28/09/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele için Avukatlar” ismiyle yola çıkan İzmir Barosu mensubu avukatlar, dönemin ilk etkinliğinde LGBTİ+ temel kavramları konuştu.

LGBTİ+ temel kavramlar İzmir Barosu’nda konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele için Avukatlar” ismiyle yola çıkan İzmir Barosu mensubu avukatlar, dönemin ilk etkinliğinde LGBTİ+ temel kavramları konuştu.

İzmir Barosu ve Kaos GL Derneği’nin stajyer avukatlar ve hukuk fakülteleri öğrencilerine yönelik düzenlediği seminerin ardından kurulan Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele için Avukatlar yeni dönem etkinliklerine başladı.

LGBTİ+ temel kavramlar ve sıkça sorulan soruların masaya yatırıldığı dönemin ilk etkinliği İzmir Barosu Merkez Bina’da gerçekleşti. İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’nden Barış Azar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte; kavramların tarihçeleri, LGBTİ+ kısaltmasının günümüze geliş süreci ve LGBTİ+’lara sıkça sorulan sorularla birlikte mitler ele alındı. Etkinlik, Genç LGBTİ+ ve Kaos GL yayınlarının olduğu paketin katılımcılara dağıtımıyla başladı.

Ardından Azar, sunumuna “heteroseksüel, heteroseksizm ve heteronormativite” kavramlarını anlatarak başladı. Heteroseksüelliğin bir cinsel yönelim, heteroseksizmin bu cinsel yönelimin tekçiliği olduğunu ifade ederek heteronormativiteyle ilgili “Herkesi heteroseksüel varsayar, ‘Siz zaten heteroseksüelsiniz’ der ve normal olanın bu olduğunu iddia eder” dedi.

Ardından sırasıyla lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve + kavramlarını anlatan Azar, kavramların tanımlarıyla ilgili tarihsel değişime de değindi. Türkiye’de “LGBTT” kısaltmasının kullanımından vazgeçişin, translar arasında ayrıştırıcı bir dil kurmamak adına çok önemli olduğunu ifade eden Azar, biseksüel kavramının da yıllar içinde çeşitlenen cinsiyet tanımlarıyla birlikte değiştiğinin altını çizdi.

Sunumun ardından katılımcıların sorularıyla ilerleyen atölye, translar ve interseksler için beden uyum ameliyatlarında kararın bireye bırakılması tartışması ile devam etti. Katılımcılar, beden uyum ameliyatlarında kararın kişisel olması gerekliği ekseninde mevzuatta yapılabilecek değişiklikleri konuştu.

Etkinlik bir sonraki buluşma için katılımcılarının iletişim bilgilerinin alınması ile sona erdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam