18/08/2016 | Yazar: Kaos GL

Yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader için Meclis’te basın toplantısı düzenlendi. CHP milletvekilleri ve LGBTİ dernek temsilcilerinin konuştuğu toplantıda; faillerin lehine işleyen, nefret suçlarına yönelik yasa eksikliği yeniden gündeme geldi.

LGBTİ örgütleri Hande Kader için Meclis’te toplandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul'da yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader için Meclis’te basın toplantısı düzenlendi. CHP milletvekilleri ve LGBTİ dernek temsilcilerinin konuştuğu toplantıda; faillerin lehine işleyen, nefret suçlarına yönelik yasa eksikliği yeniden gündeme geldi.

Fotoğraf: CNN Türk

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve LGBTİ örgütlerinden İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Pembe Hayat Derneği, Lambda İstanbul, Kırmızı Şemsiye Derneği, SPoD, Kaos GL Derneği temsilcileri ve trans aktivistlerin katıldığı basın toplantısında Hande Kader üzerinden nefret cinayetlerinin cezasızlığına dikkat çekildi.

Selina Doğan konuşmasında “Nefret cinayetlerinin ortak noktası, yakalanabilmiş olan faillerin haksız tahrik indirimi alması ve cezasız bırakılması. LGBTİ’lere yönelik vakaların kayıt altına alınmadığı ve soruşturulmadığı bir ülke olmanın utancını yaşıyoruz. Bu cinayetler toplumda iktidarın politikalarını teşvik ettiği homofobik, transfobik, ahlâkçı ve ayrımcı anlayışın ürünü” diyerek iktidarın ayrımcı tutumunun nefret eylemlerinin artmasına yol açtığını belirtti.

CHP Beyoğlu İlçe Örgütü’nden Çelik Özdemir ise “LGBTİ başlığı yasal olarak hiçbir zeminde görülmüyor. Anayasal temel hak ve özgürlükler tanımlanırken eşitlik ilkesi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği farklılığını tanımıyor. Sadece sadece yasalarda değil, hiçbir kanunda dahi LGBTİ tanınmadığı için, LGBTİ’lere yönelik nefret söylemleri ve eylemleri yasalarca korunuyor. İlk yapılması gereken yasal düzlemde bir tanınma. Böylelikle yaşanan haksızlıkların karşılıksız kalmasının önüne geçebiliriz” dedi.

“Bizi bu sessizlik ve toplumun iki yüzlü bakışıyla ürettiği nefret öldürüyor”

Pembe Hayat yönetim kurulu üyesi trans oyuncu Ayta Sözeri “23 yaşında bir trans kadın yakılarak öldürüldü. Biz bu hikayeyi tanıyoruz. Bakırköy’deki evinde kesici aletle öldürülern trans kadın Buse’den, Maltepe’deki evinde önce kesilerek ardından bornoz ipiyle boğulan trans kadın İlay’dan, intihara sürüklenen ve kendini Boğaziçi Köprüsü’nden atan Eylül Cansın’dan, Mersin’de dolmuş şöforü tarafından yakılarak öldürülen Özgecan’dan biliyoruz. Yalnız bir farkla; Özgecan vahşice öldürüldüğünde haklı ve doğru olarak binlerce insan sokağa döküldü. Hükümet Özgecan yasasını tartıştı. Bu dayanışma ortamında LGBTİ’ler de yer aldı. Öldürülen trans bir kadın olduğunda maalesef aynı tepkiyi göremedik. Bizi en çok bu sessizlik ve toplumun iki yüzlü bakışıyla ürettiği nefret öldürüyor” diyerek LGBTİ'lerin ölümde bile ayrımcılık yaşadığına dikkat çekti.

Basın açıklamasının ardından Selina Doğan ve Zeynep Altıok, LGBTİ örgütleriyle Hande Kader üzerinden, LGBTİ'lere yönelik nefretle mücadele için toplantı gerçekleştirdi.

CHP Milletvekili Candan Yüceer'den soru önergesi

Candan Yüceer, LGBTİ'lerin Türkiye’de ayrımcılığa uğradığını ve nefret suçlarının hedefi haline geldiğini belirterek, gereken önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Ülkedeki tüm vatandaşların güvenliğinin devlet tarafından sağlanması gerekirken LGBTİ bireylerin yaşam haklarının yok sayılmasına göz yumulmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Pazar günü, Hande için Tünel'de!

İstanbul'daki homofobi ve transfobi karşıtları bu pazar günü (21 Ağustos) saat 19'da Hande Kader için bir araya gelecek ve adalet isteyecekler. Yürüyüş Tünel'den başlayarak Galatasaray Meydanı'nda son bulacak. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret