06/06/2014 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ Onur Haftası 23 Haziran’da başlıyor. İslam ve LGBT panelinden, Hormonlu Domates’e; ‘Temas Forumu’ndan partilere haydi LGBTİ’ler temas etmeye! Bol ‘temaslı’ hafta 29 Haziran’da Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.

LGBTİ Onur Haftası: Haydi ‘Temas’ Etmeye! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBTİ Onur Haftası 23 Haziran’da başlıyor. İslam ve LGBT panelinden, Hormonlu Domates’e; “Temas Forumu”ndan partilere haydi LGBTİ’ler temas etmeye! Bol “temaslı” hafta 29 Haziran’da Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.
 
Havalar aksini iddia etse de Haziran geldi. LGBTİ’leri bir telaş aldı ki sormayın. Haziran demek; Onur Haftaları demek! 16 Haziran’da Trans Onur Haftası; 23’ünde ise LGBTİ Onur Haftası başlıyor!
 
Direniş kostümleri hazırlansın; birbirinden şugar paneller kaçırılmasın ayol! Stonewall İsyanı ile başlayan LGBTİ onur isyanı İstanbul’u sarsın.
 
Onur Haftası gibi kapsamlı bir etkinliği örgütlemek aylarca emek istiyor tabi. LGBTİ Onur Haftası gönüllüleri canhıraş etkinlikleri yetiştirmeye çalışıyor. Biz de kaosGL.org olarak gönüllülerden Görkem Ulumeriç ve Kağan Şentürk ile hafta hazırlıklarını ve etkinlikleri konuştuk.
 
“Seksi bir tema: Temas”
Program henüz netleşmese de tema belli: Temas. Görkem’in tabiriyle ziyadesiyle “seksi” bir sözcük temas. Gezi direnişi ile güçlendirilen bağları bu yılın temaslarıyla hatırlama vakti. Partiler de temasın hakkını verecek gibi.
 
Ramazan ayı dolayısıyla bu yıl “İslam ve LGBT” paneli de yapılacak. Temas forumunda ise muhalefetin farklı alanlarından insanlar birlikte mücadeleyi konuşacak. Geleneksel Hormonlu Domates ödül töreni ise Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak. Kağan, bu sene törende sürprizlere hazır olmamız gerektiğini söylüyor.
 
“Yürüyüşün engellenmesi endişemiz yok”
Ve tabi, haftanın muhteşem finali: LGBTİ Onur Yürüyüşü. Görkem bu sene 100 bin kişi beklediklerini ve ona göre hazırlandıklarını belirtiyor. Yürüyüş 29 Haziran’da Taksim Meydanı’ndan Tünel’e olacak. Olası polis saldırısı ve engelleme ihtimaline ilişkin ise Kağan çok net:
 
“Olası bir müdahale dünyayı ayağı kaldırır. Bunu göze alacak ya da isteyecek bir iktidar yok. Bu soruyu Yıldızcığım şöyle cevaplamak daha doğru sanırım; Böyle bir endişemiz yok.”
 
Haftanın detaylarını Görkem ve Kağan’dan dinleyelim…
 
İsterseniz bu senenin teması, Temas ile başlayalım. Neden Temas?
Görkem: Onur Haftasının teması, LGBTİ hareketinin o yılki gündemini bir başlık altında toplamaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dört bir yanında açılan eşcinsel bireylere şahit olduk; artık sadece büyük şehirlerde değil küçük şehirlerde de sokaklardayız. Politika sahnesinde kayıtsız kalınamayacak, görmezden gelinemeyecek bir özne haline geldik. LGBT’ler medyada ister politik faaliyetleriyle ister bireysel başarılarıyla; herhangi bir başlık altında varlığını güçlendirerek hiç olmadığı kadar görünür hale geldi. Onur Haftası’nın hayalinde de her insanın sayfasında, ekranında yer almak, her eve girmek, her insana ulaşmak var. 2013’te on binlerce insanı kayıtsız kalamayıp evinden çıkaran ve Onur Yürüyüşüne getiren bu hareket için bu yıl bu “Temas” konseptinde hemfikir olduk. Seksi bir sözcük...
 
Bu sene Onur Haftası’nda lubunyalar birbirlerine ve cümle aleme nasıl temas edecek? Ne etkinlikler var?
Görkem: Hafta, temadan yola çıkan “Temas” adlı, LGBT hareketinin özellikle son dönemde dokunduğu kesimleri, medya, partiler, sol, feminist, liberal hareketler ve umuyorum taraftar gruplarını buluşturacak bir forumla başlayacak. Bu forumla LGBT hareketinin temas ettiği alanı gözler önüne sermeyi hedefliyoruz.
 
Eşcinsel bireylerin evlat edinmesi, mahpus, engelli, seks işçisi, liseli, Türkiye ve yurtdışında üniversiteli LGBT’ler konuları panellerde tartışılacak. Yurtiçinden davet ettiğimiz LGBTİ aktivistleri geniş bir forumda bir araya gelecek. Yerel seçimleri geride heyecan verici kazanımlarla bırakan LGBT’lerin bu alandaki geleceğinin ve konuya dair farklı perspektiflerin tartışılacağı panel ise LGBT ve olmayan siyasetçileri bir araya getirecek ve bu panel Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
 
Ramazan ayında İslam ve LGBT paneli
Ramazan ayına denk gelen Onur Haftasında, İslam ve LGBT konulu bir panel de yer alıyor. İstanbul’da bir süredir bu konuda araştırma yürüten çalışma grubu üretimini dinleyicilerle paylaşacak. Bu konuda herkesin az çok kendince fikri olduğu görülüyor; ancak bu kez konuşma sırası bizde olacak.
 
Bu yıl sınırın dışına çıkarak bölgeye temas etmeyi de amaçlıyoruz. Atina ve İstanbul’un dışında, bulunduğumuz bölgede, binlerce anti-gey holigana ve hükümet yasağına rağmen ilk kez onur yürüyüşü düzenleyen Belgrad ve Karadağ’dan, aynı zamanda Selanik Onur Yürüyüşünden panelistlerimiz olacak. Bölgede Onur Yürüyüşlerinin arasında bir ağ kurulması ve Balkan Pride’ına doğru ilerleyecek bir sürecin başlatılması hedefleniyor.
 
Temasın hakkını vermeye, partiye!
LGBT’lerin sanat ile temasına gelince… Ünlü yönetmen Tom Kalin çok tartışılan filmi Savage Grace (Vahşi Zarafet) ve sonrasında yapılacak söyleşi ile Onur Haftasının konuklarından biri ve şimdiden ajandalarınıza girmeli. Ayrıca hafta “nerdeen nereye” isimli LGBT hareketinin geçmişine el uzatan bir sergiye, tiyatro ve film gösterimlerine de ev sahipliği yapıyor.
 
Onur Haftasının olmazsa olmazı ise tabii ki partiler. “Temas”ın hakkını vermeye davet ediyoruz; herkes davetli! Hakkını vermek isteyenler ayrıca “Acı Tatlı” BDSM atölyesine de katılabilirler... Detaylı programa çok yakında web sitemizden ulaşılabilecek.
 
Hormonlu Domates töreni bu sene nerede olacak? Adaylar belli oldu mu?
Kağan: Gece, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla Şişli Kent Kültür Merkezi’nde olacak. Bu sene Hormonlu’ya geçen senelerden farklı olarak  “Kırmızı Halı Gecesi” havası katmak istedik. Bildiğiniz gibi ödüle adını veren “Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz” sözünün üzerinden tam 10 yıl geçti. Önemli bir gece bizim için. Ödül 10. Kez sahiplerini bulacak. Hep birlikte yıl içerisinde Homofobik/transfobik söylemlerde bulunan kişi ve kurumlara ödüllerini takdim edeceğiz. Bu şık geceyi Şişli’de yapmaya karar verdik çünkü bunu da aslında Onur Haftasını Taksim merkezinden biraz çevreye yaymak olarak düşünebiliriz. Bu sene etkinliklerimizi farklı alanlarda yaparak TEMAS temasını vurgulamak istiyoruz. Sadece Taksim’de değil de şehrin farklı yerlerinde de olduğumuzu göstermek önemli bir durum.
 
Hormonlu’da sürprizlere hazır olun!
Adayları da her sene olduğu gibi yine birlikte belirliyoruz. Twitter üzerinden #benimhormonludomatesadayım hastag’i ile birlikte ya da hormonludomates@gmail.com adresine mail atarak ödülü almasını istediğiniz homofobiği/transfobiği belirleyebilirsiniz. Adaylar belirlendikten sonra tekrar oylamaya açılacak ve sonuçta ödüller sahiplerini bulacak.
 
Yıl boyunca zaten aday bulmakta zorlanmıyoruz. Çünkü homofobik/transfobik söylemler nispet yaparcasına her sene artıyor. Böyle bir gece düzenleyerek, konuklara Homofobik/transfobikleri ayakta alkışlamak fırsatı yaratıyoruz. 10. yılımız olduğundan sürpriz ödüllere de hazırlıklı olmak lazım!
 
Maddî sıkıntılarla ilgili haberler yapıldı. Bir de kampanya var. Kampanya ne durumda? İstenen para bulunamazsa hafta yapılamayacak mı?
Her sene sıfırdan bir Onur haftası yaptığımız için bu da aslında sıfırdan bir bütçe yaratmak demek. Sabit bir gelir üzerinden dönmediği için hafta, her yıl değişik yollar deniyoruz alternatif bütçe yaratmak için. Bu sene planladığımız gibi gitmedi maalesef gelir yaratma yöntemlerimiz. Soma, gezi direnişin yıldönümü ve birçok üzücü olaydan dolayı Onur haftası bütçesi için önemli gelir kaynağı olan partileri yapmak istemedik. Bunun yerine “Onur Haftası Desteklerinizi Bekliyor” başlığıyla uluslararası destek ve bağış sitesi olan indiegogo’ya bir kampanya yükledik. Şehir dışında-yurtdışında olup haftayı organize etmede yanımızda olamayan kişilerden sürekli mail alıyorduk ne gerekirse yapabiliriz şeklinde. Biraz da haftayı birlikte organize ediyoruz hissini vermek, yemekte benim de tuzum olsun kafasını yaşamak isteyenler için bir alan açtık.
 
Kampanya medyada çıkan haberlerle birlikte biraz hareketlendi ve ama hala hedeften çok uzağız. İstenilen miktar toplanamazsa Onur Haftası bir miktar küçülebilir.
 
Onur Haftası çok hızlı bir şekilde İstanbul’un en büyük yıllık etkinliği haline geldi. Mesele Onur Haftası yapmaksa, çok az bütçeyle de Onur Haftası yapılabilir. Kendi bayrağını kendin getir diyebileceğimiz bir kalabalık değil artık Onur Yürüyüşü. Daha fazla lolipop yaptırmak, bayrak bastırmak gerekiyor. Yürüyüşe gelen binlerce insanın evlerine geri döndüklerinde, balkonlarına asabilecekleri bayrakları olmasını istiyoruz. Amaçladığımız bütün bir hafta panellerin, film-tiyatro gösterimlerinin ücretsiz olması başarabilmek, İstanbul dışından yaşayan LGBTİ aktivistleri Onur yürüyüşüne taşıyarak, buradaki enerjiyi kendi şehirlerine ulaştırmalarına sağlamak. Yapılan tüm etkinlikleri bir kitaba dönüştürerek kalıcı hale getirmek. Bunların hepsi daha iyi bir hafta örgütleyebilmek için.
 
Onur Yürüyüşü’ne özel bir sürpriz düşünülüyor mu? Geçen sene 50 bini aşkın kişinin yürüdüğü düşünülürse bu yıl kaç kişi bekliyorsunuz?
Görkem: Geçtiğimiz yıl aldığımız rakamlara göre 60 binin üzerinde kişi LGBT Onur Yürüyüşü için Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesini olağanüstü enerjisiyle hınca hınç doldurdu. Bu yıl 100 binin üzerinde bir katılım bekliyoruz ve tüm hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Bu günün tüm İstanbul için bir buluşma gününe, şehrin bir bayramına dönüşmesini istiyoruz. Katılan herkesin artık hangi dövizi taşıdığının yanında, yürüyüşe gelmesi için kimleri ikna ettiği, kaç gün öncesinden nasıl hazırlanmaya başladığı, hangi kostümü giydiği ya da hangi tweet’i attığının da önemli olduğu heyecan verici bir günden bahsediyoruz. Bu hızla devam edersek Avrupa’nın en büyük şehri İstanbul’da 1 milyon insanı Onur gününe katmak için çok uzun yıllar da gerekmeyecek. Kısacası İstanbul’un geneline yayılmış ve herkesi içine katabilen muhteşem bir Onur Haftası hayal ediyoruz, kimse bizi tutmasın bebeksi.
 
Yürüyüş her sene Taksim’den tünele oluyor. Ancak son zamanlarda polis şiddeti yine artmış durumda. Taksim’de yürüyüş engellenmek istenirse ne olacak?
Kağan: Bu sene hedefimiz 100 bin kişinin Onur Yürüyüşüne katılması. Kalabalık neredeyse tüm Beyoğlu’nu kaplıyor. Olası bir engelleme Beyoğlu’na çıkan tüm yolların kapatılması ve toplu taşımanın durdurulmasını gerektiriyor. Her ne olursa olsun insanlar Beyoğlu’na ulaşmak isteyecektir. Bu da dünyada LGBTİ hareketinin karşılaşacağı eşi benzeri olmayan bir müdahale anlamına gelecektir. Geçtiğimiz yıl İstanbul Onur yürüyüşü dünyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Olası bir müdahale dünyayı ayağı kaldırır. Bunu göze alacak ya da isteyecek bir iktidar yok. Bu soruyu Yıldızcığım şöyle cevaplamak daha doğru sanırım; Böyle bir endişemiz yok. 

Etiketler: yaşam
nefret