03/08/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Pembe Hayat ile Kaos GL’nin stratejik davaları ve interseks dava süreçleri Avukat Kampı’nda konuşuldu.

LGBTİ+ müvekkiller ve stratejik dava süreçleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat ile Kaos GL’nin stratejik davaları ve interseks dava süreçleri Avukat Kampı’nda konuşuldu.

Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında gerçekleşen 2017 Avukat Kampı devam ediyor. Kampın üçüncü gününde Kaos GL ve Pembe Hayat bünyesinde Av. Hayriye Kara ve Av. Rıza Yalçın Koçak tarafından takibi yapılan stratejik davalar ve Av. Neşe Öztürk’ün takip ettiği interseks davaları konuşuldu.

Atölye, “stratejik dava”nın kavram olarak irdelenmesi ve koşullarının tartışılmasıyla başladı. LGBTİ+ müvekkilin olası kaygıları ve davayı stratejik yapacak noktalar belirlendi.

Av. Hayriye Kara ve Av. Rıza Yalçın Koçak, stratejik dava örneği olarak D.Ç isimli bir trans kadının dosyasını inceledi. Trans geçiş sürecine mahpus olmadan önce başlayan D.Ç’nin, sürecin devamlılığı için verdiği mücadelenin stratejik davaya dönüşmesi katılımcılar tarafından tartışıldı.

İkinci oturumda interseks davalarını takip eden Av. Neşe Öztürk, dava örnekleri üzerinden interseks kimlikle ilgili bütünlüklü bir hukuk anlayışı olmadığına dikkat çekti.

İnterseks bir müvekkilin mahkemeye yaptığı başvuru sonucu, SGK müfettişleri tarafından üç kez iş yerinin en kalabalık zamanında çalıştığı kuruma ifşa edildiğini anlatan Öztürk, intersekslerin stratejik dava konusunda cesaret bulamadıklarını ifade etti. Açılan davalarda, müvekkillerin oldukça steril görüşmeler yaptığını anlatan Öztürk, örnek dava olarak bu sebeple konuşulamadığının ve duyulmadığının altını çizdi.

Katılımcılar günün son oturumunda, farklı stratejik dava dosyalarını birlikte inceleyerek, sürecin örülme koşullarını tartıştılar. Kamp, atölyelerle ve Avukat Ağı çalışmalarının planlanmasıyla devam edecek.

2017 Avukat Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.

İlgili haber:

LGBTİ+’ların hukukla imtihanı: Adalete erişimin önündeki engeller neler?

Cezasızlık LGBTİ+’lar için hangi durumlarda ortaya çıkıyor?


Etiketler: insan hakları
İstihdam