nin Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Güzin Tanyeri ve Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara kısaca çalıştayı tanıttı.

Çalıştayın ilk konuşmacısı Avukat Öykü Didem Aydın oldu. Av. Aydın “Devletin Toplanma Özgürlüğünü Sınırlama Yetkisi” isimli konuşmasına LGBTİ+ haklarının tarihsel bir özeti ile başladı.

lgbti-larin-yasam-hakkini-savunmakla-o-kadar-mesguluz-ki-medeni-haklarini-konusamiyoruz-1

Av. Aydın, son 1 yıl içindeki LGBTİ+’lara yönelik yasakları şöyle özetledi: “Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde 19 öğrenci gözaltına alındı, 17 Mayıs’ta Baro’muza bir müdahale oldu, Haziran’da İzmir’de bulunduğum sırada ODTÜ LGBTİ+ Dayanışma’nın başkanı gözaltına alındı, yine Haziran ayında İstanbul’da gözaltılar oldu. Bu gözaltıların hepsi de biber gazı, şiddet ve kısmen yoğun darpla, yaralamalarla gerçekleşti. Bu arka planı not etmek isterim. Hatta Ankara Barosu ODTÜ’de Onur Haftası’nda olabilecekleri öngördü ve buradan hareketle kulüplerin hukuk desteğine cevap verdi, basın açıklaması dahi düzenledi. Hatta Başkanımız Erinç Bey, ODTÜ rektöründen randevu dahi istedi.”

“Önemsiz bir değer için önemli bir değer yasaklanamaz”

“Biz Türkiye’de LGBTİ+’ların yaşam hakkını savunmakla o kadar meşgulüz ki medeni haklarını konuşma düzeyine gelemedik” diyen Av. Aydın, dünyanın birçok ülkesinde LGBTİ+’ların eşit evlilik hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Hukukta “önemsiz bir değer için önemli bir değer yasaklanamaz” diyen Av. Aydın, “Aileyi korumak hafiftir yaşam hakkından” ve LGBTİ+’ların en temel hak ve özgürlüklerinin neden yasaklanamayacağını aktardı.

Av. Aydın konuşmasını Ankara Barosu önünde yapılan 17 Mayıs Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Gün’de yapılan basın açıklamasına polisin müdahalesinin görüntülerini izleterek sona erdirdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam