23/11/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin düzenlediği LGBTİ+ Mahpuslar Atölye Çalışması’nda hak ihlallerinin raporlama süreci ve işbirliği fırsatları konuşuldu.

“LGBTİ+ mahpuslar açlık grevi ile gündemde bu da içerideki çaresizliği ortaya koyuyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Önder İpek

Hapishaneler alanında çalışma yürüten Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) 22 Kasım Cuma günü dernek ofisinde LGBTİ+ Mahpuslar Atölye Çalışması düzenledi.

Türkiye’nin farklı kentlerinde faaliyet yürüten LGBTİ+ dernek ve toplulukların da katıldığı atölye, CİSST’ten Hilal Başak Demirbak’ın derneğin çalışma alanına dair bilgi vermesi ile başladı.

“Hapishaneler heteroseksüel erkekler için tasarlanıyor”

Demirbaş, mahpusun şikâyetini alarak, ilgili kurumlara başvurduklarını ardından da raporlama yaptıklarını belirtti. Danışmanlık verdikleri kurumları sıralayan Demirbaş, özel ihtiyacı olan mahpuslara dair bilgi de verdi. Demirbaş hapishanelerinin tek tip yapısı için şunları söyledi: “Türkiye’deki hapishaneler, Türk, sünni, Müslüman, heteroseksüel, erkekler için tasarlanıyor. Haliyle bu mekânların kendisi diğer kişiler için ayrımcılığa dönüşüyor.”

Hapishanedeki insan hakları ihlallerinin infaz koruma memuru, sağlık personeli, sosyal hizmet uzmanı ve psikologların da sergileyebildiğini belirten Demirbaş, LGBTİ+ mahpusların karşılaştıkları ayrımcılık türlerine değindi, LGBTİ+ mahpusların diğer mahkûmlarla bir araya getirilmemesinden dolayı iş atölyelerine girip para kazanamadıklarını hatırlattı.

CİSST’in ihlal raporlama sistemini katılımcılarla paylaşan Demirbaş, raporlamaya da konu olan başvurulara gelen cevapların çoğunun matbu olduğunu söyledi.

“LGBTİ+ mahpuslar arasında en çok gündeme gelen ölüm orucu ve açlık grevi, bu da içerideki çaresizliği ortaya koyuyor” diyen Demirbaş, trans mahpuslar Buse, Diren ve Esra’nın hapishanedeki hak mücadelesi sürecine değindi.

Atölye katılımcıların katkılarının ardından sona erdi.

Kimler katıldı?

CİSST’in düzenlediği LGBTİ+ Mahpuslar Atölye Çalışmasına, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Antep ve Kıbrıs’tan katılım oldu. Atölyeye şu dernek ve topluluklar destek verdi:

Lambda İstanbul LGBTİ+ Derneği, Boğaziçi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, QueerAnka, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi, Keskesor, ZeugMadi, Erktolia, Kırmızı Şemsiye Derneği, Ege Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları, Lavander LGBTİQ+, SPoD, İzmir ve İstanbul Onur Haftası komiteleri, Lubunya+ Dayanışma Ağı, Genç LGBTİ+ Derneği, Kaos GL Derneği, Kuir Kıbrıs Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, İnsan Hakları Derneği’nden temsilciler ile insan hakları çalışmacıları.


Etiketler: insan hakları
nefret