02/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Beş farklı LGBTİ içerikli internet sitesi TİB tarafından kapatıldı. Alternatif Bilişim Derneği’nden Işık Mater bu engellemeyi sansür olarak tanımlarken, Kaos GL’den Av. Hayriye Kara da, ‘Erişim engellemesiyle anayasal haklara müdahale edilmiştir’ dedi.

LGBTİ websiteleri bir bir kapatılıyor mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Beş farklı LGBTİ içerikli internet sitesi TİB tarafından kapatıldı. Alternatif Bilişim Derneği’nden Işık Mater bu engellemeyi sansür olarak tanımlarken, Kaos GL’den Av. Hayriye Kara da, “Erişim engellemesiyle anayasal haklara müdahale edilmiştir” dedi.
 
Erkek erkeğe tanışma uygulaması Grindr’ın mahkeme kararıyla erişime engellenmesi Kaos GL Derneği tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınırken; geçtiğimiz günlerde bir dizi LGBTİ içerikli websitesi idari tedbir uygulaması ile erişime kapatıldı.
 
Beş farklı siteye sansür!
 
Eşcinsel ve trans mekan tanıtımlarının yer aldığı, çeşitli haber paylaşımlarının yapıldığı www.gaylez.com 9 Nisan’da, www.travestice.com 7 Mayıs’ta, www.travestisitesi.com ve www.turkgaybar.com siteleri 26 Mayıs’ta ve son olarak www.istanbulgay.com sitesi ise 27 Mayıs’ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatıldı. İdari tedbir uygulanan sitelere Türkiye’den erişim tamamen engellenmiş durumda.
 
Sitelerin belli içeriklerinin engellenmesi yerine tamamının kapatılması dikkat çekerken, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun” kapsamında sansüre uğrayan sitelerin sayısı artıyor.
 
Alternatif Bilişim’den Mater: Bu apaçık sansürdür!
 
LGBTİ içerikli sitelerin erişime engellenmesini KaosGL.org’a değerlendiren Alternatif Bilişim Derneği’nden Işık Mater, “Bu apaçık bir sansürdür ve ifade özgürlüğüne saldırıdır” dedi.
 
İnternet sitelerinin TİB’in yetkisi dahilinde çok hızlı bir şekilde kapatılabildiğini de hatırlatan Mater, “Birisi şikayet ediyor ve ona göre 4 saat içerisinde idari tedbir uygulamaya başlıyorlar. Yeni kanunla beraber ortada herhangi bir fiili yasal denetim de kalmamış oluyor. Kimseye hiçbir açıklama yapmadan kafalarına göre internet sitesi kapatabildikleri bir süreçteyiz. Çoğu zaman TİB de ne yaptığını bilmiyor. Hangi siteyi neden kapattığını bile bilemediği örnekler mevcut” dedi.
 
“Siteye her türlü gireriz, önemli olan ifade özgürlüğümüzün elimizden alınması”
 
İnternette erişim engelinin DNS değiştirme, VPN kullanma gibi birçok yolla aşılabildiğini de vurgulayan Mater, “Ancak burada önemli olan siteye hâlâ girebiliyor olmamız değil, ifade özgürlüğümüzün elimizden alınmasıdır” şeklinde konuştu.
 
Mater, sitelerin 5651 sayılı kanunda belirtilen katalog suçlardan birine uydurularak kapatılmış olması gerektiğini belirtirken; site sahiplerine hangi “suç”tan ötürü kapatıldığına ilişkin henüz bir bilgi verilmedi.
 
Hukukta ‘müstehcenlik’ gibi muğlak kavram olur mu?
 
5651 sayılı kanun websitelerinin “fuhuş” ve “müstehcenlik” gibi muğlak kavramlar üzerinden kapatılması öngörülüyor. Hukukta muğlaklık olmayacağını belirten Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara ise, “Bahsi geçen beş internet sitesinin hangi gerekçeyle kapatıldığını henüz bilmiyoruz ancak genellikle eşcinsel içerikli internet siteleri ‘müstehcenlik’ bahanesiyle kapatılıyor. Hukukta ‘müstehcenlik’ gibi muğlak bir kavram olamaz. Bu kavram üzerinden insanların haber alma ve paylaşma gibi hakları kısıtlanamaz” ifadelerini kullandı.
 
“Site kapatmaları aynı zamanda ayrımcılıktır”
 
“Aynı içerikli yayın yapan ancak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanmayan internet siteleri kapatılıyor mu” diye soran Kara, bu uygulamanın aynı zamanda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı olduğunun da altını çizdi.
 
Grindr’a erişimi engelleyen İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi ise, kararında “www.grindr.com eşcinsel üyelerin bulunduğu arkadaşlık sitesinin kurulduğu anlaşıldığından, 5651 Sayılı Kanunun 8/5-6 maddesinde öngörülen fuhuş ve müstehcenlik içerdiğinden ilgili site hakkında erişimin engellenmesine” ifadelerini kullanmıştı. Ancak sitedeki hangi içeriğin müstehcenlik veya fuhuş niteliği taşıdığı kararda belirtilmediğinden salt eşcinsel üyelerin varlığı fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilmişti. 
 
Fotoğraf: Zeynep Akkuş / Kaos GL

Etiketler: medya
nefret