30/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Sogol Ghaeli:Lütfen, LGBTİ mültecilerin en temel haklarından mahrum kaldıklarını çevrenize anlatın, bize destek olun.

‘LGBTİ mülteciler hakkındaki gerçekleri çevrenize anlatın’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sogol Ghaeli:Lütfen, LGBTİ mültecilerin en temel haklarından mahrum kaldıklarını çevrenize anlatın, bize destek olun.

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının 30 Nisan Pazar günü gerçekleşen dördüncü oturumunun konuşmacısı Türkiye’de yaşayan İranlı Sogol Ghaeli LGBTİ mülteciler hakkındaki önyargılara değindi.

Sogol Ghaeli, “Türkiyeliler mültecilerin mali destek aldığını düşünüyor ancak Türkiye devleti bizi mali açıdan hiçbir şekilde desteklemiyor” cümleleriyle yanlış bilinen bir durumu aydınlatarak konuşmasına başladı.

Üzücü geçmiş ve belirsiz gelecek

Mültecilerin, geçmişindeki sıkıntılar ve geleceğindeki belirsizlik nedeniyle mutlu olamadıklarını bununla birlikte karşılaştıkları ırkçı ya da homofobik, transfobik tavrın yaşamlarını çekilmez hale getirdiğini ifade etti.

“Dil bilen doktor yok”

Dil bariyerinin en büyük sorun yarattığı konunun sağlık olduğunu ifade eden Ghaeli yaşadıklarını şöyle özetledi: “doktora gittiğimizde az bildiğimiz Türkçe ile derdimizi anlatmaya çalışıyoruz ancak doktor ‘senin bana ihtiyacın var, senin dil örenmen gerek, ben dil bilmek zorunda değilim’ diye cevap veriyor.”

Polisin kötü muamelesi

Polisin özellikle butch lezbiyenlere karşı davranışının korkunç olduğunu ifade eden Sogol Ghaeli, polisin defalarca “siz pissiniz, kadın mısın, erkek misin” diyerek kendisini aşağıladığını ancak kendisinin ayrımcı polise karşı hiçbir mekanizmasının olmadığını hatırlattı.

En kötü ve en ucuz işler, geri gönderilme korkusu…

Çalışma hayatının LGBTİ mülteciler için her zaman kötü ve ağır işler ve çok düşük ücretler anlamına geldiğini ve çalışırken her zaman tutuklanma, geri gönderilme korkusu yaşadıklarını ifade etti.

Barınma hakkı ve seyahat özgürlüğü kısıtlı

Ev tutabilen LGBTİ mültecilerin sözleşme imzalarsalar dahi ev sahiplerinin istediği zaman gelip kendilerini çıkardıklarını söyleyen Sogol Ghaeli, kamplarda kalma prosedürünün oldukça zor ve uzun sürdüğüne dikkat çekti.

Sogol Ghaeli, yaşadıkları uydu kentte bir sorun yaşadıklarında şehir değiştirme prosedürünün oldukça uzun sürdüğünü ve özellikle küçük şehirden büyük kente doğru bir talep olduğunda değişimin mümkün olmadığını ifade etti.

Sogol Ghaeli konuşmasına bir rica ile son verdi: “Lütfen iki gündür burada anlattıklarımızı, konuştuklarımızı çevrenize anlatın, mültecilerin ve LGBTİ mültecilerin yaşadıkları zorlukları, en temel haklarından mahrum olduklarını onlara söyleyin, bize destek verin”

"Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin ve UNHCR'ın desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları ve Savunuculuk Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin Avrupa Birliği'nin veya UNHCR'ın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir."


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret