13/06/2018 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+’nın öğrenci yurtlarına ilişkin anketi başlattı. Ankette yurt yönetmelikleri de tartışmaya açılıyor.

LGBTİ+ öğrenciler yurtlarda ne yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+’nın öğrenci yurtlarına ilişkin anketi başlattı. Ankette yurt yönetmelikleri de tartışmaya açılıyor.

Genç LGBTİ+ Derneği, LGBTİ+ gençlerin öğrenci yurtlarında yaşadıkları deneyimleri görünür kılmak üzere “LGBTİ+ Dostu Öğrenci Yurtları” başlığı altında bir dizi çalışmaya imza atıyor.

Öğrenci yurtlarında kalan LGBTİ+’ların hikayelerini toplayan dernek şimdi de bir anket çalışması başlattı.

“LGBTİ+'ların Öğrenci Yurtlarına Dair Tutum ve Görüşleri Anketi” başlıklı çalışmayla yurtlara dair görüşlerin derlenmesi hedefleniyor.

Anket kapsamında katılımcılara “yurtların kadın ve erkek olarak ayrılması”, “yurt tuvaletlerinin kadın ve erkek olarak ayrılması”, “yurt personelinin öğrencilere nasıl hitap etmesi gerektiği” gibi konularda görüşleri soruluyor.

Yönetmeliğin hangi maddesi, neye yol açıyor?

Anket çalışması kapsamında dernek Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği ve Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nden ilgili maddeleri de tartışmaya açtı. Ankette yönetmelik maddeleri ve yorumlar şöyle yer alıyor:

*Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği Madde 9/b/4:

"Ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya ortaöğretim kurumları öğrencilerine barınma hizmeti veren kurumlarda yatakhaneler en az üç, en fazla altı öğrenci; yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren öğrenci yurt ve pansiyonlarında yatakhaneler en az bir veya üç, en çok altı öğrenci, öğrenci apartı en az bir veya üç, en çok altı öğrenci, öğrenci stüdyo dairesi bir veya üç öğrenci barınacak şekilde düzenlenir."

Bu madde ile iki kişilik odaların kaldırılmış olması eşcinsel ilişkinin engellenmesi için yapılmış bir düzenleme olarak yorumlanmaktadır.

*Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği Madde 25/2:

“Kurumlar, sadece kız veya sadece erkek öğrenciler için açılır ve işletilir.”

Bu madde kendisini kadın ya da erkek olarak tanımlamayan kişilerin yurt hizmetlerinden faydalanmasını engelleyen bir düzenleme olarak yorumlanmaktadır.

* KYK Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği Madde 22/I:

“Genel ahlak kurallarına uymayan, kişi veya toplumu tahrik eden davranış ve eylemlerde bulunmak”.

Bu maddede yer alan genel ahlak ifadesinin muğlak bir ifade olduğu ve LGBTİ+ öğrencilerin varoluşlarından dolayı cezalandırılmasına yol açabileceğinden dolayı daha net tanımlanması gereken bir madde olarak yorumlanmaktadır.

Ankete katılmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, barınma
nefret